נכנסתם לאוטו, התחלתם לנסוע ופתאום ממש בא לכם לשתות. מבט מסביב ועיניכם לוכדות את בקבוק המים שכבר מלא זמן זרוק על המושב. אז לשתות או לא לשתות?
מחקר שנערך באוניברסיטת פלורידה מצא כי ברגע שבקבוק המים נחשף לשמש ולחום קיצוני לזמן ממושך, הפלסטיק עלול לשחרר אל המים כימיקלים כמו ביספנול A ואנטימון - חומר רעיל שבכמויות קטנות גורם לכאבי ראש, סחרחורת ודיכאון. כמויות גדולות ממנו יגרמו להקאות ובכך ימנעו את המשך ההרעלה.
ביספנול - BPA A, לעומת זאת, לא מזיק בכמויות מסוימות, כך לפי הנחיות מנהל המזון והתרופות האמריקאי, אבל בריכוזים גבוהים יותר הוא יכול לשבש את האיזון ההורמונלי בגוף, לגרום לבעיות לב ולהעלות את הסיכון לחלות בסרטן.
צוות המחקר בדק את ההשפעה של חשיפת הבקבוקים לשמש ולחום - חשיפה ממושכת בת ארבעה שבועות. הבקבוקים שנבחרו היו מהחומר PET, שנחשב לנקי מ-BPA. עם זאת, צוות המחקר, בראשות פרופ' לנה מה, בכל זאת מצא עקבות של BPA במים שדגמו. "זה כנראה קורה כחלק מתהליך הייצור", מסבירה פרופ' מה, "בזמן תהליך מחזור הבקבוקים יש BPA בסביבה, לכן נמצאו עקבות שלו גם בבקבוקים שלכאורה אינם מכילים את הכימיקל".
הבקבוקים נחשפו לטמפרטורה המקסימלית של 70 מעלות. ככל שהטמפרטורה עלתה כך גם ריכוזי האנטימון וה-BPA. החדשות הטובות הן שבחלק מהבקבוקים שנבחנו, רמות הכימיקלים היו מאוד נמוכות, כך שחשיפה אליהם לא תזיק לגופנו.
"חשוב שאנשים ישימו לב למשך הזמן שהבקבוק שלהם יושב בשמש", אומרת פרופ' מה, "אורך חיי המדף המומלץ הוא עד שנה, מעבר לכך לא כדאי לצרוך את המשקה. בנוסף, לא כדאי להשאיר בקבוקי פלסטיק בשמש, גם לא לשם אחסון".
>>עוד בmako בריאות:
מתי נתנשק? כל מה שחשוב לדעת על מחלת הנשיקה
האם עישון מריחואנה יעשה אתכם נמוכים יותר?
אף פעם לא מוקדם מדי: תפריט טבעוני לתינוקות
אולם, בשנים האחרונות החלו להתפרסם מחקרים שטוענים אחרת. ממחקר שנעשה במשך שנתיים על ידי גורמים ממשלתיים בארה"ב עולה כי גם מינונים גבוהים של BPA משפיעים באופן מינימלי. המחקר נעשה על ידי המכונים הלאומיים לבריאות ומנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). הוא נעשה על חולדות מעבדה, שנחשפו ל-BPA במהלך ההיריון ולאחר הלידה. המינונים נעו בין מינון דומה לזה שצרכנים נחשפים אליו – לבין מינונים פי אלף יותר גבוהים.
החוקרים בדקו אם החומר הכימי משפיע על תהליך הגדילה, המשקל ועל התפתחות של גידולים. המדענים הסיקו כי ה-BPA גרם להשפעה מינימלית. נוסף על כך, הם טענו כי ההשפעות שהם הבחינו בהן נראו "בטווח הנורמלי של גיוון ביולוגי", כלומר, שייתכן שמדובר בהשפעות מקריות, שלאו דווקא מיוחסות ל-BPA. "זה תומך בקביעה שלנו כי השימושים המותרים של BPA ממשיכים להיות בטוחים לצרכנים", אמר ד"ר סטיבן אוסטרוף, סגן הנציב למזון ורפואה וטרינרית, בהצהרה רשמית.
ומה המצב בישראל? הבקבוקים נבדקים בבדיקה מחמירה מאוד בטמפ' גבוהות (40, 70 ו-100 מעלות צלסיוס), אך כמו כל מוצר מזון, מומלץ לאחסנם במקום יבש ומוצל. לרוויה.