ביום חמישי האחרון דיווחנו על גבר בן 64 שנחנק מסופגנייה והגיע לבי"ח כשמצבו קשה. חובשים ופרמדיקים של מד"א העניקו לו טיפול רפואי ופינו אותו למרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא) במצב קשה ויציב, לאחר פעולות החייאה וחילוץ בצק הסופגנייה מגרונו. מצבו נותר קשה אולם לא יציב, והוא מורדם ומונשם.

המקרה הזה מצטרף לעוד מקרים רבים של אנשים בגילים שונים שנחנקו בעקבות אכילת המאכל המסורתי, כולל מקרים שבהם העניין הסתיים באופן טרגי. בשנה שעברה, למשל, דיווחנו על גבר כבן 67 מבני ברק, שנחנק מסופגנייה, ולמרות מאמצי החייאה מצד חובשים ופראמדיקים של מד"א, בסופו של דבר נקבע מותו.

מאלרגיה ועד חנק: מה כל-כך מסוכן בסופגנייה ואיך נזהרים?

בעקבות המקרים המצערים, ד"ר נסרין אלעתאמין, מומחית ברפואת ילדים במחוז הדרום במכבי שירותי בריאות, מזהירה את הציבור מהסכנות הטמונות באכילת סופגנייה: "כמו שאר האוכל, אם לא לועסים אותה היטב, היא עלולה לגרום לחנק, בעיקר בקרב ילדים וקשישים. אף שסופגניות טעימות ופופולריות בחנוכה, כשאוכלים אותן צריכים להיות ערים גם לכך שיש אנשים שסובלים מאלרגיות, מרגישות לגלוטן או למרכיבים שנמצאים בריבה. סופגנייה עלולה להכיל מרכיב שעלול לגרום לתגובה אלרגית החל מהקלה ביותר ועד לתגובה קשה וקיצוניות שמצריכה טיפול רפואי מיידי ודחוף".

היימליך (צילום: pixelaway, Shutterstock)
יש לעודד את הנפגע להשתעל | צילום: pixelaway, Shutterstock

גם במד"א מזהירים מפני הישנות מקרים דומים ומציינים כי בצק הסופגנייה עלול להיות מסוכן בייחוד לתינוקות, ילדים, קשישים ולאנשים הסובלים מבעיות בליעה. הם ממליצים לחתוך את הסופגנייה לחתיכות קטנות, ולהשגיח בזמן האוכל.

הם מוסיפים כי במקרה של חנק, אם הנפגע מסוגל לדבר או להשתעל, יש לעודד אותו להשתעל בלבד, ובמקביל להזעיק צוותי מד"א. אם הנפגע אינו מסוגל לדבר, אינו משתעל או שאינו נושם, יש להתקשר למוקד החירום ולפעול לפי הנחיות החובשים והפרמדיקים שבמוקד.