התכווצויות, נפיחות, דימום, מצב רוח רע, הצורך להסתובב עם טמפונים ותחבושות, הימנעות מפעילות גופנית והתמודדות עם דעות קדומות והערות שלא במקום – תסמיני הלוואי של המחזור הנשי הן בפירוש לא גן עדן עבור כל מי שחווה אותן. כעת, מרבה הצער אפשר ככל הנראה להוסיף עוד רעה חולה לתופעה הביולוגית הזו – מחשבות שליליות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקר שנערך בבית הספר לפסיכולוגיה באוניברסיטת ניו סאות׳ ווילס שבאוסטרליה גילה כי נשים הסובלות מתסמיני חרדה כללית חוות עלייה במחשבות השליליות לאחר שלב הגופיף הצהוב (התקופה שבין הביוץ למחזור) בהשוואה לנשים שאינן סובלות מחרדה. ״חשיבה שלילית חזרתית היא תהליך אבחנתי במספר מצבים פסיכולוגיים הכוללים מחשבות חוזרות ונשנות שאינן ניתנות לשליטה״, כותבים החוקרים, ״והן מתמקדות באספקטים שליליים של העצמי ושל העולם״.

המחקר, שפורסם במגזין Clinical Psychological Science, השתמש בסקר אונליין כדי למצוא נשים מתאימות ואסף מידע לגבי הנתונים הדמוגרפיים שלהן ונתוני המחזור החודשי שלהם. 40 נשים הסובלות מחרדה ו-41 נשים שאינן סובלות ממנה. המשתתפות דיווחו כמה זמן נמשך המחזור החודשי שלהן, והחוקרים בדקו להן רמת הורמון המחלמן (הורמון הצהבה) כדי להעריך את תאריך הביוץ.

המחקר התרחש בארבעה מחזורים שונים המתכתבים עם שלבים שונים של המחזור החודשי של הנשים. הן נתבקשו לאסוף דגימה קטנה של רוק בין השעון 8 ל-11 בערב, ולאחר מכן למלא סקר לגבי סימפטומים של חרדה ומחזור שהן חוות.

עוד ב-mako בריאות:
>> עושים פיפי לפני שיוצאים מהבית? טעות גדולה
>> מחשבות שליליות עלולות לגרום לאלצהיימר ודמנציה
>> טיפים לתרגול אושר יומיומי


החוקרים מצאו כי כאשר המחזור של נשים עם חרדה עבר משלב הזקיק בשחלה (הזמן שבין היום הראשון של המחזור ועד לביוץ) לשלב הגופיף הצהוב (הזמן בין הביוץ לבין המחזור), נרשמה עליה ברגשות ובמחשבות שליליים. החוקרים השתמשו בדגימות הרוק של הנשים כדי לבחון תנודות לא נורמליות ברמות של הורמוני המין. השינויים ההורמונליים ברמות האסטרדיול והפרוגסטרון במהלך המחזור, כך נתגלה, אינם קשורים כלל לעלייה במחשבות השליליות.

החוקרים הדגישו כי כמה גורמים היו עלולים להטות את תוצאות המחקר, למשל שדגימות רוק עלולות להיות פחות מהימנות מדגימות שנלקחות באמצעות מזרק. הם טוענים שיש לבצע מחקרים נוספים כדי לאמת את הממצאים.