להימשך לילד הרע זה כבר לא קול, ואולי בעצם אף פעם לא עבד בחיים האמיתיים. מה שאנשים רוצים בחיים זה שמישהו יבין אותם, על כל המורכבויות שיש להם בלב. לפחות כך נקבע במחקר חדש שקובע כי אנחנו נמשכים לאנשים שאנחנו יכולים להבין את הרגשות שלהם בקלות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"היכולת להבין את הכוונות והרגשות של האדם מולנו היא מהותית למשיכה", אומרת מחברת המחקר סילק אנדרס למגזין טיים. "כדי להשיג מטרה משותפת, בני זוג צריכים להבין ולהמשיך להתעדכן בכוונות אחד של השני, לצפות את ההתנהגות של הצד השני ולהסתגל בהתאם".
אנדרס וצוות החוקרים שלה בדקו אם יש מנגנון מוחי שאחראי על קריאת הרגשות של האחר וגורם למשיכה בין אנשים. הם לקחו כ-90 מתנדבים והראו להם סרטונים שהציגו אנשים שהביעו פחד או עצב. לאחר שראו את הסרטונים, המשתתפים היו צריכים לנתח את הרגשות שהופיעו ולהעיד עד כמה הם בטוחים בניתוח שלהם. הפעילות המוחית שלהם נמדדה בסריקות מוח.
הם מצאו שככל שאנשים הבינו את הרגשות של המופיעים בסרטונים, כך הם נמשכו אליהם יותר. בסריקות המוח זה מתבטא בפעילות במרכז התגמולים של המוח. "מה שהופך את הממצאים שלנו למרגשים הוא שאנחנו יכולים למדוד את מידת ההתאמה בין אנשים לפי מידת זיהוי הרגשות שלהם", אומרת אנדרס. "ברגע שנשלחים איתותים רגשיים כמו הבעות פנים לאדם המקבל, והוא מצליח לנתח אותם נכון, המוח שלו שולח איתותים למערכת התגמול, שגורמת לו להרגיש טוב יותר. וזה מה שגורם למשיכה".
יתרה מכך, מסתבר שיש שוני במבנה המוח של אנשים שטובים שפענוח רגשות לאלה שאינם מצליחים בכך. "אם התקשורת בין האנשים אל עובדת, זה לא בהכרח מפני שהם לא רוצים לתקשר, אלא בשל מבני מוח שונים וקושי לתקשר", היא מוסיפה. השאלה אם יכולות התקשורת וניתוח הרגשות של אנשים יכולה להשתנות עם האימון הנכון עדיין לא נענתה, אך המחקר הזה סולל את הדרך להבין איך התקשורת הבין אישית עובדת. מחקרים נוספים צריכים להיערך במטרה להבין אם יכולות רגשיות מתפתחות עם ניסיון.