מחלות מעי דלקתיות יכולות להופיע בכל גיל, אך הן לרוב מתפרצות בין גיל 15 ל-30. ישנם שני סוגים נפוצים של מחלות מעיים דלקתיות: האחת היא מחלת הקרוהן והשנייה היא קוליטיס כיבית. על פי העמותה לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס כיבית בישראל, כ-20 אלף אנשים בישראל סובלים מקרוהן ומקוליטיס כיבית. אנשים הלוקים במחלה נאלצים להתמודד עם כאבים ותסמינים שמקשים על חיי היומיום. אך כעת חוקרים מארה"ב טוענים שהם מצאו פרי שיכול לסייע רבות למטופלים - תות שדה.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
>> קרוהן: המגפה המודרנית של הצעירים
קוליטיס כיבית פוגעת במעי הגס ואזור פי הטבעת ואילו מחלת הקרוהן תוקפת את כל מערכת העיכול (מהפה ועד לפי הטבעת). התסמינים כוללים כאבי בטן, התכווצויות, שלשולים, ירידה במשקל, דימום בפי הטבעת, אנמיה ואולקוס. אנשים הלוקים במחלות מעי דלקתיות לא רק סובלים מדלקות במעיים, אלא גם מכמות גדולה של חיידקים מזיקים במעי ומעט חיידקים "טובים". דלקות חוזרות ונשנות במעי עשויות בטווח הרחוק להוביל גם לסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס.
הקשר ההדוק שבין תזונה למחלות מעי דלקתיות
תזונה משפיעה באופן משמעותי גם על הסיכון לפתח מחלות מעי דלקתיות וגם על השליטה בתסמינים של המחלות. עם זאת, מורכבות המחלות והמחסור במחקרים תזונתיים בנושא מקשים על הסקת מסקנות חד משמעיות. "אורח החיים היושבני והרגלי התזונה של אנשים רבים במדינה הזאת (ארה"ב) – הרבה סוכר, הרבה שומן מן החי, אך מעט סיבים תזונתיים – עלולים להוביל לדלקות במעי הגס ולהגביר את הסיכון למחלות מעי דלקתיות", מסביר ד"ר האנג סיאו, שהוביל את המחקר.
מאחר שלתותי שדה תכונות אנטי-דלקתיות, מחקרים רבים בשנים האחרונות ניסו לבדוק כיצד תזונה עשירה בתותים משפיעה על התפתחות של מחלות שונות. במחקר הנוכחי, חוקרים מאוניברסיטת מסצ'וסטס אמהרסט בדקו את השפעתם של תותי שדה על מחלות מעי דלקתיות. הניסוי נעשה על עכברי מעבדה הסובלים מתסמינים של מחלות מעי דלקתיות שקיבלו תזונה הכוללת תותי שדה.
עוד ב-mako בריאות:
>> ליהיא גרינר חושפת: זה תפריט הדיאטה היומי שלי
>> מה מזיק יותר? לישון מעט מדי או יותר מדי?
>> כך תשרפו הכי הרבה קלוריות באימון שלכם
הם הסיקו כי אכילת כמות תותים השווה ל-3/4 כוס בכל יום, מפחיתה תסמינים של מחלות מעי דלקתיות, כמו דם ביציאות וירידה במשקל. נוסף על כך, עכברים שאכלו תותים הראו רמות נמוכות יותר של חיידקים מזיקים במעי וכמות גדולה יותר של חיידקים בריאים.
למרות שהתוצאות נראות מבטיחות, ד"ר סיאו ממליץ לאנשים הלוקים בקרוהן וקוליטיס כיבית להיוועץ ברופא לפני שהם משנים את התפריט היומי שלהם. כמו כן, הממצאים עדיין לא נבדקו על בני אדם, לכן כדי לעשות זאת קודם לפני שממליצים לאנשים הלוקים במחלות האלו לצרוך יותר תותים.