השמנת יתר ידועה כגורם סיכון לסוכרת, אך לא רק כמות השומן בגוף חשובה, אלא גם אופן הפיזור שלו. מסתבר שנשים עם ירכיים צרות יותר הן דווקא בעלות סיכון גבוה יותר לחלות בסוכרת, ודווקא נשים שגופן בצורת אגס נמצאו כנוטות פחות לחלות בסוכרת מסוג 2. כעת, מדענים גילו את המנגנון הגנטי שאחראי על פיזור השומן בגוף האישה.
>> כבר עשיתם לנו לייק לפייסבוק?
במחקר חדש שנעשה לאחרונה והוצג על ידי האגודה האמריקנית לגנטיקה, החוקרים גילו גן המועבר מהאם שנקרא KLF14, והוא קובע את אופן אגירת השומן בגוף האישה. לפי הגן הזה נקבעת צורת הגוף של האישה, לדוגמה, רוחב האגן והירכיים שלה. "עד כה, רוב המחקרים על סוכרת התייחסו ללבלב. מה ששונה במחקר שלנו הוא שמצאנו את הגן שאחראי על פיזור השומן בגוף ומתבטא ברקמות השומן", אומר אחד ממובילי המחקר לחדשות הבריאות Webmd.
עוד החוקרים מצאו כי לגן המדובר אין השפעה על גברים, והתיאוריה כרגע היא שסוגי חלבון הקיימים בגופן של נשים שנקשרים אליו. אין ספק שיש עוד הרבה מחקר לעשות בתחום, אך התגלית מכינה את השטח לטיפול גנטי במחלת הסוכרת בעתיד, והחוקרים מקווים שגילוי הגן החדש יביא לפיתוח שיטות טיפול חדשות בסוכרת.
עוד ב-mako בריאות:
>> העור יימתח להקשב: 9 מזונות שגורמים לעור פנים צעיר
>> כמו איידס? התגלה וירוס אנושי חדש
>> לא התאמנתם כבר שבוע? הלך הכושר
"הקונספט עצמו של השמנה אגסית כגורם סיכון נמוך לסוכרת מוכר ברפואה מזה זמן רב וזה נכון גם לגבי הופעה של תסמונת מטאבולית", אומר ד"ר יוסי עזורי, מומחה ברפואת משפחה, סוכרת ומנהל היחידה למחקרים קליניים במכבי שירותי בריאות. "אבל מה שהכי משמעותי במחקר הזה הוא הדגש הגנטי. יש מספר גנים שקשורים בהופעה של סוכרת ומספר גורמים סביבתיים. סוכרת משתנה באוכלוסיות שונות, אך הנתונים מראים על כך שבקרב כ-40 אחוז מהחולים בסוכרת מסוג 2 יש לפחות הורה אחד שחלה במחלה".
למרות שהנושא של הקשר הגנטי לסוכרת הוא נושא מוכר, ד"ר עזורי ממליץ לכלל האוכלוסייה להמעיט בצריכה של סוכרים ופחמימות ולהרבות בפעילות גופנית - לא רק אם אחד מבני המשפחה חלה בסוכרת.
בפלת אינסולין
ועוד בתחום הטיפול בסוכרת, פיתוח חדש ישמח את החולים הסובלים מפחד ממחטים. בעוד שלרוב חולי הסוכרת אין את הפריבילגיה לפחד, משום שהם חייבים להזריק לעצמם אינסולין כמה פעמים ביום, מדענים מצאו שיטה חדשה לטיפול בסוכרת שאינה כוללת מחטים - הם פשוט המציאו ופל.
הוופל החדשני מכיל את כמות האינסולין שיש בזריקה, ובעזרת טכנולוגיה מתוחכמת מסוגל להעביר אותו לזרם הדם מהר יותר מאשר הזריקה. לפי מחקרים ראשוניים, הוופל מתפרק בפה והאינסולין שבו חודר לנימים שברקמות הלחיים ומתחת ללשון, וכך מבטיח ספיגה מהירה יותר, תוך 30 שניות בלבד. אנחנו מקווים שהחברה תתחיל לשווק את הוופל המהפכני בקרוב.
>> "פחדתי שהילדים שלי יראו אמא נכה"