מחקר חדש וראשוני שנעשה על ידי ארגוני בריאות בארה"ב ופורסם לאחרונה מהווה הוכחה נוספת לכך שחשיפה משמעותית לתאורה מלאכותית בלילה עלולה להוביל לבעיות בריאותיות. "מבחינה אבולוציונית, אנחנו אמורים לישון בלילה, במקום חשוך", מסבירה דייל סנדלר, החוקרת הראשית במחקר הנוכחי. "זה הרבה יותר חשוב ממה שאנשים חושבים, בשל סיבות בריאותיות רבות".
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
חשיפה יומית לאור וחושך עוזרת לשמור על השעון הביולוגי שלנו, שאחראי על ויסות המטבוליזם, על הורמונים מעודדי שינה, על לחץ הדם ועל תפקוד של מערכות שונות בגוף. יותר ויותר מחקרים מראים כי שיבוש מחזור השינה-ערות עלול להזיק לבריאות ובין היתר יכול לגרום לעלייה בלחץ הדם, לסוכרת, לדיכאון ולהשמנת יתר.
סיכון גבוה יותר לסבול מהשמנה
במהלך המחקר בחנו החוקרים מידע שנאסף מכ-44 אלף נשים אמריקאיות שהשתתפו במחקר שמטרתו למצוא גורמים אפשריים לסרטן השד. ניתוח המידע התמקד בשינה, חשיפה לאור ועלייה במשקל במהלך המחקר. התוצאות פורסמו בכתב העת הרפואי JAMA Internal Medicine.
נשים שהשתתפו במחקר עברו בדיקות רפואיות ומילאו שאלונים על מצבן הבריאותי ועל אורח חייהן – הן בתחילת המחקר והן במהלכו. נשים שדיווחו כי הן ישנות בלילה בחדר שבו טלוויזיה דלוקה או אור היו בסיכון גבוה יותר לעלות לפחות כחמישה קילו במהלך תקופה של חמש שנים בהשוואה לנשים שישנו בחושך.
עוד ב-mako בריאות:
>> אוכלים חביתה לארוחת בוקר? טעות גדולה
>> הטריק המהיר שמחזק את שרירי הבטן
>> אחת ולתמיד: האם כדאי ללבוש חזייה?
נוסף לכך מצאו החוקרים כי נשים שישנות עם טלוויזיה דלוקה בחדר (או עם אור דולק) נמצאות בסיכון גבוה יותר ב-30 אחוזים לסבול מהשמנה. סנדלר אומרת כי היא בטוחה שהמשקל העודף הוא לא תוצאה של דברים אחרים כמו נשנושים ליליים, כיוון שניתוח המידע הביא בחשבון משתנים אחרים שיכלו להשפיע על העלייה במשקל, כמו תזונה, פעילות גופנית ומשך השינה. סנדלר משערת כי תוצאות דומות ניתן יהיה לראות גם אצל גברים.
למרות שמדובר במחקר ראשוני, ד"ר פיליס זי, מומחית לשינה, מסבירה ל-AP כי המחקר חשוב משום שהוא מתמקד בדפוס התנהגותי שניתן לשנותו בקלות ובכך להפחית את הסיכון לעלייה במשקל. "תזמון נכון של שעות החשיפה לאור צריכים להיות חלק משמירה על אורח חיים בריא", אמרה בראיון, יחד עם פעילות גופנית ותזונה נכונה.