מחקרים מעטים ביותר נעשו על הקשר שבין אלכוהול לסיכון מוגבר לסרטן העור – וגם המחקרים שכן נעשו, לא הצליחו להגיע למסקנות חד משמעיות. כעת מחקר חדש בארה"ב עשוי לחולל שינוי משמעותי במניעת סרטן העור.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
ממחקר שנעשה באוניברסיטת בראון, עלה כי שתיית אלכוהול בכמויות סבירות מקושרת לשיעור גבוה של מלנומה, סרטן העור הקטלני ביותר. פרופסור יוניאנג צ'ו, אחת החוקרות במחקר אמרה למגזין Health כי חוקרים שיערו בעבר שאלכוהול עשוי להשפיע על הסיכון לסרטן העור, כיוון שהוא עשוי להגביר את רגישות העור לכוויות שמש. אך מחקר זה מצביע על דברים נוספים שעלולים לגרום לנו לחשוב פעמיים לפני שניקח שלוק מכוס היין שלנו.
במחקר הנוכחי, פרופ' צ'ו ועמיתיה אספו מידע מתוך שלושה מחקרים גדולים, שכללו 210,252 משתתפים סך הכל. כל משתתף מסר מידע על הרגלי השתייה שלו, מקום מגורים ועבר רפואי, כולל מידע על כוויות בעבר והרגלי השיזוף שלהם. לאחר מעקב של 18 שנים, 1,374 מהמשתתפים (המהווים פחות מאחוז בודד מכלל המשתתפים) אובחנו במלנומה.
תוצאות המחקר פורסמו במגזין Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention והראו כי כל משקה אלכוהולי ביום העלה ב-14 אחוזים את הסיכון ללקות במלנומה, כאשר משקה "סטנדרטי" הוגדר בתור משקה המכיל כ-12.8 גרם של אלכוהול טהור, או הכמות המשתווה לכוס יין, כוס בירה או שוט של ליקר). כאשר הם השוו בין סוגי המשקאות, הם גילו שמשקה אלכוהולי מסוים בולט יותר מהשאר ביחס לסיכון לחלות בסרטן העור. כל כוס של יין לבן ביום, קושרה לסיכון מוגבר ב-13 אחוזים לסרטן העור מסוג מלנומה. ומה לגבי שאר המשקאות? אף אחד משאר המשקאות לא השפיע סטטיסטית על הסיכון לסרטן כמו יין לבן.
עוד ב-mako בריאות:
>> שיר אלמליח מלמדת להתחטב מבלי לוותר על שוקולד
>> אימון עצבני לירכיים
>> גילינו מה אורכו של השנ"צ האולטימטיבי
"יין לבן הראה קשר משמעותי לסיכון לחלות במלנומה"
"משקאות אלכוהוליים אחרים הראו קשר לסרטן, אך לא ברמה הסטטיסטית המשמעותית שיין לבן הראה", אומרת צ'ו. "נכון לעכשיו, אציין שאלכוהול באופן כללי מקושר לסרטן העור, אך אדגיש כי יין לבן קשור בצורה משמעותית יותר".
החוקרים הופתעו במיוחד כאשר הם בחנו את שיעור המלנומה באיברים שונים בגוף. נמצא שאצל אנשים ששתו קצת פחות משני משקאות אלכוהוליים היה סיכון גבוה ב-73 אחוזים ללקות במלנומה בחלק האחורי העליון של הגוף – המכוסה לרוב בבגדים.
חשוב לציין שהמחקר הביא בחשבון גורמי סיכון שונים שיכולים גם הם להשפיע, כולל כמות הכוויות החמורות שהמשתתפים חוו בעבר, כמות השומות על הגוף שלהם וכמות ממוצעת של קרינה אולטרה סגולה במקום מגוריהם. מידע זה בעצם מאשר את הממצאים שלהם כאמינים ומחזק את התאוריה שאלכוהול בהחלט משפיע על התפתחות של סרטן העור מסוג מלנומה. יחד עם זאת, הם לא שאלו את המשתתפים על הרגליהם בנוגע להגנה מפני השמש כמו תדירות שימוש במקדם הגנה.
"יש הרבה גורמי סיכון למלנומה שאין ביכולתנו לשנות אותם, כמו היסטוריה משפחתית, צבע שיער ורגישות לכוויות שמש", אומרת צ'ו. "אבל צריכת אלכוהול זה משהו שאנחנו יכולים לשנות, לכן זה טוב לדעת שהוא מקושר למלנומה, ולסוגי סרטן אחרים".