תרופה שנמצאת בימים אלה בשלבי פיתוח וניסוי מתקדמים עשויה בעתיד הקרוב לחולל שינוי משמעותי בחייהם של הסובלים מאלרגיה לבוטנים.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
תוצאות ניסוי נוסף שנעשה במטרה לפתח את התרופה, פורסמו לאחרונה בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine, התרופה ששמה נכון לעכשיו הוא AR101, אפשרה לכמה ילדים עם אלרגיות בוטנים קשות לאכול מה שמשתווה לשני בוטנים – בלי לסבול מתופעות לוואי חמורות. לפני נטילת התרופה, אף אחד מהילדים האלו לא היה מסוגל לעכל יותר מעשירית בוטן אחד.
AR101, המיוצרת על ידי החברה Aimmune Therapeutics (שיזמה את המחקר), מעבירה למטופלים מנה מדודה של חלבון שנלקח מבוטנים, במטרה לפתח סבילות עם הזמן ולהפחית את הסכנות שבחשיפה מקרית לבוטנים. בניית סבילות היא אסטרטגיה מבוססת היטב, גם למניעת אלרגיות חדשות לבוטנים וגם להפחתת אלרגיות קיימות, אך נכון לעכשיו אין תרופה שיכולה לעשות זאת.
התרופה החדשה עדיין צריכה לעבור אישור של מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), אך התוצאות של הניסוי האחרון מעודדות מאוד, במיוחד מאחר שאלרגיות לבוטנים נעשות נפוצות יותר בעולם ובארה"ב במיוחד.
כ-500 ילדים בין הגילים 4 ל-17, כמו גם 50 מבוגרים נוספים השתתפו במחקר. המידע נאסף ב-10 מדינות שונות בצפון אמריקה ואירופה. המשתתפים קיבלו באופן אקראי מינונים שונים של AR101 או פלצבו; שניהם ניתנו באבקה שניתן לשלב אותה במזון.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שהחיסונים באמת מכילים: התגובה שגרפה מעל אלף לייקים
>> זאת השיטה הכי מוזרה לדעת אם הצואה שלכם בריאה
>> מחקר חדש חושף תופעת לוואי מטרידה של גלולות
בסוף המחקר, נראה ש-67 אחוז מ-372 הילדים שנטלו את התרופה היו מסוגלים לעכל 600 מ"ג של חלבון בוטנים – המשתווה לשני בוטנים – מבלי לסבול מתסמיני אלרגיה. זאת בהשוואה ל-4 אחוז מ-124 הילדים בקבוצת הפלצבו. כמחצית מהילדים בקבוצה שקיבלה את התרופה האמיתית, הצליחו לעכל בבטחה כ-1,000 מ"ג חלבון בוטנים, המשתווה לשלושה או ארבעה בוטנים. כאשר כן הופיעו תסמינים של אלרגיה, ילדים שנטלו את ה-AR101 חוו תגובות פחות חמורות מהילדים בקבוצת הפלצבו. אולם בקרב מבוגרים, לתרופה לא הייתה את אותה ההשפעה. לא נצפה הבדל ניכר בין קבוצת התרופה לקבוצת הפלצבו בקרב מבוגרים, מה שהוביל את החוקרים להסיק כי ככל הנראה שהתרופה יעילה יותר בקרב ילדים.
למרות התוצאות המבטיחות, חלק מהאנשים שלקחו חלק במחקר עדיין חוו תגובות אלרגיות קשות. כ-6 אחוזים מהאנשים שנטלו את התרופה סבלו מ"אירועים חמורים ומסוכנים" במהלך המחקר. תגובות דומות נצפו בכ-2 אחוז מהמשתתפים שנטלו פלצבו. אף אחת מהתגובות האלו לא הייתה מסכנת חיים אך 43 אנשים שנטלו את התרופה ושלושה בקבוצת הפלצבו נאלצו לפרוש מהניסוי מסיבות הכוללות תגובות אלרגיות חריפות ועד לתסמינים במערכת העיכול. כעת נותר לעבור את אישור ה-FDA ואם אכן התרופה תאושר, היא ככל הנראה תהיה זמינה החל משנה הבאה.