האם פרוביוטיקה העשויה מזן חיידקים שנמצאו בחמוצים סיניים יכולה למנוע עששת? על פי מחקר חדש שנערך על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון ומסין, בהחלט כן.
עששת, המחלה הנפוצה ביותר בחלל הפה וגורמת בסופו של דבר לחורים בשיניים, נגרמת על ידי החיידק סטרפטוקוקוס מוטנס, הנמצא באופן תמידי על רובד השן. פרופ' אריאל קושמרו מהמחלקה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון ועמיתיו מסין גילו שכאשר ישנה חשיפה ומפגש של זני חיידקים שבודדו מחמוצים הנפוצים בסצ'ואן, כמות החיידקים הגורמים לעששת הופחתה באופן משמעותי. הממצאים פורסמו בכתב העת Frontiers in Microbiology.
ברפואה הסינית חמוצים נחשבים ל"מזון על" ותוספת פרוביוטית למערכת העיכול. תהליך ההתססה ע"י חיידקי חומצה לקטית שהם עוברים, בדומה ליצור חמוצים במקומות רבים בעולם, מכיל בסופו של דבר חיידקיים פרוביוטיים וויטמינים רבים. לכן החוקרים ביקשו לבדוק אם עשויה להיות להם גם השפעה חיובית על חלל הפה והשיניים.
צוות המחקר בדק 14 סוגים של חמוצים מסצ'ואן מדרום-מערב סין. מדובר בחמוצים של ירקות שורש בעיקר, כגון גזר, צנון וכרוב שמוסיפים להם מלח, סוכר וחומץ ונותנים להם לתסוס. חמוצים אלו די דומים מבחינת תהליך ההכנה לחמוצים המוגשים בישראל בדוכני המזון המהיר, אלא שהחמוצים בסין מכילים גם צ'ילי ונחשבים חריפים יותר.
החוקרים בודדו מהחמוצים הסיניים האופייניים למחוז סצ'ואן 54 זנים שונים של חיידקים מסוג אצידופולוס ומצאו שאחד מהם שהוגדר כ- L. plantarum K41, הפחית באופן משמעותי את שכיחותם ואת רמת הפעילות של חיידקים הגורמים לעששת. זן מסוים זה נמצא גם עמיד לתנאי חומציות ומלחות גבוהים. ניתוח מאוחר יותר בניסויי מעבדה ובבעלי חיים הוכיח יעילות החיידק כפוטנציאל לטיפול פרוביוטי בחלל הפה.
עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: המאכלים שיכולים לפגוע לכם בראייה
>> הסיכון שלכם להידבק יעלה אם תלכו למקום הזה
>> זו הטעות הכי גדולה שאתם עושים עם המסכה שלכם
"ממצאי המחקר מסבירים את ההשפעות הבריאותיות של חמוצים", אומר פרופ' קושמרו, "ידוע שאכילת חמוצים היא דבר בריא למערכת העיכול, ועכשיו נראה שגם לפה". לדבריו, "התרומה המשמעותית של המחקר היא שלראשונה בודדנו חיידק המהווה בסיס לפיתוח פרוביוטיקה לחלל הפה ולשיניים. עד היום פרוביוטיקה מוכרת כטיפול עבור מערכת העיכול, בעוד הטיפולים המוכרים לפה הם שימוש במי פה ומבוססים על חומרי חיטוי ותהליכים כימיים ופיזיקליים להסרת הרובד החיידקי (פלאק). כעת אנו מעלים גישה נוספת וייחודית לטיפול בעששת ואפשרות לפיתוח טיפול פרוביוטי לחלל הפה עצמו, וזאת מחיידק הנמצא בחמוצים באופן טבעי".
מחקר זה הוא חלק משיתוף פעולה המתקיים מזה מספר שנים בין המחלקה על שם גולשטיין-גורן להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון והמחלקה לביוטכנולוגיה באוניברסיטת סצ׳ואן בצ׳נדו סין.