התייבשות זה עניין חם בקיץ, וצריך לשתות דיי הרבה בשביל לא לסבול אפילו מתסמינים קלים בלבד של התופעה. הבעיה היא שקשה לנו לשתות רק מים, ועד כה זו היתה הדרך היחידה להרוויח נוזלים. האם 8 כוסות מים זה מספיק כדי להשיג את כל הנוזלים ההכרחיים לנו? ואולי יש גם דרך אחרת?
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
בשביל לפתור את בעיית אי הודאות, חוקרים בריטיים החליטו לבנות אינדקס משקאות שיפרט את מידת הנוזלים שנותן לנו כל סוג של משקה, כנראה שאפשר לגוון בשתייה שלנו למרות הכל. "במשך 25 השנים האחרונות נעשו מחקרים רבים על שתייה והתייבשות", אומר ד"ר רונלד מאוגן, מנהל המחקר לניו יורק טיימס. "חשבנו שהגיע הזמן לבחון את כמות הנוזלים המתאימה לצרכנים ממוצעים שאינם מתאמנים".
אינדקס הנוזלים מתבסס על אותה השיטה של האינדקס הגליקמי- המודד את תגובת הגוף לתכולת הפחמימות שקיימות במאכלים שונים. מה שאינדקס הנוזלים בודק הוא את הזמן שנוזלים שונים נשארים בגוף ומונעים מהגוף להיות מיובש. האינדקס כולל 13 משקאות שונים שנבדקו על מדגם של 72 גברים בשנות ה-20. הם מדדו את כמות המים שנשארה בגוף לאחר שעתיים מרגע השתייה.
פחות השפעה על הכליות
תוצאות המחקר היו מפתיעות ביותר, הם מצאו שדווקא לחלב, חלב רזה ולמיץ תפוזים יש אינדקס נוזלים גבוה יותר מאשר למים. "מה שקורה בדרך כלל בגוף כששותים משהו הוא שהכליות מקבלות אות להיפטר מנוזלים מיותרים על ידי ייצור שתן", מסביר ד"ר מאוגן. "אבל כאשר משקאות מכילים רכיבים תזונתיים נוספים כמו מינרלים וויטמינים – הקיבה מתרוקנת לאט יותר, ויש פחות השפעה על הכליות".
דבר מפתיע נוסף שנמצא במחקר הוא שלמשקאות שמכילים קפאין ונחשבים משתנים יש אינדקס נוזלים זהה למים. "זה נכון שקפאין הוא חומר משתן, אבל לא בכמויות שנמצאות בקפה שאנחנו שותים", הוא מוסיף. בקיצור, אם יש לכם נסיעה ארוכה, ופחות גישה לשירותים – כדאי לשתות דווקא חלב או מיץ תפוזים כדי לשמור על הנוזלים בגוף לזמן ארוך יותר. גם אנחנו בהלם.