אתמול בבוקר, בעת שעשיתי את דרכי לכנסת לפתיחת השדולה לבריאות הנשים בישראל, צלצל הנייד ועל הקו אחת ממארגנות הכנס. היא שיתפה אותי שכשהזמינה אורח לכבד בנוכחותו את הכנס, הוא ענה לה בהתבדחות: "למה דווקא בריאות נשים ולא בריאות גברים?". על אף שהמשפט נאמר כהלצה בלבד, הוא חושף את שורש הבעיה ואת פערי המידע שחייבים להצטמצם.
ההבדל הביולוגי של גברים ונשים, אינו מסתכם רק באיברי רבייה שונים אלא בהרבה יותר מזה. בגוף האישה הרכב ההורמונים משתנה בתכיפות, מבנה הלב קטן יותר מזה של הגבר, כלי הדם בו צרים יותר והדופק מהיר יותר. וישנם עוד הבדלים רבים.
למה זה משמעותי?
לצורך ההמחשה, כשגבר יחווה אוטם בשריר הלב, יופיע אצלו סימפטום בצורת כאב חד בחזה, בעוד שאישה הסובלת מאותה הבעיה בדיוק, תדווח על קושי נשימתי, תחושת בחילה ועייפות.
הבעיה זהה לשני המינים אך התסמינים שונים. במרבית המקרים, הגבר יאובחן ויקבל אבחון וטיפול מיטבי בעוד שהאישה לרוב תקבל אבחון שגוי. זה לא קורה בכוונת מכוון אך גם לא קורה במקרה.
ברפואה, על אף השוני הביולוגי והרפואי המובהק בין גברים ונשים, עדיין מרבית המחקרים הרפואיים מתבססים על גוף הגבר, פעמים רבות בשל שיקולי נוחות המחקר או שיקולים כלכליים. 75% מהמחקרים הקליניים עדיין לא כוללים נשים. נתון זה מביא לידי השלכות בריאותיות משמעותיות על נשים. כיום יודעים להצביע כי קיימות מחלות המופיעות ביתר שאת בנשים כדוגמת אוסטאופורוזיס, או מחלות המופיעות בנשים בלבד כדוגמת אנדומטריוזיס.
ישנן מחלות השכיחות בעיקר אצל נשים, ורק לאחרונה הן הוכרו על ידי הביטוח הלאומי, כגון פיברומיאלגיה. דבר זה מעיד על המאבק של נשים להוכיח זכאותן לסיוע בפני גופים ממשלתיים בשל אי תפקודן הנובע ממחלה. פערי הידע הללו, וחוסר המודעות הציבורית, מביאות לא פעם, למצב בהם המערכת הרפואית מגלה 'חשדנות' כלפי נשים המדווחות על כאבים או תסמינים כאלה ואחרים.
איך משנים את המצב?
כבר כיום, אנו עדים לעוד ועוד מחקרים חדשים בתחום התרופות והמחלות שנעשים ונבדקים על אוכלוסיות נשים, מה שמאפשר לייצר הרבה יותר מסלולי טיפול וסיוע מותאמים.
בנוסף, דרוש שיח פורה ונרחב, הכולל הסבר מקיף על סוגי המחלות השכיחות והתסמינים המתלווים אליהן. זאת, בנוסף להעלאת המודעות לבדיקות התקופתיות לגילוי מוקדם שיש לבצע. זאת לצד הגברת התהודה שתהדהד מקצה לקצה - תבנה גשרים מעל תהומות הבורות ותצמיח הבנה לצורך של מרפאות ייעודיות; של חינוך רפואי; של ההכרח לבצע מחקרים רפואיים מקיפים וייעודיים.
תודעה ציבורית היא שם המשחק
כיושבת ראש ועדת בריאות וכיושבת ראש השדולה לקידום בריאות הנשים בישראל, יחד עם חברתי חה"כ קטי שטרית, נוביל לפיקוח פרלמנטרי עקבי ונסייע בקידום רפואה מגדרית שווה והוגנת.
בריאות נשים על כל תחומי הרפואה הנלווים אליה, לא צריכה להיות מקופחת ואל לנו כחברה להותירה מאחור. יחד, כתף אל כתף, נייצר מציאות אחרת טובה יותר, מכילה יותר ובריאה הרבה יותר.