במשך שנים ארוכות נחשב השימוש ביד השמאלית כיד דומיננטית למאפיין לא נורמטיבי ולסימן של חולשה (ואף לכינוי גנאי – "שתי ידיים שמאליות"), עד כדי כך שילדים שמאליים נאלצו להתאמן לכתוב ביד ימין, כדי "לתקן את המעוות". אך מזה זמן רב אנו יודעים שאין שום חיסרון או חולשה בלהיות שמאלי. סטיבן כריסטמן, פסיכולוג מאוניברסיטת טולדו, הסביר לאחרונה למגזין Scientific American שאין עדויות לכך שלשמאליים יש חסרון פיזי או פסיכולוגי כלשהו.
השמאליים - קווים לדמותם
שמאליים מהווים 10-15 אחוז מהאוכלוסייה. העובדה שהיכולת הזו לא נעלמה מרמזת כי השמאליות אינה חולשה אבולוציונית, כפי שפסיכולוגים רבים נטו לחשוב בעבר. יחד עם זאת, הנטייה להשתמש ביד שמאל בצורה יעילה יותר מאשר ביד ימין מגיעה עם הבדלים פיסיולוגיים ונוירולוגיים מסוימים. למרות שיש עוד מקום לחקור את הנושא, הנה כמה דברים שאנחנו כבר יודעים על הפן הקוגניטיבי והפסיכולוגי הייחודי של שמאליים:
עוד ב-mako בריאות:
>> שיר אלמליח מלמדת להתחטב מבלי לוותר על שוקולד
>> אימון עצבני לירכיים
>> גילינו מה אורכו של השנ"צ האולטימטיבי
החשיבה שלהם מהירה
שמאליים יכולים להשתמש בשני הצדדים של המוח יותר בקלות וביעילות. על פי מחקר אוסטרלי שפורסם ב-2006 בכתב עת לנוירופסיכולוגיה, אנשים שמאליים נוטים להיות בעלי חיבור מהיר יותר בין הצד הימני לשמאלי של המוח (המיספרות), שמוביל לעיבוד מידע יותר מהיר. במחקר נמדדו ביצועי המשתתפים במשימה שהעריכה זמן העברה בין שתי ההמיספרות של המוח, ואחד שדרש מהם להשתמש בשני צדדי המוח בעת ובעונה אחת. המחקר גילה כי המשתתפים השמאליים היו מהירים יותר בעיבוד מידע בין שני צידי המוח - יתרון קוגניטיבי שיכול להועיל להם בתחומים שונים כמו משחקי וידאו וספורט.
יש להם העדפה לצד שמאל
היד הדומיננטית עשויה להשפיע על הדרך שבה תופסים רעיונות מופשטים, ערכים, אינטליגנציה וכנות. מחקר שנעשה באוניברסיטת סטנפורד ב-2009 מצא שלאנשים שמאליים וימניים יש העדפה לא מודעת של הצד הדומיננטי שלהם. במסגרת המחקר, המשתתפים צפו בשני טורים של איורים והתבקשו לשפוט איזה מהם נראה יותר מאושר, אינטליגנטי ואטרקטיבי. שמאליים בחרו את האיורים בעמודה השמאלית, וימניים נטו לבחור את התמונות בצד ימין. "עבור אנשים שמאליים, הדברים הטובים הם בצד שמאל, והדברים הרעים הם בצד ימין, וזאת למרות שהשפה והתרבות אומרות להם באופן מפורש בדיוק את ההפך", אומרת הפסיכולוגית והמחברת הראשית של המחקר, דניאל קסנטו.
ידם על העליונה בספורט
למרות שפחות מ-15 אחוזים מכלל האוכלוסייה הם שמאליים, 25 אחוז משחקני הבייסבול בליגה הראשונה הם שמאליים. ייתכן שהסיבה לכך היא ששמאליים נוטים להיות בעלי זמני תגובה מהירים יותר, כפי שטוען המחקר האוסטרלי משנת 2006 שצוטט לעיל.
אך יש לכך סיבה נוספת: מחקרים מצאו כי לשמאליים יש יתרון אמיתי בספורט אינטראקטיבי, כגון אגרוף, סייף, טניס ובייסבול. יתכן כי בשל האוריינטציה והתנועותהפיזיות השונות שלהם, הם מסוגלים להביס את היריבים הימניים שלהם, שרגילים להתמודד לרוב עם ימניים.
החלק הרגשי מאורגן באופן שונה במוחם
היד הדומיננטית עשויה לקבוע כיצד הרגשות מאורגנים במוח שלנו. מחקר מ-2012 שפורסם בכתב העת PLOS ONE מצא כי המוטיבציה אצל שמאליים הייתה קשורה עם פעילות מוגברת באונה הימנית של המוח, בעוד שאצל הימניים קורה בדיוק ההפך. לעובדה זו יכולות להיות השלכות חשובות בטיפול בהפרעות חרדה ומצבי רוח. "בהתחשב בתוצאות המחקר, הטיפול אשר מסייע לימניים עשוי להיות מזיק לשמאליים", אמר הפסיכולוג ג'פרי ברוקשיר, אחד מעורכי המחקר.
בעלי חשיבה יצירתית
מספר מחקרים מצאו כי שמאליים טובים יותר בחשיבה מסועפת (היכולת לחשוב על פתרונות רבים לבעיה אחת) - סימן ההיכר הקוגניטיבי של יצירתיות. עם זאת, חשוב לציין כי מחקרים מראים קורלציה, לא סיבתיות, ולכן הממצאים אינם חד משמעיים לחלוטין. אפשרות נוספת שהוצעה על ידי הפסיכולוג כריס מק'מנוס מאוניברסיטת קולג' לונדון בספרו "הימני, השמאלי", היא כי במוחם של השמאליים האונה הימנית יותר מפותחת, וזו האונה אשר קשורה לחשיבה יצירתית.
קיים קשר פוטנציאלי נוסף בין שמאליות ויצירתיות שהוא בגדר ספקולציה, אך מהווה עניין להמשך מחקר. כשילדים שמאליים גדלים כקבוצת מיעוט ורואים את עצמם כשונים מקבוצת השווים שלהם, חלק מהילדים עשויים לפתח דפוסי חשיבה של אאוטסיידר, או נטייה לפתח דימוי עצמי ייחודי יותר מאשר כזה התלוי או מותנה בקבוצה. הלך רוח כזה יכול להשפיע על אדם לפתח תכונות כמו עצמאות ונון קונפורמיזם, אשר פסיכולוגים מצאו כקשור לחשיבה וחדשנות יצירתית.