אחד הדברים שהכי מפחידים אנשים בכל הנוגע להזדקנות הוא החולשה. העייפות, אובדן התפקוד בשרירים, התשישות, הבעיות הבריאותיות והפגיעות שזקנים לרוב חווים, ומומחים לרוב מגדירים זאת כירידה ביכולת ההתאוששות של הגוף – מהכושר הגופני ועד הראייה, השמיעה, הכאבים הכרוניים ואפילו דיכאון. אף אחד מאיתנו לא ממש יכול לנבא מה יהיה מצבנו כשנהיה זקנים וכמה גרוע זה יהיה, אבל מחקר חדש טוען כעת שיש לכך סימנים בדם שלנו.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

המחקר, שנערך באוניברסיטת סטראטקלייד בבריטניה, בחן דוגמיות דם של 1,191 אנשים בגילים 56 עד 84, והמשיך לעקוב אחר 786 מהם במשך ארבע השנים הבאות. נוסף לכך נותחו מולקולות דם אחרות שנלקחו מ-1,200 קשישים, במטרה לבדוק אם קיימים דפוסים בדוגמיות הללו שניתן לקשר עם החולשה המאפיינת הזדקנות (frailty).

החוקרים מצאו כי ההבדל בין אנשים שהפגינו חולשה לבין אלו שלא הסתכם ב-12 חומרים ספציפיים שמופקים במהלך תהליך חילוף החומרים בגוף. כלומר, אם אדם כלשהו מכיל את כל 12 החומרים בדם, הוא יפגין סימנים משמעותיים של ירידה ביכולת התאוששות של הגוף בעתיד.

זוג קשישים (צילום: shutterstock/Motortion Films)
פיתוח אסטרטגיות להזדקנות טובה | צילום: shutterstock/Motortion Films

החוקרים אף טוענים כי באמצעות המידע הזה הם מסוגלים לנבא אם אנשים יפתחו חולשה בעתיד, גם כשהם בגילי ה-20 וה-30, וזאת על ידי בדיקת דם פשוטה. "אנחנו מאמינים שההערכה הזו היא הראשונה מסוגה, ויכולה להוביל להבנה עמוקה יותר של תהליך ההזדקנות, ולפיתוח אפשרי של אסטרטגיות כדי להימנע מהזדקנות פחות טובה", אמר ראש המחקר ד"ר ניקולס ראטריי.

עוד ב-mako בריאות:
>> מטריד: כך מומחים משערים שניראה עוד 20 שנה
>
> רוצים לשפר את חיי המין? נסו את המשחק הזה
>
> דיאטנית: תתרחקו מהתוספת הזאת לסלט

למשל, איתור מוקדם של חולשה בעתיד עשוי לסייע לרופאים להבין אם הגוף יכול לעמוד בטיפולים אינטנסיביים בהווה, כמו כימותרפיה. כמו כן, אם למישהו יש נטייה לחולשה, ניתן יהיה להתייחס לתסמינים שלו בצורה קלינית ולהתאים לו טיפולים מיוחדים. "המחקר פותח דלת לפיתוח דרכים חדשות לזהות ולכמת חולשה, וליישם את הידע הזה בסביבות קליניות", אומר ראטריי.