על החסרונות של אכילת ארוחת ערב מאוחרת כבר שמענו; חוקרים מצאו בעבר כי אכילה מאוחרת יכולה לגרום לנדודי שינה ומחסור בשינה גורם לעלייה במשקל. ממחקרים אחרים עלה כי אכילה בסמוך לשעת השינה עשויה להוביל לבעיות בעיכול ולפיכך יכולה לפגוע בשמירה על המשקל. אבל כעת נראה שיש לנו סיבה נוספת לוודא שאנחנו לא אוכלים מאוחר מדי בשעות הערב. חוקרים מצאו כי אנשים שאוכלים לפחות שעתיים לפני השינה נמצאים בסיכון נמוך יותר ב-20 אחוז ללקות בסרטן השד וסרטן הערמונית.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
עם זאת, נראה שהמנגנון שעומד מאחורי הנטייה הזו עדיין אינו ברור. "הדבר היחיד שאנו יודעים ממחקרים ניסיוניים, זה שאנחנו בנויים לתפקד בחלקים שונים של היום. אנחנו – לא רק בני אדם, אלא כל אורגניזם חי – פיתחנו עם הזמן תפקוד שונה במהלך היום והלילה", מסביר ד"ר מנוליס קוגווינס, מרצה חוקר במכון לבריאות עולמית בברצלונה והחוקר הראשי במחקר ל-CNN.
השעה שבה אוכלים משפיעה לא פחות ממה שאתם אוכלים
המחקר, שפורסם ביום שלישי האחרון בכתב העת הרפואי International Journal of Cancer, עקב אחר 621 אנשים שלקו בסרטן הערמונית , 1,205 שלקו בסרטן השד, 872 גברים ו-1,321 נשים שלא לקו בסרטן – כקבוצת ביקורת. החוקרים בדקו את אורח חייהם של המשתתפים, כשהם הביאו בחשבון אם הם מגדירים את עצמם אנשים של בוקר או אנשים של לילה. הם נשאלו לגבי השעה שבה הם אוכלים ולגבי הרגלי השינה שלהם. המשתתפים גם מילאו שאלונים לגבי הרגלי האכילה שלכם ועד כמה הם מקפידים על הרגלים המונעים סרטן, כמו פעילות גופנית והגבלת צריכת האלכוהול.
החוקרים אמרו שההשפעה של שעת ארוחת הערב ושעת השינה הייתה משמעותית יותר בקרב אנשים שהקפידו על הרגלים המונעים סרטן ובקרב אנשים שהגדירו עצמם כאנשים של בוקר, הלוקים בסרטן השד או בסרטן הערמונית.
כ-27 אחוז ממטופלות הלוקות בסרטן השד הקפידו על הרגלים מונעי סרטן, לעומת 31 אחוז בקבוצת הביקורת. תוצאות דומות נצפו גם בקרב אנשים שלו בסרטן הערמונית. החוקרים ראיינו את שתי הקבוצות פעמיים לגבי ההרגלים שלהם במהלך השבוע ובסוף השבוע כשהם היו בני 40 (או בגילם הנוכחי, אם הם היו צעירים יותר) ולגבי ההרגלים שלהם בשנה שלפני שהם אובחנו בסרטן.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שאתם צריכים לאכול בבוקר כדי לרדת במשקל
>> יש ניחוש? זה הירק הכי פחות בריא בעולם
>> פיפיגזמה: טרנד הסיפוק המיני החדש שמסכן נשים
מחקרי עבר הראו קשר בין סרטן השד והערמונית למשמרות לילה ולהפרעה במחזור השינה-ערות. "מחקרים שנעש באוכלוסייה מצאו שאנשים שאוכלים מאוחר בלילה נמצאים בסבירות גבוהה יותר להשמנת-יתר ולבעיות מטבוליות אחרות", מסבירה קת'רין מרינאץ', חוקרת במכון דיינה פרבר לסרטן, שלא הייתה מעורבת במחקר הנוכחי. "ספציפית, מצאנו שאנשים עם צום לילי ממושך יותר, הרומז על פחות אכילה לילית - בעלי רמת סוכר בדם מאוזנת יותר וסיכון מופחת לחלות שוב בסרטן". לטענתה, שיבוש השעון הפנימי והיכולת לעבד גלוקוז יכולים להיות המנגנונים שעומדים מאחורי הקשר שבין אכילה לילית לסיכון מוגבר לסרטן.
עם זאת, ישנם מומחים הטוענים כי הממצאים של המחקר לוקים בחסר. "בעיות רבות שלא הובאו בחשבון במחקר עשויות להשפיע על התוצאות", אומר ד"ר גאנש פלפטו, ראש מחלקת אונקולוגיה אורולוגית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מישיגן. לדוגמה, המחקר אינו מציין מידע על אופי העבודות של המשתתפים והאם הם נתונים תחת לחץ במהלכן.
למרות שהמחקר מבוסס על מידע ביולוגי, חשוב להדגיש שמדובר במידע חדש שיש לבחון אותו יותר לעומק במחקרים נוספים. אז מה בכל זאת כדאי לנו ללמוד מהמחקר הזה? "הפילוסופיה הכללית שלי עם דברים כאלו, היא שמטופלים ימשיכו לעשות את הדברים הידועים שתורמים לבריאות", אומר פלפטו. "אל תעשנו, נסו לשמור על משקל תקין, התאמנו באופן קבוע, תחבשו קסדה, אל תסמסו ותנהגו, שימו חגורת בטיחות".