פחד מזריקות, מחטים או בדיקות חודרניות הוא דבר שמוכר לילדים ולמבוגרים כאחד, יש כאלה שבכלל מתעלפים כאשר המחט חודרת לווריד. מכשיר חדש שפותח במעבדה לרובוטיקה אוטונומית באוניברסיטת 'בן- גוריון' שבנגב, בשיתוף בית חולים לילדים בסינסינטי שבאוהיו, ונחשף לראשונה בעיתון אוניברסיטת בן גוריון 'אבג', אמור להוריד את מפלס החרדות בנושא.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"הבנו שיש צורך במכשיר כזה שייתן מענה לאנשים שחוששים מזריקות ומחטים, ומאידך גם יסייע לרופאים ולאחיות לאתר את הווריד הנכון מבלי לחורר את גופו של המטופל", מסביר פרופ' הוגו גוטרמן, מהמחלקה להנדסת חשמל באוניברסיטת בן-גוריון. "למשל, אצל ילדים יש קושי להחדיר מחט מבעד לעור ולאתר את הווריד הנכון ואצל מבוגרים שסובלים מבעיות של עודף שומן יש בעיה דומה".
פרופ' גוטרמן מסביר כי המכשיר יוכל לסייע לצוות הרפואי במגוון סוגיות רפואיות שהוא נתקל בהן ביומיום - החל מבדיקות דם, נטילת ביופסיה לצורך בדיקה ועד להזלפת תרופות דרך הוורידים מבלי להסתבך באיתור הווריד הנכון. "כיום, הסיכוי להצליח באיתור הווריד הנכון עומד על 70 אחוז. במכשיר החדש הוא יעמוד על 100 אחוז. המכשיר קל לשימוש ויעיל מאוד ומונע פגיעה בגופו של המטופל וכמובן מוריד את עניין הלחץ מההליך".
לדברי פרופ' גוטרמן לא פעם היו דיווחים על אי הצלחות בהחדרת מחטים לווריד של המטופלים: מחטים שהתעקמו, ניקוב עורקים וורידים שלא לצורך. " קרו מקרים בהם רופאים ואחיות החטיאו עשר פעמים את הווריד של המטופל, גרמו לו לזיהום ולטראומות. המכשיר מוריד את הסיכון לסיבוכים, זו טכנולוגיה שיכול לשמש גם בניתוחים מורכבים ולחסוך זמן רפואי יקר", ציין פרופ' גוטרמן.
עוד ב-mako בריאות:
>> דיאטת כושר: כך תוכלו לאכול פחמימות וגם לרזות
>> "כך ריפאתי את הילד שלי מאלרגיה לבוטנים"
>> ברית זה לא סיפור: המכשיר הישראלי שעושה ברית מילה ללא ניתוח
בלי סימנים כחולים
המוצר החדש פותח יחד עם ד"ר דניאל פון אלמן, מנהל המחלקה לניתוחי בית חזה וניתוחים כלליים בבית החולים לילדים בסינסינטי ובסיוע הסטודנטים טל פיטרמן ויועד גריזים.
"מישהי קרובה אליי מאוד חלתה בסרטן ונאלצה לעבור בדיקות ביופסיה חודרניות והיה קשה לי לראות אותה סובלת", הסביר פיטרמן.
המכשיר פועל בצורה כזו שהוא יודע לזהות את הוורידים הרלוונטיים וממליץ לרופא על הווריד הנכון להחדרת המחט (מעין GPS), בכך משפר רמת הדיוק בהליכים רפואיים פולשניים. יתרון נוסף שלו הוא שבניגוד להחדרת המחטים שמותירים לא פעם סימנים כחולים או סגולים, הוא לא משאיר אחריו שום סימן. "כל מי שעשה בדיקות דם זוכר איך האחות במשך דקות ארוכות מחפשות וריד, תוך כדי גרמה לו כאבים והשאירה לו סימנים סגולים".
אב הטיפוס הראשון של המכשיר. כבר היה מוכן לפני כשנה והפיילוט החל לפני כמה חודשים והסתיים בהצלחה רבה. עלות המכשיר נעה בין 5,000 ל-20,000 דולר, וההערכה היא שתוך שנתיים הוא יימכר לבתי חולים ולמרכזים רפואיים בארץ ובעולם. "אנחנו בשלבים של אישור המכשיר לשימוש בארה"ב ואני מעריך שתוך שנתיים לכל היותר הוא ייכנס לפעולה בבתי חולים", מוסיף פרופ' גוטרמן.