דמנציה היא מחלה שלרוב תוקפת בגיל מבוגר ומתאפיינת בהתדרדרות ביכולת הקוגניטיבית. היא פוגעת בזיכרון, ביכולת להתמצא במרחב, בזיהוי אנשים ועם הזמן למעשה פוגעת ביכולת לבצע פעולות יומיומיות. לפי משרד הבריאות, כ-10 אחוז מבני ה-65 ומעלה לוקים בדמנציה והסיכון עולה ככל שמתבגרים. למרות שמחלות רקע והיסטוריה משפחתית יכולות להשפיע על הסיכוי ללקות בדמנציה, גם אורח החיים משפיע במידה לא מועטה על כך וכעת מתברר כי היא עשויה להשפיע אף יותר ממה שחשבו בעבר. צוות של מומחים מובילים ממדינות שונות בעולם ביצע סקירה של מחקרים שונים ומצא לא פחות מ-12 גורמים לדמנציה שניתנים למניעה.
במשך שנים רבות סברו כי דמנציה היא מחלה שלא ניתן למנוע אותה ושהגורמים העיקריים לה הם גנטיקה והזדקנות. אך בשנים האחרונות עולים יותר ויותר מחקרים שמצביעים על כך שלמרות שחלק מהגורמים הם לא בשליטתנו – יש לא מעט גורמים אחרים לדמנציה שכן. שמירה על אורח חיים בריאה יכולה להפחית משמעותית את הסיכון ללקות בדמנציה בגיל מבוגר והיום אנחנו יודעים יותר לעומק אילו פעילויות ניתן לעשות כדי למנוע, או לפחות לדחות את הדמנציה. על פי המחקר החדש, שפורסם בכתב העת הנודע The Lancet, כ-40 אחוזים מכלל מקרי הדמנציה ניתן למניעה או לדחייה, אם מקפידים על אורח חיים בריא. מחקר אחר שפורסם בכתב עת זה בשנת 2017 מצא תשעה גורמים שמפחיתים סיכון לדמנציה וכעת במחקר החדש נוספו שלושה גורמים חדשים.
12 גורמים שמשפיעים על הסיכון ללקות בדמנציה
- השכלה. חינוך והשכלה יכולים להפחית את הסיכון לדמנציה כבר מגיל צעיר ולהשפיע על הסיכון גם בהמשך החיים. השכלה לקויה נמצאה כגורם סיכון לדמנציה – היא יכולה להגביר את הסיכון עד ל-60 אחוזים והיא למעשה אחראית לכשבעה אחוזים מכלל מקרי הדמנציה. השכלה מעודדת חשיבה מורכבת, מה שתורם למניעת התדרדרות המוח בשלבים מאוחרים יותר בחיים.
- שמיעה לקויה. מעקב אחר השמיעה שלכם ושימוש במכשירי שמיעה במידת הצורך יכולים לעזור להפחית את הסיכון לדמנציה עד ל-90 אחוזים.
- פגיעה מוחית. מחקרים הראו כי שחקני פוטבול נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בדמנציה עקב מכות חוזרות ונשנות עם הכדור בראשם.
- לחץ דם גבוה. ערכי לחץ דם מעל 140 מגבירים את הסיכון לדמנציה עד ל-60 אחוזים ואחראיים לכ-2 אחוזים מכלל מקרי הדמנציה. חשוב לעשות בדיקות דם ולעקוב אחר לחץ הדם, בעיקר אחרי גיל 45.
- צריכת אלכוהול. יותר מ-21 יחידות אלכוהול (כ-8 כוסות של 500 מ"ל בירה או 15 כוסות יין קטנות) בשבוע מגבירות את הסיכון לדמנציה ב-20 אחוז.
- עודף משקל. BMI מעל 30 (במיוחד אחרי גיל 45) מגביר את הסיכון ללקות בדמנציה ב-60 אחוזים. יש לציין כי עודף משקל נמצא קשור לשלל מחלות נוספות, ביניהן סוכרת מסוג 2 ומחלות לב וכלי דם ולכן חשוב לעקוב אחר המשקל ולצרוך תזונה בריאה שכוללת פירות, ירקות, דגנים מלאים ושומנים בריאים.
- עישון. צריכת טבק מעלה את הסיכון לדמנציה ב-60 אחוזים, במיוחד לאחר גיל 65. עישון סיגריות נמצא קשור לחמישה אחוזים מכלל מקרי הדמנציה.
>> 10 טיפים לשמירה על בריאות המוח - ריחוק חברתי. נתון מדאיג שחשוב להביא אותו בחשבון במיוחד בימי הקורונה. נמצא כי ריחוק חברתי יכול להגביר את הסיכון לדמנציה ב-60 אחוזים, במיוחד לאחר גיל 65.
- דיכאון. מצוקה פסיכולוגית ונפשית מעלה את הסיכון לדמנציה ב-90 אחוזים ונראה כי נוגדי דיכאון לא עוזרים להפחית את הסיכון. גורם סיכון זה אחראי לכארבעה אחוזים ממקרי הדמנציה, במיוחד בקרב אנשים שסובלים מדיכאון אחרי גיל 65.
- מחסור בפעילות גופנית. פעילות גופנית ממריצה את הדם, משפרת את המטבוליזם ואת בריאות כלי הדם. לכן אנשים לא פעילים עלולים להיות בסיכון של 40 אחוזים לפתח דמנציה, במיוחד אם אתם לא פעילים אחרי גיל 65.
>> 10 פעולות יומיומיות שמזקינות לכם את המוח - סוכרת. אנשים הלוקים בסוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר ב-50 אחוזים לדמנציה, במיוחד אנשים הלוקים בסוכרת שבגילי 65 ומעלה.
- זיהום אוויר. מחקרים שנעשו בשנים האחרונות מצביעים על קשר בין אנשים שגרים ליד כבישים ראשיים והתדרדרות קוגניטיבית. זה עלול להגביר את הסיכון לדמנציה ב-10 אחוזים.
>> והנה 14 תרגילים פשוטים לשיפור המוח