בימים האחרונים מקבלים תושבי צהלה הודעה מתושב השכונה – ד"ר יבגני קצמן, מומחה למחלות זיהומיות באיכילוב, שטיפל בתקופה האחרונה בכמה חולי קדחת הנילוס המערבי ("קדחת מערב הנילוס") שאושפזו בבית החולים. המטרה: לנסות לגייס את התושבים למאבק בנגיף המועבר בידי יתושות, באמצעות איתור ציפורים הנגועות בו.

"לכל תושבי השכונות הצפון מזרחיות ערב טוב, כפי שוודאי כבר שמעתם, בשבועות האחרונים מתחוללת במרכז הארץ התפרצות מאוד משמעותית של קדחת מערב הנילוס (West Nile fever). המקרים הראשונים אובחנו בקרב תושבי שכונות צפון-מזרח תל-אביב (האזור שלנו)", כך פתח את דבריו.

"היום, לצערי, בשל ההתפרצות הרחבה מבחינה גיאוגרפית, ישנם עשרות רבות של חולים (אם לא יותר), לרבות חולים קשים עם פגיעות נוירולוגיות ואף מעבר לזה. עדיין, עיקר התחלואה הוא בגוש דן ובאזור השרון. בשעה טובה, משרדי הבריאות והגנת הסביבה ושאר הרשויות התעוררו (עדיף מאוחר מאשר בכלל לא) ומבצעות את הפעולות המניעתיות לטיפול במכת היתושים באזור".

בנקודה זו מגיע ד"ר קצמן לחלק המעניין והמפתיע, כשהוא מציין עובדה שלא רבים מכירים: "דבר חשוב נוסף: המאגר העיקרי של הנגיף הם בעלי הכנף – ציפורי בר. הנגיף פוגע בעורבים, בציפורי מים ובעופות בר נוספות, ומביא אותן לשיתוק ולמוות. כבר נמצאו בישראל השבוע ציפורים (עורבים) נגועות שמתו מפגיעת הנגיף (הדבר הוכח במעבדה המרכזית במכון הווטרינרי בבית דגן). קיימת חשובות עליונה באבחון מקרי תחלואת הציפורים – היא עשויה לתרום המון להבנת כיוון ההתפרצות הנוכחית ולאפיון המדויק של זן הנגיף הנוכחי. לכן, בכל מקרה שמישהו מזהה בשכונה ציפור על התנהגות מוזרה (לא מצליחה לעוף או עפה ונופלת, עפה או הולכת מוזר) או פגר של ציפור, חשוב מאוד לדווח על כך לרשויות. הדבר חשוב בעיקר בשכונה שלנו, שכאן היו המקרים המדווחים הראשונים השנה!".

ציפור מיינה (צילום: shutterstock)
מזהים ציפור שמתנהגת לא רגיל? דווחו | צילום: shutterstock

בשיחה עם mako בריאות, מבקש ד"ר קצמן להדגיש כי "לא ניתן להידבק ישירות מהציפורים, וגם לא מאלו שמתו. המחלה מועברת בידי יתושים ולכן יתוש צריך לעקוץ ציפור נגועה, על מנת שידביק בני אדם".

ד"ר קצמן ממשיך בפנייתו לתושבי האזור, ומפציר בהם לדווח לווטרינר המקומי בעת זיהוי ציפור חולה או מתה. "שוב אציין – לדיווחים אלה עשויה להיות תרומה חשובה לפיענוח מקור ההתפרצות המטרידה הנוכחית של המחלה המסוכנת. בכבוד רב ובתודה רבה לכלל השכנים היקרים", כך חותם הד"ר את ההודעה. כמו כן, הוא מדגיש ד"ר קצמן את החשיבות שבהגנה על הגוף מפני יתושים בתקופה זו: "מבחינת דרכי ההגנה האישיות – מדגיש שוב את הצורך בשימוש קבוע בכל שעות היממה שחומרים דוחי יתושים – בעיקר בקרב אנשים בסיכון – מבוגרים (מעל גיל 70-65) ומדוכאי חיסון".