גלולות למניעת היריון נמצאות בשימוש כבר יותר מ-50 שנה, אך למרות כל השנים שעברו, עדיין חוקרים מנסים להתחקות אחר ההשפעות ארוכות הטווח שיכולות להיות להן. יותר ויותר מחקרים שיוצאים בשנים האחרונות חושפים תופעות לוואי מטרידות, שמשפיעות בין היתר על הגוף, המוח ועל הבריאות הנפשית. כעת מחקר חדש חושף השפעה יוצאת דופן נוספת של הגלולות – הן יכולות להשפיע על היכולת שלהן לקרוא רגשות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
למרות שנעשו אינספור מחקרים מדעיים על הגלולה, מעט מאוד ידוע על ההשפעה הרגשית וההתנהגותית שלהן. מרבית המחקרים התמקדו בהשפעות גופניות ולכן המחקר הנוכחי יכול להיות זה שיפתח את הדלת למחקרים נוספים שיבדקו תופעות לוואי שהן לא רק פיזיות, אלא גם מחשבתיות, שכליות ורגשיות. מרבית המחקרים בדקו מצבי רוח ותודעה, אך המחקר הזה, הוא אחד הראשונים שבוחן את ההשלכות הרגשיות.
המחקר נעשה על ידי הפסיכולוג אלכסנדר לישקה מאוניברסיטת גרייפסוולד וצוות חוקרים. חשוב לציין כי מדובר במחקר קטן, שכלל 94 משתתפות ולכן נדרשים מחקרים מעמיקים ונרחבים יותר כדי לבחון טוב יותר את התוצאות. במחקר השתתפו 41 נשים שמשתמשות בגלולות למניעת היריון ו-53 נשים שלא משתמשות. הן התבקשו להשיב על מבחן שנקרא "לקרוא מחשבות בעזרת העיניים" – שבחם את היכולת שלהן לקרוא רמזים חברתיים דקים דרך עיניהם של מצולמים בתמונות שחור-לבן. הוצגו להן תמונות המראות הבעות שונות, אך ברמות קושי שונות.
עוד ב-mako בריאות:
>> הקשר בין גלולות למניעת היריון לבין דיכאון
>> גילינו שלימון מעביר תופעה בריאותית מעיקה
>> איזה קופסאות שימורים אתם חייבים להעיף מהבית?
הבדלים משמעותיים שכדאי לבחון בעתיד
תוצאות המחקר, שפורסמו בכתב העת Frontiers in Neuroscience, אמנם לא היו מרעישות, כלומר הפערים לא היו גדולים, אך לטענת החוקרים, עדיין מדובר בהבדלים משמעותיים. בעוד ששתי הקבוצות זיהו בהצלחה הבעות פנים קלות לזיהוי, כשזה הגיע להבעות פנים מורכבות יותר, קבוצת הנשים שנוטלות גלולות היו פחות טובות ב-10 אחוז, בזיהוי והבנת הרגשות שמאחורי ההבעות. "אם גלולות למניעת היריון היו גורמות לליקויים משמעותיים בזיהוי רגשות בקרב נשים, היינו ככל הנראה שמים לב לזה באינטראקציות יומיומיות איתן", מסביר לישקה ל-Science Alert. "אנחנו מניחים שליקויים אלה הם קלים מאוד ולכן היינו צריכים לבחון זאת באמצעות משימה שהייתה רגישה מספיק כדי לזהות אותם".
לפי לישקה, מחקר זה תואם למחקרי עבר שהראו כי רמות שונות של הורמונים מסוג אסטרוגן ופרוגסטרון יכולות להשפיע על היכולת של נשים לזהות רגשות. קריאת רגשות באמצעות הבעות פנים היא חלק בלתי נפרד ממערכות יחסים בינאישיות ואחת הדרכים העיקריות שבהן אנו קולטים סימנים של רגשות מאחרים. אך מאחר שמדובר במחקר קטן שהראו על פערים קטנים, עוד לא ניתן להסיק באופן חד משמעי כי מדובר בתוצאות בעלות השלכות משמעותיות על נשים וסביבתן.