חופשה קצרה בישראל הסתיימה בטיפול נמרץ בבית החולים: יואב (כל השמות בכתבה בדויים), בן ה-16, ומשפחתו, מתגוררים בהולנד כבר יותר מעשור. לפני כשלושה שבועות הגיעו לישראל לחופשה קצרה. "חיכינו שנתיים לחופשה הזו בארץ", מספרת האם אפרת ל-mako בריאות. "קצת אחרי שהגענו, שני הבנים שלי, בני ה-15 וה-16, יצאו לטיול אופניים בשדות, בקרבת המושב שבו השתכנו. במהלך הטיול הם ראו עמוד חשמל שלא היה מחובר בכבלים לעמודים אחרים. היות שכל יתר עמודי החשמל בסביבה כן היו מחוברים, הם הסיקו שהעמוד לא מחובר לחשמל ואינו מסוכן". לדבריה, לא היה דבר שמנע גישה לעמודי החשמל. כמו כן, היא מציינת כי בהולנד רשת החשמל מוטמנת בקרקע, ולכן לא קיימת סכנה שכזו, וגם הילדים עצמם לא נחשפו לכך כמעט בעבר.
במהלך משחק טיפסו הנערים על עמוד החשמל, לגובה של לא פחות מעשרה מטרים, אז התרחש האסון. יואב בן ה-16 התחשמל, וגופו החל לבעור. אחיו הצעיר, רועי, שטיפס גם כן על העמוד והיה מעט מתחתיו, פעל בקור רוח ובתושייה. "הוא טיפס עד אליו וכיבה את האש עם ידיו. לאחר מכן הוא התקשר אלינו ושלח לנו מיקום", מספרת האם. בשלב זה, ובעקבות הפציעה הקשה, נפל יואב לקרקע מגובה עשרה מטרים.
ההורים של השניים מיהרו להגיע למקום, ובמקביל הזעיקו את כוחות ההצלה. "אלה היו 20 דקות נוראיות, שבהן הייתי בטוחה ששניהם מתים. אנחנו לא מכירים את האזור, אז לקח לנו זמן להגיע, למרות הקרבה הפיזית. למזלנו אחת מבנות המושב והרבש"ץ של המקום עזרו לנו ופתחו לנו את השער לשדות. כשהגענו אליהם, למרות המראה הקשה, זו הייתה הקלה עצומה לראות ששניהם בחיים, אחד פצוע קשה אבל בהכרה, והשני רק עם כוויות קלות כתוצאה מפעולות הכיבוי. היה לנו מזל גדול שלא שניהם התחשמלו, ושאחיו הצעיר הציל אותו והתקשר אלינו מיד".
כוויות ב-60ֵ% משטח גופו
כוחות ההצלה שהגיעו למקום פינו את השניים תחילה למרכז הרפואי מאיר, ולאחר מכן לבית החולים לילדים ספרא. ד"ר רעות כסיף, סגנית מנהל מחלקת טיפול נמרץ ילדים בבית החולים ספרא לילדים, מספרת כי יואב הגיע לבית החולים במצב קשה מאוד, כשהוא מונשם ומורדם, עם פגיעה רב מערכתית קשה ומורכבת. בעקבות כך, הוא אושפז במחלקת טיפול נמרץ, כשהוא נזקק לתמיכה מאסיבית לריאות, ללב ולכליות. "יואב סבל מכוויות נרחבות, כ-60% משטח גופו, בין השאר בגפיים, בחזה ובצוואר. נוסף לכך, בעקבות הנפילה מגובה של כמה מטרים, הוא נפגע בריאה ובטחול, וסבל גם משבר בעמוד השדרה".
"זרם חשמלי בעוצמה כה גבוהה פוגע ישירות בלב, בדומה להתקף לב. במקרים מסוימים עלולה להתפתח גם הפרעת קצב. במקרה של יואב, משום שהחשמל הוביל לפירוק חלבונים בשרירי הגוף, נגרם גם נזק עקיף לכליה"
ד"ר רעות כסיף, בי"ח ספרא
ד"ר כסיף מוסיפה כי גם לבו של יואב נפגע כתוצאה מההתחשמלות. "זרם חשמלי בעוצמה כה גבוהה פוגע ישירות בלב, בדומה להתקף לב. במקרים מסוימים עלולה להתפתח גם הפרעת קצב. במקרה של יואב, משום שהחשמל הוביל לפירוק חלבונים בשרירי הגוף, נגרם גם נזק עקיף לכליה".
לדבריה, בשל הכוויות הנרחבות, כבר באותו הלילה יואב עבר ניתוח דחוף להצלת הגפה. "הכוויות גרמו לפגיעה קשה ביד, באזור שהיה ככל הנראה 'אתר הכניסה' של החשמל לגוף".
בשלושת השבועות האחרונים, אומרת ד"ר כסיף, יואב עובר טיפולים יום-יומיים לטיפול בכוויות, וכן הטריות – פרוצדורה רפואית שבה מסירים רקמות שניזוקו, במטרה לשפר את יכולת ההחלמה של האזור שנפגע. לטענתה, בהמשך יזדקק גם להשתלת עור, כדי לכסות את האזורים החשופים.
ד"ר כסיף מציינת כי מצבו של יואב עדיין מוגדר קשה אך יציב, והוא עודנו מורדם ומונשם, סובל ממחלה ריאתית קשה ומזיהומים נוספים. "אנחנו אופטימיים, ועושים הכל למען החלמתו", היא מדגישה, "אנחנו צופים שמצבו ישתפר אט-אט. עם זאת, יש לו עוד דרך ארוכה ומהלך שיקומי ארוך".
"אם היה מכשול מתאים, הילד שלי לא היה נפגע"
"אני בן אדם ריאלי, חזק ואופטימי. אני מאמינה בבן שלי ובכוח שלו. אנחנו אופטימיים שהוא יחזור לעצמו ולתפקוד מלא. הוא חזק מאוד בגוף ובאופי", אומרת אפרת. "זו רכבת הרים. יש ימים קשים של שבירה, לילות על ידו שמסרבים להיגמר, אבל אני לא מבזבזת אנרגיה על רחמים עצמיים. כרגע צריך לעבור כל יום ביומו, ויש הרבה ניצחונות קטנים. למזלנו יש לנו רשת תמיכה מדהימה, אנחנו מוקפים כאן במשפחה וחברים, וגם בית החולים היה מדהים". היא מוסיפה כי במהלך האשפוז אף נוצר קשר עם משפחה שחוותה סיטואציה דומה לפני כשנה. "הם מלווים אותנו מאז, זה נותן המון כוח ותקווה", מעידה אפרת.
כאמור, המשפחה לא מתגוררת בישראל זה עשור. עם זאת, המקרה החמור, והאשפוז הארוך שעוד צפוי ליואב, אילץ אותם לשנות מן הקצה לקצה את שגרת חייהם. "מעבר למקרה המזוויע, המשמעות מבחינתנו היא להתנתק לגמרי מחיינו עד להחלמתו, שצפויה לקחת לפחות כחצי שנה", היא אומרת. לדבריה, בשל העובדה שהבן הצעיר היה עד לאירוע הקשה, החליטה המשפחה כי הדבר הנכון ביותר עבורו הוא לשוב בשלב זה עם אביו לביתו בהולנד, לחבריו ולסביבה המוכרת.
ד"ר כסיף מציינת כי פגיעה כתוצאה מהתחשמלות בקרב בני נוער היא אירוע חריג. עם זאת, לדבריה בבית החולים נתקלים במקרים רבים של ילדים שנפצעים בעקבות משחקים מסוכנים. "בני נוער צריכים להיות מודעים לסכנות האפשריות, ולהימנע ממשחקים שכאלה, לרבות משחקים באש, בנפצים, או קפיצה מגובה", היא מדגישה.
"העמוד בנוי כמו סולם, הוא נמצא בסביבת עצים ופשוט לטפס עליו, עד כדי כך שהילדים כלל לא חשבו שהוא מסוכן, כי מי ישאיר סכנה כזאת גדולה באופן כל כך נגיש. לא מסובך לשים תיל כדי למנוע באמת את הטיפוס"
אפרת, אמו של יואב (שמות בדויים)
אפרת מבקשת גם היא להעביר מסר ואומרת: "שאלה אחת מלווה אותי מאז שראיתי את שני הבנים שלי מתחת לעמוד הזה. איך יכול להיות שהם בכלל הצליחו לטפס על העמוד ואיך יכול להיות שהוא היה כל כך נגיש. קל מאוד לקרוא על המקרה ולחשוב – 'מי יעשה דבר כזה', אבל אלה ילדים חכמים ורציניים וחרוצים, וזה לא היה חלק מאיזה אתגר טיקטוק. אם זה קרה להם, זה עלול לקרות גם לאחרים. אין בניידים שלהם בכלל את אפליקציית טיקטוק".
היא מפצירה בהורים להיות ערניים ולחדד בפני הילדים את הסכנות האפשריות. "לא תמיד מגנים עלינו או על הילדים שלנו לגמרי. חוץ מזה שהעמוד בנוי כמו סולם, הוא נמצא בסביבת עצים ופשוט לטפס עליו, עד כדי כך שהילדים כלל לא חשבו שהוא מסוכן, כי מי ישאיר סכנה כזאת גדולה באופן כל כך נגיש. תסבירו לילדים שגם עמודי חשמל שנראים מנותקים מכל מקור חשמל מחוברים בחשמל מהקרקע. בין שיש או אין עליהם שלטים, זה לא משנה, אסור להתקרב".
אפרת מותחת ביקורת על חברת החשמל ומדגישה כי "הם שמו דוקרנים במחשבה ששלט לא מספיק, אבל ילדים עוברים בקלות דוקרנים כאלה. לא מסובך לשים תיל על העמוד כדי למנוע באמת את הטיפוס עליו. המקרה של הבן שלי היה יכול להסתיים אחרת אם היה מיגון מתאים. אם היה מכשול מתאים, הילד שלי לא היה נפגע".
חברת החשמל: "מבדיקה ראשונית שערכה החברה עולה כי מדובר בעמוד חשמל הכולל אמצעי מיגון ושילוט תקינים ותקניים, הרבה מעל המקובל בעולם המערבי. חברת החשמל לישראל מצרה על כל פגיעה ונזק שנגרם ומאחלת החלמה מהירה לנער".