חייבים משהו מתוק אחרי הארוחה? אתם לא לבד. רבים מתקשים להתנגד לכל אותם חשקים למתוק שמהווים מכשול לאנשים רבים שמנסים להקפיד על תזונה נכונה. אך כעת נראה שדווקא הקרייבינג הזה יכול לעזור לכם לשמור על הגזרה. לפי מחקר חדש, אם אתם בוחרים את הקינוח שלכם לפני הארוחה – יש סיכוי טוב שתאכלו פחות במהלך הארוחה.
הממצאים המפתיעים פורסמו בכתב העת הרפואי The American Psychological Association. המחקר השווה בין ארבעה ניסויים שונים, שבדקו כיצד יכולים להשפיע פרמטרים כמו מתי הוצע הקינוח ואיזה סוג של קינוח. ניסוי אחד נעשה בקפטריה ואילו שלושת הניסויים האחרים נעשו אונליין ולמעשה חיקו שירותי משלוחים. המחקר המעניין ביותר מבין הארבעה הוא זה שנעשה שבקפטריה.
במהלך ארבעה ימים, 134 משתתפים ביקרו בקפטריה שכללה תור מסודר, כאשר בתחילתו או בסופו הוצג קינוח מפנק כמו עוגת גבינה או קינוח בריא, כמו פירות טריים. המשתתפים לקחו חלק בתורים שונים; בתור אחד הקינוח הבריא היה בתחילתו ובאחר היה בסופו. המחירון היה קבוע, כך שמחיר הקינוח לא יהווה פקטור. כמות השאריות שנותרו בצלחות של המשתתפים תועדה ונעשה בה שימוש כדי לשער כמה קלוריות צרך כל סועד.
תכננו את הקינוח לפני הארוחה - ותאכלו פחות במהלכה
התוצאות הראו שכאשר משתתפים בחרו בקינוח פחות בריא לפני המנה העיקרית שלהם, הם בחרו באוכל בריא יותר במהלך הארוחה, בהשוואה לאנשים שבחרו קודם בקינוח הבריא יותר. אנשים שבחרו בעוגת גבינה בתחילת התור, כלומר לפני שבחרו את המנה העיקרית שלהם – צרכו בממוצע 30 אחוז פחות קלוריות מאנשים שבחרו קודם כל בפירות. וזה כולל את הקלוריות שנצרכו בזמן הקינוח. נוסף לכך, נמצא כי אלו שבחרו בעוגת גבינה היו בסבירות גבוהה יותר פי 2 לבחור במנה עיקרית שכוללת עוף בגריל וירקות ולא בארוחה שכללה דג מטוגן וצ'יפס.
עוד ב-mako בריאות:
>> האם צריך לזרוק שום שהתחיל לנבוט?
>> ישנים פחות מ-7 שעות? זהירות, זה מסרטן
>> קופסאות השימורים שאתם חייבים להעיף
ניתן להבין מכך, שכל עוד אנשים ניגשו לארוחה שלהם כשהם יודעים שבסופה קינוח מפנק, הם הביאו זאת בחשבון והשתדלו שהארוחה תהיה בריאה יותר. זאת בהחלט יכולה להיות טקטיקה שימושית כשיוצאים לאכול במסעדה בזמן שאנחנו בדיאטה. אם אתם יודעים שתרצו להתפנק בקינוח, בחרו במנה קלה יותר כמו דג בגריל עם המון ירקות (ועדיף ירקות לא עמילניים). נוסף לכך, שיטה זו היא פשרה מצוינת למי שבדיאטה ולא רוצה לוותר על דברים שהוא אוהב. כי אם בכלל תוותרו על הקינוח המפנק, המחשבה עליו תטריד את מנוחתכם ולבסוף עלולה גם לגרום לכם לחפש אחר מזון לא בריא כדי לפצות את עצמכם.
לפי סינת'יה סאס, דיאטנית קלינית, שיטה זו יכולה לעזור לכם רק אם אין גורמים אחרים בסביבה שיכולים להסיח את דעתכם ממנה. לטענתה, ישנם כמה גורמים מסוכנים אחרים שיכולים לגרום לכם לאכול יותר ממה שתכננתם ו/או להרוס לכם את הדיאטה:
1. גורם רגשי. כלומר כשאתם מחפשים אחר אוכל מנחם או רוצים לחגוג בארוחה מפנקת.
2. גורם חברתי. מחקים את חבריכם ואוכלים מה שהם אוכלים.
3. הרגל. דברים שאתם רגילים אליהם ומשפטים כמו "אני תמיד אוכל המבורגר עם צ'יפס".
4. גורם סביבתי. פיתויים מפרסומים, תמונות או מקריאה בתפריט של מסעדה.
חשוב להיות מודעים לגורמים שמעודדים אותנו לאכול לא בריא - ואולי כדאי לאמץ את שיטת הקינוח, שמעודדת חשיבה מאוזנת כלפי המזון שאתם אוכלים.