אילו חיידקים אנחנו מביאים עמנו מהסביבה שבחוץ אל תוך הבית שלנו? מתברר, שהרבה וחלקם – מחוללי זיהומים כמו ליסטריה וקלוסטרידיום דיפיציל – הגורם לזיהום במעיים. אבל האם זו סיבה לחלוץ נעליים לפני הכניסה לבית? לא בטוח.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
סכנה בריאותית?
במשך שנתיים, צוות החוקרים בחן יותר מ-2,500 דגימות בחיפוש אחר חיידק מסוים - קלוסטרידיום דיפיציל (C.diff), הגורם לזיהום במעיים שמוביל לשלשולים ואף לעתים עלול להיות גם קטלני. מדובר בחיידק המצוי בכל מערכת עיכול בריאה, אך כאשר הוא מתרבה ויוצר רעלנים, הוא גורם לזיהומים. מדגימות שנאספו בבתים של אנשים, ב-26.4 אחוזים מסוליות הנעליים שנבחנו – נמצא החיידק C. diff בכמות שגבוהה פי 3 מהכמות המצויה במשטחים בחדר השירותים ובמטבח.
על פי קווין גארי, החוקר שערך את הניסוי, אנשים מתהלכים הרבה במהלך היום וגוררים עמם לא מעט חיידקים בסוליות נעליהם. על פי מחקרים קודמים, נראה שהוא לא טועה. מחקר אוסטרי משנת 2015 גילה כי בלפחות 40 אחוז מהנעליים נמצא חיידק מסוג ליסטריה, הגורם למחלה זיהומית בשם ליסטריוזיס.
עוד ב-mako בריאות:
>> המאכלים הטעימים האלה אשכרה יעזרו לכם לדיאטה
>> גורו היוגה בעירום נחשפת
>> "כשמגיע ילד להשתלה, זה אומר שיש גם ילד שמת"
אז מה עושים?
קודם כל, לנגב את הרגליים בשטיחון זה כנראה לא הפתרון האולטימטיבי. "אף שטיחון לא יוכל להסיר מספיק טוב את החיידקים בסוליות הנעליים שלכם", אומר ד"ר ג'ונתן סקסטון, מנהל מעבדה בבית הספר לבריאות הציבור שבאוניברסיטת אריזונה. "למעשה, כשאתם הולכים בביתכם עם נעליים, אתם מכניסים פנימה כל מה שדרכתם עליו במהלך היום", הוא מסביר. "ניגוב הסוליות בשטיחון מסיר חלק מהלכלוך, אבל אתם צריכים לחשוב על האדם הקודם שניגב את סוליות נעליו לפניכם. אתם עלולים לאסוף לכלוכים וחיידקים שהאדם הקודם הותיר אחריו".
אולם, ד"ר סקסטון לא ממהר להלחיץ. לטענתו, נעילת נעליים בתוך הבית זה לא משהו שצריך לעורר פניקה. אך הוא מציע אלטרנטיבות אחרות שיכולות להיות בריאות יותר, כמו ללכת יחפים בתוך הבית או עם גרביים.
מצד שני, מי יודע עד כמה אנשים מקפידים על היגיינת הרגליים שלהם? האם עדיף לבקש מהאורחים שלנו להוריד נעליים ולהסתכן בניחוחות לא נעימים, כפות רגליים יבשות או ציפורניים לא גזוזות? כיוון שסוליות הנעליים לא באמת מסכנות את הבריאות שלנו, אנחנו כנראה נעדיף את הנעליים.