בעירוי דם מעבירים דם מאדם תורם אל מחזור הדם של אדם אחר ובמקרי חירום רפואיים, עירוי דם יכול גם להציל חיים. אך לצורך כך, דם צריך להישמר בבנק הדם, בתנאי קירור מאוד מסוימים. לפיכך, זמינות הדם במקרי חירום מאוד מוגבלת. אך מה אם לפרמדיקים היו מנות דם מלאכותי מוכנות מראש?
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
זה אולי נשמע מופרך לחלוטין, אך רופאים מנסים בימים אלו לפתח אבקה המכילה תאי דם מלאכותיים, שניתן יהיה להוסיף לה מים ולהשתמש בדם כמו בכל עירוי דם רגיל. זה יוכל לסייע במקרי חירום הדורשים ביצוע מנות דם בדחיפות, בעקבות פציעה או מחלה, כמו אנמיה קשה.
"תחום עירוי הדם נתקל במגבלות העולות מאחסון תאי דם אדומים, שהם רקמות חיות, שחייבות להישמר בקירור, בעלות חיי מדף של 42 יום בלבד וחייבות להיות בשימוש תוך כ-4 שעות מהרגע שהוצאו מקירור", אומר דוקטור אלן, מרצה לרפואת ילדים, ביוכימיה וביופיזיקה מולקולרית באוניברסיטת וושינגטון, למגזין טיים.
אלן והקולגות שלו פיתחו תחליף דם מלאכותי שנקרא ErythroMer. המחקר נמצא עוד בחיתוליו, אבל החוקרים הגיעו עד עכשיו לתוצאות מבטיחות. עד כה הרעיון המהפכני שלהם עבד כשהוא נוסה בעכברי מעבדה. הם הוכיחו כי כאשר הם מחדירים בעכברים עירוי דם של ErythoMer , הדם המלאכותי הצליח להעביר חמצן לרקמות הגוף, בדיוק כפי שקורה כאשר נותנים עירוי של דם רגיל.
עוד ב-mako בריאות:
>> שאלון: חושבים שהרגלי ההיגיינה שלכם בריאים?
>> האימון הזה לא עוזר לכם, למה אתם עושים אותו?
>> מחקר: ניתוחים קיסריים ישנו את אבולוציית האדם
דם מלאכותי יוכל לסייע רבות במקרים של פצועי מלחמה
בנוסף, הם הצליחו להשתמש ב ErythoMer כדי להחיות חולדות מעבדה שהיו במצב של הלם ואיבדו כ-40 אחוזים מהדם שלהם. תוצאות המחקר הוצגו על ידי אלן בתחילת החודש במהלך אירוע שנתי של האגודה האמריקנית להמטולוגיה.
אמנם עוד נדרשים מחקרים וניסויים מתקדמים בנושא, אך אלן מאמין כי ניתן יהיה בעתיד להשתמש בשיטה זו במצבים כמו פגועי מלחמה ובמקרים שבהם אנשים צריכים לעבור החייאה במקום ואינם יכולים להגיע לבית חולים לשם כך.