אין ספק שאחד הנושאים הכי שנויים במחלוקת בקהילה הרפואית הוא הקשר שבין צריכת ביצים לכולסטרול גבוה. מצד אחד, ידוע כי חלמון הביצה מכיל ויטמינים ומינרלים, מצד שני מכיל גם לא מעט כולסטרול. חוקרים רבים ממשיכים לתהות כמה הכולסטרול שבביצה משפיע על רמת הכולסטרול הרע (LDL) בגוף שלנו והאם צריכת ביצים עשויה באמת להוביל לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. הדיונים אמנם עוד נמשכים, אך כעת מחקר חדש ומקיף מוסיף עדות נוספת לכך שכדאי לצרוך ביצים באופן מתון.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המחקר פורסם ביום שישי האחרון בכתב העת הרפואי JAMA השייך לאיגוד הרפואי האמריקאי ולפיו צריכה של 3-4 ביצים בשבוע, השווה ל-300 מ"ג כולסטרול ביום – מובילה לסיכון מוגבר למחלות לב ולמוות מוקדם, בהשוואה לאנשים שאכלו פחות ביצים.
במהלך המחקר, החוקרים בדקו מידע שנלקח מתוך שישה מחקרים אמריקאיים, שיחדיו כוללים יותר מ-29 אלף אנשים שנעשה אחריהם מעקב במשך 17 שנים בממוצע. במהלך תקופת המעקב, נרשמו 5,400 אירועים הקשורים ללב ולכלי הדם, ביניהם 1,302 מקרים קטלניים ולא קטלניים של שבץ, 1,897 מקרים קטלניים ולא קטלניים של אי-ספיקת לב ו-113 מקרי מוות נוספים כתוצאה ממחלת לב. 6,132 משתתפים מתו מסיבות אחרות.
אחת ולתמיד: מה יותר בריא - החלבון או החלמון?
סיכון מוגבר למחלות לב ולמוות מוקדם
"ביצים, בעיקר החלמון, הם מקור משמעותי לכולסטרול המגיע מהמזון", כתב ויקטור ז'ונג, המחקר הראשי של המחקר ופוסט-דוקטורנט במחלקה לרפואה מונעת בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקגו. במאמר שפורסם על מחקרם, כתבו צוות החוקרים כי ביצה גדולה אחת מכילה כ-186 מ"ג של כולסטרול. לפי צוותו של ז'ונג, תוספת של 300 מ"ג כולסטרול ביום קשורה לסיכון מוגבר יותר ב-3.2 אחוז למחלות לב ושל 4.4 אחוז למוות מוקדם. נוסף לכך, כל חצי ביצה נוספת שנצרכת ביום קשורה לסיכון מוגבר של 1.1 אחוז למחלות לב וכלי דם וסיכון של 1.9 אחוז למוות מוקדם מכל סיבה.
עוד ב-mako בריאות:
>> בעלי עיניים חומות? יש לנו חדשות רעות בשבילכם
>> חוק ה-50 אחוז עזר לג'ן להשיל 30 ק"ג
>> הסיבה שאסור להשתין בכריעה בשירותים
המחקרים הסותרים שיוצאים בשנים האחרונות לגבי ביצים גורמים ללא מעט בלבול בקרב הציבור הרחב. אחת הסיבות שעלולות לעמוד מאחורי התוצאות הסותרות היא שלא כל המחקרים בנושא הביאו בחשבון שהרגלי צריכת ביצים עשויים להיות קשורים להתנהגויות לא בריאות אחרות, כמו פעילות גופנית דלה, עישון ותזונה לקויה. לפי החוקרים, במחקר הנוכחי כל הגורמים הנוספים הללו הובאו בחשבון.
"מחקר כזה יכול רק להצביע על קשר ולא על סיבה ותוצאה. יש צורך במחקרים נוספים כדי להבין את הסיבות העומדות מאחורי קשר זה", מסבירה ויקטוריה טיילור, דיאטנית בכירה באיגוד הקרדיולוגי הבריטי, ל- Science Media Centre. "ביצים הן מזון מזין ובעוד שמחקר זה מתמקד בכמות שעלינו לצרוך, חשוב באותה מידה גם לשים תשומת לב לתוספות שהולכות איתן", הוסיפה טיילור. היא מוסיפה שכאשר זה נוגע לתזונה בריאה, המפתח הוא איזון. אז עד שהעולם הרפואי יגיע למסקנה יותר חד משמעית בנושא, ההמלצה הרווחת היא לצרוך ביצים במתינות, במיוחד אם אתם סובלים מכולסטרול גבוה.