יש כמה סיבות טובות לכך שקפה הוא אחד המשקאות הפופולריים בעולם; הוא לא רק טעים ונותן בוסט של אנרגיה - יש בו גם יתרונות בריאותיים רבים, ביניהם שיפור פעילות גופנית, ריכוז גבוה יותר, מצב רוח טוב יותר, סיכון מופחת למחלות כמו סוכרת והרשימה עוד ארוכה. כעת נמצא יתרון נוסף לקפה, אולי המפתיע ביותר שנמצא לאחרונה - מניעת ירידה בשמיעה.
קשיים בשמיעה הם תופעה נפוצה בגילים שונים, אך במיוחד מעל גיל 65. לפי משרד הבריאות, כ-30 אחוזים מבני ה-65 ומעלה סובלים מירידה בשמיעה ברמה כלשהי. כעת חוקרים מהאוניברסיטה האוטונומית במדריד טוענים כי מצאו דרך להפחית את הסיכון לירידה בשמיעה בקרב גברים - פשוט לשתות קפה.
המחקר, שתוצאותיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Clinical Nutrition, התבסס על מידע מכ-37 אלף מבוגרים וכלל מעקב אחרי השינויים בכושר השמיעה שלהם במשך 11 שנים. הם מצאו כי גברים ששתו לפחות כוס קפה אחת ביום, היו בסבירות נמוכה יותר ב-15 אחוזים לחוות אובדן שמיעה, בהשוואה לאנשים ששתו פחות מכוס קפה ביום.
>> אחת ולתמיד: האם קפה בריא או מזיק לנו? רופא צמוד עונה
התאוריה של החוקרים לפני שניגשו למחקר הייתה שלקפה עשויה להיות השפעה בהפחתת ירידה בשמיעה, לאור מחקרי עבר שהראו כי קפה יכול לעזור להפחית סיכון לסוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם. בראיון לאתר Eat This, ציינה ד"ר אסתר לופז-גרסיה, ממחברות המחקר, כי מחקר זה "מציע שזה אפשרי שלקפה השפעה מיטיבה על תפקוד השמיעה, בשל נתיבים דומים שמסבירים את הקשר בין צריכת קפה לסוכרת ולמחלות לב וכלי דם".
עוד במאקו בריאות:
>> חושבים לוותר על החיסון השני? כדאי שתדעו את זה
>> האם החיסון לקורונה יכול לגרום לדלקת בשריר הלב?
>> תפסיקו עם המנהג הזה – ומערכת העיכול תודה לכם
וגם אם אתם מעדיפים קפה נטול קפאין, אתם עדיין יכולים ליהנות מיתרון זה, שכן החוקרים מצאו כי גם קפה שמכיל קפאין וגם נטול תורמים למניעת התדרדרות בשמיעה. תעלומה שנותרה פתוחה עבור החוקרים, היא מדוע דווקא יתרון זה תקף רק לגברים ולא לנשים, שלפי התוצאות צריכת קפאין לא שינתה את ההתדרדרות בשמיעה.
חשוב להדגיש כי המחקר הראה קורלציה אך קשה להגיד שמדובר בקשר של סיבה ותוצאה, שכן ייתכן שגורמים נוספים השפיעו על התוצאות, כמו למשל אורח החיים של המשתתפים. ייתכן שאנשים שצורכים קפה מנהלים אורח חיים שונה מאנשים שכן שותים קפה, שאולי תורם להפחתת הסיכון לירידה בשמיעה. עם זאת, החוקרים סבורים כי היכולות האנטי-דלקתיות ונוגדות החמצון של הקפה השפיעו על כך.