כתב העת הרפואי The Lancet פרסם לאחרונה תוצאות של אנליזה בינלאומית שנעשתה על ידי חוקרים ובחנה את ההשפעה של תזונה לקויה על בריאות הציבור. מסקנות המחקר ממחישות את ההשפעות הרות האסון שיש לתזונה לקויה על מצבם הרפואי של אנשים בכל העולם – ועד כמה, למרות המודעות הגוברת בשנים האחרונות, אנשים עדיין אינם מודעים מספיק להשפעה שיש למזון שלהם על בריאותם ותוחלת חייהם. החוקרים מצאו שהתזונה היומית שלנו הורגת יותר מעישון - וקשורה ל-1 מכל חמישה מקרי מוות ברחבי העולם.
החוקרים מבהירים שלא מדובר במחקר על השמנת יתר, אלא על תזונה לקויה שמזיקה ללב וגורמת לסרטן. במהלכו, ביצעו החוקרים אנליזה בהתבסס על אומדנים של הרגלי אכילה ב-195 מדינות ברחבי העולם ונתונים שנאספו משנת 1990 ועד 2017.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מה הורג אותנו יותר מכל דבר אחר?
החוקרים הגיעו למסקנה שישנם שלושה מאפיינים עיקריים בתזונות שונות שגורמים לתמותה הרבה ביותר:
צריכה מוגזמת של מלח – 3 מיליון מקרי מוות.
מעט מדי דגנים מלאים – 3 מיליון מקרי מוות.
מעט מדי פירות – 2 מיליון מקרי מוות.
גורמי תמותה משמעותיים נוספים שצוינו במחקר כוללים צריכה מועטה מדי של אגוזים, זרעים, ירקות ואומגה 3 שמקורה בדגים, מאכלי ים וסיבים. בראיון לרשת ה-BBC, החוקרים ציינו כי הם גילו שתזונה היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על הבריאות העולמית.
עוד ב-mako בריאות:
>> צעירה ירדה 60 ק"ג תוך פחות משנה - ואז זה קרה
>> חטפה הרעלת קיבה מטעות שרובנו עושים
>> יאללה תעמיסו: אלה 3 הפחמימות הכי בריאות
כיצד תזונה הורגת אנשים?
כ-10 מיליון מתוך 11 מיליון מקרי המוות הקשורים לתזונה נכונה היו כתוצאה ממחלות לב וכלי דם – מה שמסביר למה צריכה מוגזמת של מלח נחשבת לבעיה חמורה במיוחד. צריכת יתר של מלח מעלה את לחץ הדם – וזה מעלה את הסיכון להתקפי לב ושבץ. נוסף לכך, למלח השפעה ישירה על בריאות הלב וכלי הדם, המובילה לכשל לבבי.
מנגד, דגנים מלאים, פירות וירקות בעלי השפעה הפוכה – הם מגנים על בריאות הלב ומפחיתים את הסיכון למחלות לב. שאר מקרי התמותה שתועדו במחקר היו כתוצאה מסוגי סרטן שונים וסוכרת מסוג 2.
כמה אנחנו אמורים לאכול – וכמה אנחנו באמת אוכלים?
איך האוכלוסייה העולמית עוקבת אחר ההמלצות התזונתיות? הנה כמה מהסטטיסטיקות:
אגוזים וזרעים: כמות מומלצת – 25 גרם, כמות נצרכת – 3 גרם.
חלב: כמות מומלצת – 443 גרם, כמות נצרכת – 71 גרם.
דגנים מלאים: כמות מומלצת – 126 גרם. כמות נצרכת: 29 גרם.
בשר אדום: כמות מומלצת – 22 גרם, כמות נצרכת – 27 גרם.
מלח: כמות מומלצת – 3.2 גרם, כמות נצרכת – 6 גרם
בשר מעובד: כמות מומלצת – 2.1 גרם, כמות נצרכת – 4 גרם.
מצב התזונה במדינות שונות
למרות שאף מדינה לא מושלמת מבחינת הרגלי התזונה, ישנן מדינות מסוימות שנמצאות במצב חמור יותר מבחינת מקרי המוות שנגרמים כתוצאה מתזונה לקויה, בהשוואה לאחרות. בסין, למשל, צריכת המלח היא גבוהה במיוחד, בעיקר בעקבות רוטב סויה ורטבים מלוחים אחרים שמהווים חלק מהתזונה הטיפוסית. במחקר נמצא כי בסין ישנה הכמות הגבוהה ביותר של מקרי מוות כתוצאה מצריכה מוגזמת של מלח. באוזבקיסטן נרשמה כמות התמותה הגבוהה ביותר כתוצאה מתזונה – 892 מקרי מוות לכל 100 אלף איש בשנה.
למרות כל המסקנות העגומות של המחקר, יש גם חדשות טובות עבור הישראלים: ישראל במקום האחרון במדד התמותה כתוצאה מתזונה – 89 לכל 100 אלף איש בשנה. בזכות התזונה הים-תיכונית, שזוכה לתשבחות ברחבי העולם, בישראל הכי פחות אנשים מתים ממחלות הקשורות לתזונה לקויה. גם ספרד וצרפת נמנות בין המדינות בהן פחות אנשים מתים כתוצאה מתזונה. למרות זאת, חשוב לזכור שהשמנת יתר הולכת ונעשית נפוצה יותר בישראל ושהישראלי הממוצע עדיין צורך פי 2 יותר מלח מהכמות המומלצת. אז מה כדאי לקחת מהמחקר הזה? החוקרים ממליצים להתמקד פחות בחומרי מזון (שומן/סוכר/מלח) ולהתחיל להקדיש יותר תשומת לב למזונות הספציפיים שאתם צורכים: יותר דגנים מלאים, יותר אומגה 3, יותר אגוזים וזרעים ויותר פירות וירקות.