אנשים שאוכלים צ'יפס בכמויות גדולות ובתדירות גבוהה כנראה אינם משוגעי בריאות גדולים מלכתחילה, אבל מחקר חדש שפורסם בגיליון האחרון של ה"American Journal of Clinical Nutrition" צריך להטריד גם אותם: מתברר שלפחות מבחינה סטטיסטית, פריט המזון האהוב הזה מקצר לנו את החיים. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

במחקר הנרחב, שנערך על ידי מומחים לתזונה ולמחלות לב ממספר מדינות ובראשו איטליה ובריטניה, נבחנה צריכת תפוחי האדמה של 4,400 אנשים בטווח הגילים 45-79 במשך שמונה שנים. בתום שנות המחקר, 236 מבין הנבדקים לא היו עוד בין החיים.

החוקרים לא מצאו קשר בין אכילת תפוחי אדמה, אפילו בכמות גדולה במיוחד, ונטייה למוות מוקדם. אבל כשנבדק האופן שבו נצרך הצמח, התברר שאכילת תפוחי אדמה מטוגנים בתדירות של פעמיים בשבוע ומעלה מגדילה כפליים את הסיכון למוות מוקדם. שוב, רק נבהיר ונרגיע: כל צורה אחרת של הכנת תפוחי אדמה, החל בבישול וכלה באידוי, לא סומנה כגורם סיכון. למעשה, עורכי המחקר מדגישים כי תפוחי אדמה לא מטוגנים הם "מזון בריא יחסית, בזכות תכולה גבוהה של ויטמינים וסיבים תזונתיים שייתכן כי מאזנים את הערך הגליקמי הגבוה של תפוח האדמה".

עוד ב-mako בריאות
>> טס "להתנסות" בהודו - וסובל מפסיכוזה עד היום
>> לשרוף את שבועות ב-20 דקות אימון
>> לא ישנים מספיק? מפחיד מה שזה עושה למוח שלכם

תפוחי אדמה מטוגנים, כמו שכולנו יודעים ואוהבים, מכילים בדרך כלל כמויות גדולות של שומן ומלח. כלומר, ייתכן שהבעיה הבריאותית האמיתית טמונה באופן ההכנה ולא בתפוח האדמה עצמו, מה גם שמדובר במחקר ראשוני וסטטיסטי במהותו. אבל בינינו, אם אתם טיפוסים לחוצים כמונו – אולי הגיע הזמן שתתחילו לענות "פירה" כששואלים אתכם איך אתם רוצים את תפוחי האדמה. 

via GIPHY

>> כרבע מאוכלוסיית המבוגרים בישראל סובלים מהשמנה