במחקר שנערך באוניברסיטת אל.איי שבקליפורניה (UCLA) נמצא כי גלולות למניעת הריון עלולות להשפיע עלינו יותר ממש שחשבנו. במחקר נטען כי מלבד תופעות הלוואי המוכרות הכוללות שינוי במצב הרוח, כאבי ראש ובחילות, לגלולות עלולה להיות השפעה גם על אזורים מסויימים במוח שלנו.
המחקר טוען כי ייתכן וההורמונים המלאכותיים המצויים בגלולות, משפיעים על מבנה אזורים מסויימים במוח וגורמים להדקקות קליפת המוח בשני אזורים, דבר שעלול להשפיע על תפקודם. בנוסף, ההורמונים המלאכותיים הללו גם מדכאים את ייצור ההורמונים הטבעי בגוף.
מדעני מוח מהאוניברסיטה בחנו את המוחות של 90 נשים, כאשר 44 מתוכן לוקחות גלולות באופן קבוע. כשבחנו את המוחות בסריקות MRI גילו כי בקרב הנשים הנוטלות גלולות קליפת המוח האורביטו-פרונטלית ואזור פיתול החגורה האחורי (Posterior cingulate cortex) היו דלים יותר. אזורים אלה מעורבים בוויסות הרגשות והתגובה לתגמולים. על פי החוקרים, יכול להיות שהשינוי בצפיפות האזורים הללו במוח אחראי להגברת תחושות החרדה והדיכאון בקרב נשים הנוטלות גלולות.
"יש נשים שסובלות מתופעות לוואי רגשיות שליליות בעקבות השימוש בגלולה." אומרת מנהלת המחקר, מדענית המוח ניקול פטרסון להאפינגטון פוסט, "עד כה המחקר לא מצא קשר בין השניים, אבל כעת יש בסיס טוב להסביר את התופעות הללו."
"צריך לערוך עוד מחקרים בתחום כדי להבין איזו השפעה יכולה להיות לגלולות על התנהגות" היא מוסיפה, "ממצאי המחקר נותנים לנו כיוון לחקור, והמקום להתחיל בו הוא לדעתי הפרעות בוויסות הרגשות בזמן נטילת הגלולה. גם אם כרגע אין מסקנות חותכות מהמחקר, חשוב שנשים ידעו את הסכנות הרפואיות והניורוביולוגיות לפני שהן מתחילות לצרוך גלולות."
>>מהן תופעות הלוואי של גלולות למניעת הריון?
* ייעוץ רפואי: ד"ר עידו שטראוס, מומחה לנוירוכירורגיה, היחידה לנוירוכירורגיה תפקודית, המערך הנוירוכירורגי, המרכז הרפואי איכילוב.