לכולנו נאמר בתור ילדים ש"אין משיחין בשעת הסעודה" ושאם לא נוכל לאט אנחנו עלולים להיחנק, אך כעת מתברר כי זו לא הסיבה היחידה שכדאי לנו לקחת את הזמן בין ביסים. מחקר מקדמי שהוצג בכנס של הארגון הלב האמריקאי בקליפורניה, הראה כי אנשים שאוכלים לאט נמצאים בסיכון נמוך יותר להשמנת-יתר או לפתח תסמונת מטבולית, שהיא מכלול תסמינים שמגבירים את הסיכוי לחלות במחלות כמו סוכרת סוג 2 או מחלות לב וכלי דם, הנקשרות לסיכון גבוה ללקות בשבץ.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
ב-2008, קבוצת חוקרים יפניים מאוניברסיטת הירושימה שבראשם הקרדיולוג ד"ר טקאיוקי יאמאי, גייסו יותר מאלף יפנים מבוגרים. הם התבקשו לאפיין את מהירות האכילה שלהם; איטית, רגילה או מהירה, כאשר החוקרים עקבו אחר בריאות המשתתפים במשך 5 שנים. 84 אנשים אובחנו בתסמונת מטבולית במהלך חמש השנים הללו, כאשר נמצא קשר ברור בין מהירות האכילה לפיתוח המחלה. שיעור השכיחות עמד על 11.6 אחוז בקרב אכלנים מהירים, 6.5 אחוז בקרב אכלנים רגילים ו-2.3 אחוז בקרב אכלנים איטיים. האכלנים המהירים נמצאו גם בסיכון גבוה יותר לשקול יותר ולסבול מלחץ דם גבוה.
על פי ד"ר ניקה גולדברג, קרדיולוגית ודוברת ארגון הלב האמריקאי, ממצאים אלו אינם מפתיעים כלל. לטענתה, מחקרים רבים הראו שאכילה מהירה נקשרת לעלייה במשקל ולבעיות בריאותיות אחרות. "אתם ככל הנראה אוכלים יותר, כיוון שאתם אוכלים במהירות. לאכלנים מהירים אין באמת מושג כמה הם אוכלים", אומרת ד"ר גולדברג למגזין טיים. "כשאתם אוכלים לאט, אתם הרבה יותר מודעים למה שאתם אוכלים. אתם לועסים את המזון שלכם כהלכה ואתם גם מאטים את קצב העיכול", האטת קצב העיכול מסייעת לנו לתחושת שובע.
עוד ב-mako בריאות:
>> המחלה הקשה שנפוצה במזה"ת - ובארץ לא מכירים
>> זו הסיבה שהכתפיים שלכם תפוסות כל הזמן
>> הטריקים הפשוטים האלה מנצחים את החשק למתוק
ד"ר גולדברג מוסיפה כי ארוחה צריכה לקחת לנו כ-30 דקות ושאכילה במקביל לעבודה היא אחד הדברים הגרועים ביותר שאתם יכולים לעשות. "אִכלו במקומות שתורמים לאכילה – כמו המטבח, חדר האוכל, מסעדה. אם זה בשולחן העבודה שלכם, אתם באמת צריכים להשתדל לא לעבוד במקביל לזמן הארוחה", מסבירה ד"ר גולדברג. "גם אם מדובר בארוחה שתיקח חצי שעה, עדיף לעשות את זה כך מאשר תוך 10 דקות בזמן שאתם עונים למיילים".
ואם אתם נוטים "להקדים קנה לוושט" ולהיחנק בזמן האכילה, ד"ר גולדברג ממליצה שתאמנו את עצמכם לאכול לאט יותר. היא מציעה לאכול יחד עם חבר או חברה, לחתוך את המזון לחתיכות קטנות יותר, להאריך את זמן הלעיסה, לקחת נשימות עמוקות ולהניח את המזלג בין ביסים. לפי ממצאי המחקר, אנחנו חושבים שזה שווה את המאמץ.