רבות דובר על הקשר שבין צריכת ביצים לעלייה ברמת הכולסטרול הרע (LDL), אך פחות על ההשפעה שיכולה להיות לביצים על הסיכון לסוכרת. מחקר חדש מאוניברסיטת דרום אוסטרליה שפורסם בכתב העת הרפואי British Journal of Nutrition מצא כי צריכת יתר של ביצים יכולה להעלות את הסיכון לסוכרת בלא פחות מ-60 אחוזים.
המחקר רחב-ההיקף נעשה בשיתוף האוניברסיטה הרפואית בסין (China Medical University) ואוניברסיטת קטר והוא הראשון שבודק השפעה ארוכת טווח של צריכת ביצים על מדגם גדול של מבוגרים סינים. המחקר עקב צריכת ביצים באוכלוסייה הסינית מ-1991 ועד 2009, טווח זמן שבמהלכו נצפתה עלייה משמעותית בצריכת הביצים – לדברי החוקרים, כמות האנשים שצורכים ביצים בסין כמעט הכפילה את עצמה.
החוקרים מצאו כי אנשים שצרכו ביצה אחת או יותר ביום (כמות השווה ל-50 גרם) היו בסיכון גבוה יותר ב-60 אחוזים לפתח סוכרת. לפי החוקרים, השפעה זו הייתה ניכרת יותר בקרב נשים. אחוז האנשים שסובלים מסוכרת בסין עומדת כיום על 11 אחוזים, מעל הממוצע העולמי שעומד על 8.5 אחוזים. בשנים האחרונות מומחים רבים הזהירו מפני מחלת הסוכרת שהולכת ונעשית נפוצה יותר, בייחוד במדינות מערביות, רבים גם טוענים כי מדובר במגפה של ממש, שהיא ככל הנראה תוצאה של מגמה של השמנת-יתר בעולם, שגם היא הוגדרה על ידי מומחים כמגפה עולמית.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שמדווחים נסייני החיסון של "פייזר"
>> קבלו אותו: הירק שמפחית חשק למתוק
>> אוכלים כשאתם בסטרס? מצאנו פתרון עבורכם
"תזונה היא גורם ידוע שניתן לשנותו, שתורם להתפתחות של סוכרת סוג 2, לפיכך הבנה של הגורמים התזונתיים שעשויים להשפיע על שכיחות המחלה היא חשובה", מציינת ד"ר מינג לי, אפידמיולוגית ומומחית לבריאות הציבור, מאוניברסיטת דרום אוסטרליה.
בעוד שאין ספק כי מחקר זה מצביע על קשר בין צריכת ביצים לסיכון לפתח סוכרת, הוא לא מראה קשר של סיבה ותוצאה ונדרשים מחקרים נוספים כדי להבין מה עומד מאחורי זה. ייתכן כי אנשים שצורכים יותר ביצים גם צורכים מזונות אחרים לא בריאים שמעלים את הסיכון לסוכרת, כלומר התפריט שלהם בכללותו פחות בריא ואולי אלה מזונות אחרים שגורמים לעלייה בסיכון לסוכרת. עד שנגלה, כדאי לצרוך ביצים במתינות – כמו שמומלץ לאכול כל סוג מזון במתינות. כדאי שהתפריט היומי יהיה מגוון ככל האפשר, יכלול את כל אבות המזון ויש להימנע מצריכה מוגזמת של מזונות מסוימים.
ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא סוכרת במכון סוכרת מכבי השלום, ת"א, טוען כי "כמו בהרבה מחקרי תזונה, מדובר במחקר תצפיתי ולא מחקרי קליני - ללא הוכחת קשר סיבתי. ייתכן מאוד שאנשים שסובלים מסוכרת, אשר מבינים שתזונה דלת פחמימות מיטיבה עמם, צורכים יותר חלבונים ושומנים, ולכן צורכים יותר ביצים. ודאי שאי אפשר להסיק מכך שצריכת ביצים גורמת לסוכרת, כפי שאי אפשר להסיק שמכשירים לניטור סוכר גורמים לסוכרת".