עכשיו זה מוכח: נשים מחוסנות מוגנות יותר מפני תסמינים וסיבוכים קשים של קורונה וגם נהנות מסיכוי נמוך יותר לאשפוז: כך עולה מתוך מחקר שנערך בשיתוף פעולה בין-לאומי בהובלת המכון לבריאות האם והיילוד (OMPHI) באוניברסיטת אוקספורד יחד עם חוקרים מהמרכז הרפואי הדסה ומרכזים מובילים אחרים בעולם. תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת המוביל The Lancet.
המחקר נערך בין 27 בנובמבר 2021 ל-30 ביוני 2022, כאשר אומיקרון היה הזן הנפוץ ביותר, והוא נערך ב-41 מרכזים רפואיים ב-18 מדינות. כמו כן, במחקר נבחנה יעילות החיסון נגד זן זה.
תוצאות המחקר הוכיחו כי הדבקה בזן אומיקרון במהלך ההיריון קשורה לסיכון מוגבר לתחלואה אימהית, לסיבוכי הריון קשים ולאשפוז בבית-חולים, בעיקר אצל נשים לא מחוסנות או כאלה שחוו תסמינים. גם הסיכוי לרעלת הריון גדל בקרב נשים עם תסמינים משמעותיים. נשים בעלות עודף משקל עם תסמינים משמעותיים היו בסיכון הגבוה ביותר לתחלואה אימהית ולסיבוכים קשים.
על מנת להעריך את ההשפעה של זן הקורונה אומיקרון על אימהות וילודים, החוקרים בחנו 1,545 נשים הרות שאובחנו עם הזן ו-3,073 נשים הרות שלא אובחנו, כקבוצת ביקורות. אגב, המחקר הראה שחיסוני mRNA היו היעילים ביותר במניעת תסמינים וסיבוכים חמורים של COVID-19, אם כי חיסוני וקטור נגיפי סיפקו אף הם הגנה נאותה – שני סוגי החיסונים סיפקו הגנה של לפחות 10 חודשים לאחר המנה האחרונה.
נשים בישראל: יותר מחוסנות ופחות מסתבכות
"ישראל הייתה הראשונה שקראה לנשים הרות להתחסן נגד מחלת הקורונה ושיעור הנשים שהתחסנו גם בחיסון השלישי הוא בין הגבוהים בעולם, ואכן שיעור הנשים ההרות בישראל שחלו באופן קשה הוא מהנמוכים בעולם", אומרת החוקרת הראשית ד"ר מיכל ליפשיץ, אחות חוקרת באגף נשים ויולדות במרכז הרפואי הדסה וחברת סגל בביה"ס לסיעוד בפקולטה לרפואה של הדסה והאוניברסיטה העברית.
"המחקר מצביע בבירור על הצורך במתן חיסון מלא במהלך ההיריון - רצוי עם חיסון דחף"
פרופ' חוסה וילאר מומחה לרפואה מיילדותית באוניברסיטת אוקספורד, שהוביל גם כן את המחקר מוסיף: "הצגנו מידע חזק ומבוסס ראיות לגבי הסיכון המוגבר של זן האומיקרון במהלך ההיריון לסיבוכים קשים בקרב נשים סימפטומטיות ולא מחוסנות. מדאיג כי תסמינים קשים של המחלה התרחשו אצל 4%-7% מהנשים הלא מחוסנות שאובחנו עם זן האומיקרון במהלך הריונן. המחקר מצביע בבירור על הצורך במתן חיסון מלא במהלך ההיריון, רצוי עם חיסון דחף, כדי לספק הגנה של לפחות 10 חודשים לאחר המנה האחרונה. שירותי הבריאות לנשים הרות ברחבי העולם צריכים לשאוף לכלול חיסון נגד COVID-19 בטיפול השגרתי הניתן לנשים הרות".
"אף שזן האומיקרון עשוי להיות פחות מזיק מזנים קודמים באוכלוסייה הכללית, נשים הרות רבות ברחבי העולם שאינן מחוסנות נמצאות בקבוצת סיכון לתחלואה קשה", מציין פרופ' אריס פאפא גאורצ׳יו, מומחה לרפואת עובר באוניברסיטת אוקספורד, שהיה שותף להובלת המחקר. לדבריו, מכיוון שלא ניתן לחזות מי תפתח תסמינים או סיבוכים קשים, חשוב שנשים בהיריון ידאגו להתחסן באופן מלא. "למרבה הצער, רמת החיסון בקרב נשים בהריון עדיין לא מספק אפילו במדינות מפותחות", הוא אומר לסיום.