לפי ארגון הבריאות העולמי, יותר מ-300 מיליון אנשים בעולם סובלים מדיכאון. ומאז מגפת הקורונה, המספרים רק עלו ומחקרים שונים הצביעו על עלייה מדאיגה בדיווחים על דיכאון וחרדה. גם בישראל נצפתה עלייה בתסמינים של דיכאון וחרדה באוכלוסייה. ממחקר של אוניברסיטת תל אביב והמכללה האקדמית תל-חי עולה כי מאז שפרצה המגפה חלה החמרה משמעותית בתסמיני דיכאון וחרדה בקרב ישראלים. לפי תוצאות המחקר, בזמן הגל השני באוקטובר 2020, כמעט כל אדם שלישי (29 אחוז מהנשאלים) דיווח על תסמיני חרדה. נוסף על כך, החוקרים מצאו כי באותה תקופה אחד מכל חמישה ישראלים (כ-20 אחוזים) סבל מרמת דיכאון גבוהה וגבוהה מאוד. לשם ההשוואה, ציינו החוקרים כי בשנת 2018 רק תשעה אחוזים מהאוכלוסייה (כמעט אחד מכל עשרה אנשים) דיווחו על דיכאון ברמה גבוהה או גבוהה מאוד.
בעקבות זאת, חוקרים ברחבי העולם מנסים למצוא דרכים חדשות לטפל בחרדה ובדיכאון - שגרמו לדאגה כלל-עולמית עוד לפני המגפה - אך החריפו בעקבותיה. אין ספק כי מגפת הקורונה הובילה להידרדרות בבריאות הנפש אצל רבים ברחבי העולם וכעת כשמדינות רבות מתחילות לצאת ממצב החירום של נגיף הקורונה, הגיע הזמן לטפל בזה ולא להזניח את האנשים שמצבם הנפשי הושפע משמעותית מהמצב.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Translational Psychiatry, חושף דרך ייחודית לנבא מראש את הסיכון לפתח תסמינים של דיכאון - באמצעות אפליקציות בסמארטפון. חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת קליפורניה סן דייגו השתמשו בשיטות שונות למדידת תפקוד מוחי, קוגניציה ואורח חיים כדי לנבא דיכאון אצל אנשים שונים.
החוקרים השתמשו בלמידה חישובית (MACHINE LEARNING), לפיתוח לפתח כלים המאפשרים למחשב ללמוד מתוך דוגמאות כדי לפתח שיטה מותאמת אישית למדידת גורמים שונים המשפיעים על תסמיני דיכאון. שינה, פעילות גופנית, תזונה, סטרס, יכולת קוגניטיבית ופעילות מוחית - כולם גורמים המשפיעים על דיכאון - נמדדו בעזרת אפליקציות שונות.
המחקר נמשך ארבעה שבועות, במהלכם נאסף מידע מ-14 משתתפים הסובלים מדיכאון. הם השתמשו באפליקציות ובשעונים חכמים כדי למדוד מצב רוח וגורמים הקשורים לאורח חיים, כמו שינה, תזונה ופעילות גופנית, לצד אבחונים קוגנטיביים שנעשו בעזרת אלקטרודות מחוברות לראש המתעדות פעילות מוחית.
עוד ב-mako בריאות:
>> 10 דרכים להפחית שומן בטני
>> האם הגיע הזמן להפסיק להשתמש בנייר טואלט?
>> איך אנשים מגיעים לגיל 100? נמצא הסבר מדעי
מטרת המחקר הייתה למעשה לבצע אבחון מותאם אישית לכל משתתף, שינבא שינויים במצבי הרוח הדיכאוניים אצל כל אחד מהם מדי יום. כך החוקרים למעשה הצליחו לפתח שיטה חדשה, מבוססת למידה חישובית, המשלבת אפליקציות והערכה קוגניטיבית - כדי לאבחן מראש שינויים בתסמיני דיכאון אצל הסובלים מדיכאון. בעקבות זאת, הצליחו גם החוקרים להבין אילו גורמים הם משמעותיים יותר בניבוי תסמיני דיכאון ושינויים במצב הרוח אצל אנשים שונים. אצל חלק מהמשתתפים, צריכת קפאין ופעילות גופנית ניבאו טוב יותר שינויים במצבי הרוח. ואילו אצל אחרים, דווקא שינה וסטרס היו מנבאים חזקים יותר.
לפי החוקרים, ישנם סיבות וגורמים שונים לדיכאון, כיוון שמדובר בבעיה נפשית שמתבטאת בצורה שונה אצל אנשים שונים. עם זאת, האבחון הקונבנציונלי לדיכאון מתבסס על כך שכל דיכאון נראה אותו דבר אצל כולם. מה שיכול להוביל לטיפולים שפחות מתאימים לאנשים מסוימים. "דיכאון היא מחלה רבת-פנים", מסבירה ד"ר ג'יוטי מישרה, אחת החוקרות הראשיות במחקר, "ואנחנו צריכים לגשת אליה עם טיפול מותאם אישית, בין שזה טיפול עם גורם מקצועי, פעילות גופנית או שילוב של גישות טיפוליות שונות".
כעת החוקרים מציינים כי השלב הבא יהיה לבדוק עד כמה טיפול מותאם אישית, שמתבסס על שיטת האבחון שלהם, הוא יעיל יותר מטיפולים אחרים. החוקרים מאמינים כי אם זה יימצא יעיל, ניתן יהיה להשתמש בשיטת האבחון שפותחה על ידם כדי לאבחן מצבים בריאותיים רבים ואחרים. לדבריהם יש מידע רב עלינו שנאסף מהטלפונים החכמים שניתן להשתמש בו כדי לאבחן מגוון של בעיות בריאותיות שקשה לאבחן בדרכים אחרות.