טיטניום דו-חמצני היא תרכובת כימית המשמשת במזון ובקוסמטיקה. היא משמשת כמעין פיגמנט המספק גוון לבן, ולכן משתמשים בו בין השאר במשחות שיניים. כעת חוקרים גילו כי התרכובת שנראתה עד כה כלא מזיקה במיוחד, עוברת תהליך של קריסטליזציה (הופך לגבישי) בלבלב אצל חולי סוכרת. המחקר נעשה באוניברסיטת טקסס והוא חשף כי טיטניום דו-חמצני אינו נמצא בגופם של אנשים שאינם לוקים בסוכרת, מה שיכול להצביע על קשר בין סוכרת לדברים שאנו משתמשים בהם ביומיום.
החלו להשתמש בטיטניום דו-חמצני במחצית המאה ה-20 כדי להחליף תרכובות צבע רעילות. מדענים טוענים כי מאז שנות ה-60 יוצרו כ-4 מיליון טונות של טיטניום דו-חמצני מדי שנה. ומאז שנות ה-70, מקרי הסוכרת מסוג 2 עלו פי 4. על פי מומחה, השימוש בפיגמנט הלבן עשוי להיות גורם שהשפיע על מגפת הסוכרת.
התרכובת מצויה בדברים שאנו משתמשים בהם מדי יום, ממשחות שיניים ועד לקרמים, והיא עשויה לחדור לזרם הדם באמצעות נשימה או דרך מערכת העיכול. הפיגמנט הלבן הופך את הטיטניום הדו-חמצני למרכיב מבוקש במוצרים כמו משחת שיניים, פלסטיק, איפור, דפי נייר, צבע, כדורים, מזון וקרם הגנה.
"ייתכן שהשימוש הגובר בטיטניום דו-חמצני תרם למגפת הסוכרת"
במהלך המחקר, החוקרים לקחו דגימות מהלבלב של 11 אנשים, כדי לחפש אחר שאריות של טיטניום דו-חמצני. שמונה מתוך 11 הלבלבים שנבדקו היו של חולי סוכרת ושלושה היו של אנשים שאינם לוקים בסוכרת. כל שמונת הלבלבים של חולי הסוכרת הכילו גבישים של טיטניום דו-חמצני ואילו בלבלבים הבריאים לא נמצא כלל טיטניום דו-חמצני.
החוקרים שללו השפעות של גיל ו-BMI, שני גורמים שיכולים להשפיע על הסיכון לפתח סוכרת. הם הסיקו כי הדבר היחיד שהיה שונה בין הלבלבים שהכילו את התרכובת לאלו שלא הייתה מחלת הסוכרת. החוקרים אומרים כי הם כבר התחילו מחקר חדש, הפעם עם יותר משתתפים, כדי לבחון לעומק את התאוריה שלהם כי אכילה או נשימה של טיטניום דו-חמצני עלולה לתרום להתפתחות של סוכרת.
בראש המחקר עמד ד״ר אדם הלר, מומחה לסוכרת וחלק מהצוות שפיתח לראשונה שיטה לבדיקת רמת גלוקוז בדם ללא צורך בדקירה ולקיחת דם. ד״ר הלר מציע כי טיטניום דו-חמצני עשוי לגרום לסוכרת בצורה דומה לאופן שבו חלקיקי אסבסט גורמים לסרטן הריאות תוך גרימת נזק לרקמות בריאות בגוף. "הממצאים הראשוניים שלנו מראים כי ישנה אפשרות לכך שסוכרת מסוג 2 עלולה להיות מחלה כרונית הקשורה לגבישים הנוצרים בלבלב, בדומה למחלות ריאה כמו סיליקוזיס ואסבסטוזיס".
עוד ב-mako בריאות:
>> הסודות של האנשים החזקים בישראל
>> "זה הטיפ הכי טוב שלי לחיי מין מושלמים"
>> ירוקה או צהובה? כך תבחרו בבננה הטובה ביותר
לפי המחקר, החוקרים טוענים כי ככל הנראה שחלקיקי טיטניום דו-חמצני בלבלב מעוררים תגובה של תאי דם לבנים השייכים למערכת החיסונית. בכך הם גורמים לדלקת, שהורגת תאים בריאים בלבלב. כל התהליך הזה עשוי לתרום להתפתחות של מחלת הסוכרת.
כעת החוקרים רוצים לבדוק האם טיטניום דו-חמצני יכול לגרום לסוכרת בקרב אנשים בריאים. "השימוש הגובר בטיטניום דו-חמצני בחמשת העשורים האחרונים יכול להיות גורם שהשפיע על מגפת הסוכרת", אמר ד"ר הלר. גורמים אחרים שמשפיעים על התפתחות סוכרת כוללים נטייה גנטית, תזונה לקויה, מחסור בפעילות גופנית ועודף משקל.
יותר מ-422 מיליון אנשים בעולם סובלים מסוכרת, כאשר 90 אחוז מהם סובלים מסוכרת מסוג 2. אם אכן מחקרים נוספים יסיקו כי טיטניום דו-חמצני תורם להתפתחות של סוכרת זה ישפיע משמעותית על ייצור של מוצרים שונים, משחות שיניים ביניהם.