מחקר באוניברסיטת NSW באוסטרליה חקר 214 ילדים וילדות בגילאי היסודי, במטרה למצוא תכונות קשוחות או בלתי רגישות המזוהות עם פסיכופתיה. הניסוי נעשה על ידי חשיפה של הילדים לתמונות של הבעות פנים שונות המבטאות מגוון רגשות - מהבעת מצוקה ועד הבעות נייטרליות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המחקר נוהל על ידי פסיכולוגית הילדים הקלינית ד"ר אווה קימוניס, והיא מצאה כי ילדים בעלי תכונות הקשורות לפסיכופטיות מתקשים יותר לזהות הבעות פנים המשדרות מצוקה. "הילדים האלה מקדישים פחות תשומת לב לאחרים שנמצאים במצוקה", היא אומרת להאפינגטון פוסט, "אפילו ילדים מאוד קטנים מסוגלים לזהות מתי מישהו עצוב, או במצוקה וזה משפיע עליהם. ברגע שיש ילדים שזה לא גורם להם להרגיש כלום, יש בעיה במידת הרגישות שלהם".
תוצאות המחקר הצביעו על 10 אחוז של ילדים עם אנורמליות רגשית, כמו העדר סימפטיה לאחרים. "לכל אחד מהילדים הללו ישנה בעיה לזהות את רגשותיהם של האחר, והם לא מושפעים מהרגשות האלה. ילדים המפגינים תכונות של קשיחות וחוסר רגישות עלולים להתפתח להיות בעלי נטייה לפשיעה ובעלי התנהגות אנטי חברותית".
זיהוי חריגה מהנורמה חשוב
"המחקר המתואר בכתבה נועד לבחון שימוש בסולם שמודד תכונות מסוימות של היעדר רגישות לרגשות הזולת, אותן החוקרים קושרים לאפשרות לפיתוח התנהגות פסיכופתית בעתיד", אומר ערן כ"ץ, פסיכולוג. "יחד עם זאת, חשוב לציין שלא מדובר במחקר אורך ואין פה למעשה הוכחה סיבתית שתוצאה כזו או אחרת בסולם זה מנבאת שהילד יגדל להיות פסיכופת".
כ"ץ מסביר כי יש להיזהר מניבויים שכאלו, שכאילו "גוזרים את דינו" של הילד עוד לפני שניתנה לו ההזדמנות לפתח את האישיות שלו. אך מצד שני, הוא אומר כי: "האפשרות לזהות בגילאים מוקדמים סמנים לקושי בזיהוי רגשות וביכולת אמפתית באופן שחורג מהנורמה באותו גיל היא חשובה, ויכולה אף לכוון משפחות להתערבות פסיכולוגית שתתמקד בהורים ובקשר עם הילד. אלה יעזרו לו לפתח את הכלים האמפתיים החשובים כל כך".