האם חלב עשוי להשפיע על הסיכוי ללקות בסרטן השד? לפי מחקר חדש, ייתכן שצריכתו עלולה להשפיע על רמת הסיכון. המחקר נעשה במרכז הרפואי האוניברסיטאי לומה לינדה בארה"ב ופורסם בכתב העת הרפואי Journal of Epidemiolog.
המחקר היה תצפיתי ובמהלכו החוקרים ניתחו נתונים שנאספו מ-53 אלף נשים בצפון אמריקה, כולן היו בריאות (כלומר לא היו חולות בסרטן בתחילת המחקר) ונעשה מעקב אחריהן במשך כשמונה שנים. הנשים התבקשו למלא שאלונים על התזונה שלהן, נתונים דמוגרפיים, היסטוריה משפחתית של סרטן השד, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, שימוש בתרופות ו/או בהורמונים, בדיקות שד והיסטוריה רפואית-גינקולוגית.
עד תום המחקר היו 1,057 מקרים חדשים של סרטן שד במהלך המעקב. לא נמצא קשר חד משמעי בין צריכת מוצרי סויה וסרטן שד. אך כשהשוו בין נשים שצרכו מעט חלב לבין נשים שלא צרכו חלב כלל, אצל אלו שצרכו חלב נמצא קשר לסיכון גבוה יותר לסרטן השד. רמת הסיכון לא השתנתה באופן משמעותי בין חלב דל שומן או חלב רגיל. כמו כן, לא נמצאו קשרים משמעותיים בין מוצרי חלב אחרים, כמו יוגורט או גבינה וסרטן השד.
"צריכה מועטה של רבע או שליש כוס חלב ביום נמצאה קשורה לסיכון גבוה יותר לסרטן השד ב-30 אחוזים", הסביר ד"ר גארי פרייז'ר, ממחברי המחקר. "שתיה של עד כוס אחת ביום העלתה את הסיכון עד ל-50 אחוזים, ואלו ששתו 3-4 כוסות חלב ביום, הסיכון עלה ל-70-80 אחוזים".
לפי החוקרים, נראה שמחקר זה מוביל לאפשרות כי ייתכן שעדיף להחליף את מוצרי החלב במוצרים אלטרנטיביים. זוהי לא הפעם הראשונה שמחקר מצביע על קשר בין צריכת חלב (או חוסר צריכת חלב) וסרטן השד. מחקר אחר שפורסם לאחרונה הראה כי טבעוניות סובלות פחות מסרטן השד בהשוואה לנשים צמחוניות שצורכות חלב.
עוד ב-mako בריאות:
>> 10 מאכלים שישמרו על בריאות הלב שלכם
>> הסיבה שאתם חייבים לשטוף "חסה שטופה"
>> נחשף: כך תדעו מה הגיל הביולוגי שלכם
עם זאת, יש כמה הסתייגויות למחקר. ראשית, מדובר במחקר תצפיתי, כלומר הוא אינו יכול להסביר סיבה ותוצאה, אלא רק יכול להצביע על חפיפה בין נתונים. נוסף לכך, מחקרים שמבוססים על שאלונים תמיד עשויים להיות פחות מדויקים כיוון שהם מסתמכים על דיווחים עצמאיים של המשתתפים – ואנשים עלולים להימנע מלהגיד את כל האמת על ההרגלים היומיומיים שלהם.
צריכת חלב הפכה בשנים האחרונות לנושא חם ושנוי במחלוקת ובהתאם לכך נעשים לא מעט מחקרים, חלקם מצביעים על נזקים לבריאות, אחרים על יתרונות בריאותיים – ונראה שהתוצאות לגבי צריכת חלב עדיין אינן חד-משמעיות. רק לפני כמה ימים פורסם מחקר אחר, שנעשה על 400 אלף אנשים באוניברסיטת אוקספורד, שהראה כי צריכת חלב (כחלק מתפריט מאוזן) יכולה להפחית את הסיכון לשבץ ב-10 אחוזים.
"לחלב פרה יש כמה יתרונות בריאותיים, אבל אלה צריכים להיות מאוזנים מול השפעות אחרות שהן פחות מועילות. מחקר זה ממחיש את הצורך במחקרים נוספים", מסכם פרייז'ר.