פעוט כבן 3 ממודיעין עילית הובהל אמש (רביעי) לבית החולים ספרא לילדים בשיבא (תל השומר), לאחר שנפצע ממערבל מזון בביתו. ככל הנראה, הפעוט הכין עם אמו בצק, ולפתע ראשו נכלא בתוכו ואז וו המערבל חדר למוחו דרך חור העין שלו.

צוותי מד"א ואיחוד הצלה שטיפלו בו, פינו אותו לבית החולים כשהוא במצב קשה אך יציב. "כשנכנסנו לבית ראינו את הפעוט כשוו הלישה של המיקסר נעוץ בפניו", מספרים ל-mako בריאות חובש מד״א שמואל חונק והפאראמדיקים של מד״א עמית שמש ואורן ריינר. "התחלנו בבדיקות רפואיות כשבמקביל צוות של כיבוי אש פירקו את המכשיר״. 

ד״ר יעקב זאוברמן, מ״מ מנהל היחידה לנוירוכירורגיה בבית החולים מסביר כי ״המיקסר המשיך להסתובב גם לאחר שהמכסה הורם והיה פתוח. כשהילד התכופף לכיוונו, וו הלישה פשוט ננעץ בפניו במרווח שבין הגבה לעין, קרע את עור העפעף מתחת לגלגל העין - וחדר למוחו. בהגיעו לבית החולים, הוא נכנס לניתוח מיידי. בשל העובדה שהוא חדר למוח, ולנוכח החשש שייווצר דימום, לא היה ניתן פשוט לשלוף אותו מבחוץ, ולכן, ביצענו ניתוח מוח פתוח. במהלכו, חתכנו את וו המיקסר, ואז שלפנו אותו מבחוץ בצורה זהירה, והשתלטנו במהירות על הדימום שנוצר״.

ילד מבשל עם אמו (צילום: שאטרסטוק)
חשוב להרחיק ילדים ממכשירי חשמל ולהקפיד על כללי הבטיחות | צילום: שאטרסטוק

"העין שלמה וזה בפירוש בלתי נתפס לנוכח האירוע הקשה שהפעוט עבר"

מבית החולים נמסר כי הפעוט מאושפז כעת במחלקת טיפול נמרץ ילדים, כשהוא מורדם ומונשם. ד״ר זאוברמן, מסביר כי ביממה הקרובה ניתן יהיה להעריך את היקף הפגיעה בעינו. "ביצענו בדיקת CT ואני אופטימי. אנחנו עדיין לא יודעים אם העין נפגעה, אבל היא שלמה וזה בפירוש בלתי נתפס לנוכח האירוע הקשה שהפעוט עבר". הוא מסביר כי בדרך כלל פגיעה באזור הקדמי במוח לא משאירה נזק נוירולוגי, אך עם זאת, ניתן יהיה לדעת טוב יותר מה מצבו רק בימים הקרובים.

מה עושים אם חלילה קורה מקרה כזה? ליעד אוחנה, פראמדיק ראשי באיחוד הצלה מסביר: "במצבים כאלה, יש להפסיק מייד את פעילות המכשיר ולנתקו מהחשמל. לאחר מכן, יש להזעיק עזרה רפואית במהירות האפשרית. עד להגעת עזרה, יש לתמוך בנפגע ולעצור דימומים, במקרה שיש כאלה, בעזרת תחבושת או בגד נקי". עוד הוא מדגיש כי אין לשלוף חפצים חדים מתוך גוף הפצוע, מחשש שהדימום רק יתגבר וכך ייווצר נזק לאזור.

בארגון בטרם לבטיחות ילדים מציינים כי בין השנים 2023-2014 הגיעו למיון 166 ילדים בשל פגיעה ממיקסר חשמלי. "בניגוד למה שנהוג לחשוב, מרבית תאונות הילדים מתרחשות דווקא בבית, במקום שאנו חושבים שהוא הבטוח ביותר עבורם", מתריעה אורלי סילבינגר, מנכ"לית הארגון. "ילדים הם סקרנים ונוטים לחקור את סביבתם. אין להם תחושת סכנה, ולכן באחריות ההורים להקפיד על הנחיות הבטיחות: יש להרחיק ילדים ממיקסר וממכשירים חשמליים, ואם משתפים את הילדים בבישול, צריך לדאוג שיהיו במרחק בטוח מהמיקסר ושלא ידחפו פנימה את הידיים או את הראש". עוד היא מדגישה כי אין להשאיר ילדים במטבח ללא השגחה.