בשנים האחרונות נפוץ יותר ויותר, גם בקרב סלבריטאיות רבות, טרנד אכילת שליה של נשים אחרי לידה. המנהג, שמתבצע באדיקות בסין כבר למעלה מ-2,000 שנה, נקרא פלאצנטוגפיה. הוא החל אצל קיסר סין הראשון, שנהג לאכול שליה בארוחותיו המלכותיות, בטענה כי הדבר מסייע למניעת הזדקנות.
כאמור, בשנים האחרונות המנהג החל להיות נפוץ גם בעולם המערבי, בעיקר לאחר שסלבס כמו קורטני קארדשיאן החלו לצרוך את השליה לאחר שילדו, בטענה כי היא מלאה בוויטמינים, מונעת מחלות ודיכאון.
לכל מה שאתם צריכים לדעת על הריון ולידה - היכנסו לפורטל הרפואה Infomed
אך מחקר חדש, שנערך באוניברסיטת נורתווסטרן שבארצות הברית ופורסם במגזין " Women's Mental Health", מצא כי אין כל הוכחה מדעית לכך. המחקר סקר 10 מחקרים שבדקו פלאצנטוגפיה, ולדברי החוקרים מכולם עלה כי אין כל תרומה לאכילת השליה, לא כשהיא מבושלת ולא כשהיא בצורת קפסולות. החוקרים ציינו כי אכילת השליה אינה מגינה מפני דיכאון אחרי לידה, לא מפחיתה כאבים אחרי הלידה, אינה מסייעת לרמות האנרגיה ואינה תורמת דבר לחלב האם, לא מבחינת כמויות ולא מבחינת איכות.
חשש לנזק רב
לדברי החוקרים, לא רק שלא נמצאה כל תרומה לאכילת השליה, אלא גם לא נבדק האם הדבר אינו מזיק. הסיבה לחשש נובעת מתפקידה של השליה בהגנה על התינוק, תפקיד אותו היא מבצעת על ידי ספיגה של רעלנים ומזהמים, במטרה שלא יגיעו לתינוק.
>> עוד בmako בריאות:
ראש בראש: מה יותר מזיק מלח או סוכר?
האיש הביוני: "אני מצליח להרגיש מרקמים דרך הפרוטזות"
איך להפסיק לעשן ב-10 צעדים פשוטים
"ישנם הרבה דיווחים של נשים שאכלו את השליה לאחר הלידה ולטענתן היו לכך תועלות רבות עבורן, אך מעולם לא נעשה מחקר מקיף שבדק את התועלות או הסיכונים שיש בכך", אמרה ראש צוות החוקרים, ד"ר קריסטל קלארק. "המחקרים שנעשו היו על עכברים, ולא ניתן להסיק מהם לגבי בני אדם".
קלארק מוסיפה כי כיום אין רגולציה בתחום, הקובעת כיצד, למשל, יש לאכסן את השליה. "אף אחד לא קבע הנחיות מסודרות כיצד צריך לאכסן נכון את השליה ואיך צריך להכין אותה, כדי שלא ייגרמו נזקים", היא מסבירה. "חשוב לזכור כי מדובר בדרך כלל באמהות טריות, שגם מניקות, והחשש הוא שעלול להיגרם להן או לתינוק נזק".