אחד הסיוטים של כל הורה זה לראות את הילד שלו במצב מסוכן. סיטואציה מלחיצה אף יותר היא גם לדעת שאין לך מושג מה אתה צריך לעשות כדי לעזור לו לצאת מהמצב הזה. מקרה כזה ארע למולי שמר שהחסיר פעימה, לנוכח ביתו נועם בת השנה ושלושה חודשים שאיבדה לפתע את הכרתה, תוך שהיא מסיטה את מבטה הצידה ועושה תנועות משונות עם הידיים. "אתה מחזיק את הילדה שלך ואין לך מושג אם היא תחיה או לא ואילו נזקים יגרמו לה מכל הסיפור הזה", הוא כתב בתיעוד מרגש שזכה לשיתופים רבים.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
בשורה התחתונה, נועם סבלה מתופעה המכונה "פרכוס חום" שנוצר על רקע של דלקת אוזניים. בעקבות המקרה, החלטנו לבדוק עם ד"ר תומר יצחקי, מומחה ברפואת ילדים ב"כללית", מחוז שומרון מה בדיוק צריך לעשות כשמצב כזה קורה.
"פרכוס חום - עלול להלחיץ אך אינו מסוכן"
"פרכוס חום מופיע בזמן עליית חום הגוף - מעל ל 38 מעלות. הוא נגרם כתוצאה מפעילות חשמלית לא מסונכרנת וללא בקרה של תאי עצב במערכת העצבים המרכזית. כ 2-5% מכלל הילדים הבריאים בני חצי שנה עד חמש יחוו לפחות פרכוס חום אחד, ובד"כ מדובר גם בנטייה גנטית – כלומר כאשר קיים רקע משפחתי של פרכוסי חום בילדות אצל אחד מההורים או בני המשפחה", מסביר ד"ר יצחקי.
"פרכוסי חום יכולים להיות פשוטים או מורכבים. אצל ילדים לרוב מדובר בפרכוס פשוט כללי (TONIC CLONIC) שבדומה למקרה המדובר, מאופיין באובדן הכרה של הילד, בשינוי טונוס השרירים הגוף, כלומר: הילד יכול להיות נוקשה, מכווץ, רפוי או מכוון ורפוי לסירוגין (מה שגורם למעשה לפרכוס הקלאסי). השינוי בטונוס עלול לגרום להטיית המבט, לכיווץ אגרופים, לנשיכת לשון ולנעילת לסתות, לאובדן שליטה על סוגרים, גלגול עיניים, הפרעה לבליעה ועוד.
פרכוס כזה ימשך פחות מ 15 דקות ולא תהיה הישנות נוספת שלו במהלך אותה מחלת חום. פרכוסי חום עלולים להתרחש בכל מחלת חום- ויראלית או חיידקית, ולרוב קשורים לדלקות אוזניים, לזיהומים במערכת העיכול - בעיקר כגון חיידק השיגלה (SHIGELLA) הגורם לדיזינטריה (DYSENTRY) ווירוס הרוטה (ROTA), וכן זיהומים ויראליים אחרים כגון זיהום בווירוס הגורם למחלת האדמדמת".
למרות כל התופעות המלחיצות שצוינו, אפשר להירגע: ד"ר יצחקי מציין שבמקרה כזה ככל הנראה לא מדובר באירוע מסוכן שגורם לנזק כלשהו לילד.
לעומת זאת, הוא מציין שפרכוס חום מורכב, ומדאיג יותר אינו מערב את כל חלקי הגוף באופן סימטרי אלא רק גפה או אזור אחד, והוא נמשך מעל 15 דקות וחוזר שנית בתוך 24 שעות במהלך מחלת החום.
עוד ב-mako בריאות:
>> מתקשים לקום בבוקר? זה מה שזה אומר עליכם
>> מהם המאכלים שגורמים לכרס? תתפלאו
>> הקפאת ביציות: האם באמת ניתן לעצור את הזמן?
מה צריך לעשות כשזה קורה?
"קודם כל חשוב להניח את הילד על גבי משטח קשיח, כדי למנוע פציעה ולהרחיק מסביבו חפצים שעלולים לפצוע אותו. יש להטות אותו על צדו כדי למנוע חנק, שעלול לקרות כתוצאה מפליטות ומחוסר שליטה שלו על מנגנון הבליעה שנלווה למצב.
פרכוס עם או ללא חום, ובמיוחד כאשר מדובר בילד ללא היסטוריה של פרכוסים, מחייב פינוי דחוף באמבולנס למיון בבית החולים הקרוב.
כאשר ילד סובל מפרכוסי חום מורכבים, ובמיוחד אם הם חוזרים ונשנים יש צורך בהתערבות רפואית, בהמשך מעקב, בהערכה נוירולוגית נוספת והמשך בירור בהתאם, בהתאם לקליניקה ולמצבו".
מה לא לעשות?
" בניגוד לעצות שקיבל ההורה שכתב את הפוסט – הורדת חום לא תועיל במקרה כזה . לכן, אין טעם לנסות להוריד את החום בעת הפרכוס מאחר שהורדת החום לא מפסיקה או מקצרת אותו. בנוסף, אין להכניס אצבעות לפיו של הילד או לנסות לפתוח את הלסת בכח, כיוון שזה עלול לגרום לסגירתה על אצבעות ההורה".
מתי זה מסוכן?
"ילדים שסובלים מהתופעה מחלימים ממנה לחלוטין ללא כל נזק גופני. חשוב לציין שפרכוסי חום אינם מהווים סיכון מוגבר למוות פתאומי, ואינם מעלים סיכון להפרעות התנהגות, או משפיעים על יכולות לימודיות או על התפקוד המוחי. חשוב לשים לב שאין הכחלה משמעותית וממושכת אצל הילד בזמן הפרכוס ושאינו שואף קיא אל תוך מערכת הנשימה".
פרכוסי חום ואפילפסיה
למרות שהתסמינים דומים, לרוב אין קשר בין הופעת פרכוסי חום לאפילפסיה: "פרכוס חום פשוט ובודד אינו מעלה את הסיכון למחלת אפילפסיה. עם זאת, הסיכון למחלת האפילפסיה עולה אם ברקע ישנם גורמי סיכון נוספים כגון מחלה נוירולוגית או הפרעה נוירו התפתחותית אחרת, היסטוריה משפחתית של אפילפסיה ואם הפרכוסים מורכבים. הסיכון לאפילפסיה בקרב ילדים עם פרכוסי חום פשוטים חוזרים אינו גבוה ועומד על 4% בלבד", מסביר ד"ר יצחקי.
מה הסיכוי שמי שחווה אירוע של פרכוס יחוו אותו שוב?
"קיימים מספר גורמי סיכון להישנות פרכוסי חום בקרב ילדים, כאשר המשמעותיים ביותר הם: הפרכוס הופיע מתחת לגיל שנה, תחת השפעת חום של 38-39 מעלות או כאשר מדובר בפרכוס שארע במהלך מחלת חום שנמשכה פחות מיממה. גם היסטוריה משפחתית עלולה להשפיע על העניין. הסיכון להישנות של פרכוס חום נוסף אצל ילד עם היסטוריה של פרכוס חום בודד עומד על 20%".
"על אף שמדובר בחוויה שעלולה להלחיץ הורים רבים, לרוב אין סיבה להיכנס לבהלה", מרגיע ד"ר יצחקי. "עם זאת, יש לזכור שאין הרבה מה לעשות למעשה מלבד לשמור על קור רוח ולקרא לעזרה רפואית.
חשוב לציין שפרכוסי חום אינם מסוכנים או גורמים לנזק לילד שסובל מהם. חשוב להקפיד על מנוחה והטיית הילד שסובל מהתופעה, ולוודא שהילד חוזר לעצמו באופן מלא לאחר האירוע".