בשבוע האחרון התפרסמו כותרות רבות על "מחלה מסתורית" שהתפרצה בסין וכן על עומסים חריגים בבתי החולים. הממשל המקומי אף הכריז על מצב חירום במערכת הבריאות. הזיכרון הבינלאומי מהתפרצות הקורונה עדיין חקוק ולכן בעולם עקבו בדאגה אחרי הדיווחים המטרידים.
במערך מודיעין בריאות הובהר השבוע כי מדובר בתחלואה הנגרמת על ידי שילוב של מגוון מחוללי תחלואה נשימתית מוכרים בהם שפעת, RSV ,HMPV וקורונה ונוספים ולא במגיפה חדשה או בתחלואה חריגה. כמו כן, לא נצפה תיעוד ויזואלי המעיד על היקפים חריגים או יוצאי דופן של תחלואה נשימתית קשה או תמותה.
בכותרות המגזינים הנחשבים בעולם עוסקים בתסמינים של מחלת ה- HMPV (Human Metapneumovirus) בימים האחרונים. מדובר בווירוס ממשפחה אליה שייכים בין היתר נגיפים כמו חצבת וחזרת."מי שסובל מהווירוס לרוב יחוש בתסמינים דומים לקורונה – שיעול, חום או צינון", מרגיע ד"ר סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן. "הוא מאוד דומה ל-RSV מבחינת המחלה. לרוב האנשים זה גורם להצטננות. לחולים עם מחלות רקע זה כמובן יכול להיות מסוכן יותר ולהוביל גם לסיבוכים כמו דלקת ריאות.
"בדרך כלל כשמסתכלים על תחלואה נשימתית בארץ, מסתכלים על RSV, שפעת וקורונה. בטוח יש תחלואה גם של HMPV גם בארץ, אבל זה לא חריג. אנחנו מכירים אותו. זה לא הווירוס 'האקזוטי' החדש, או הקורונה החדשה. מבחינת התחלואה הנשימתית בישראל, סביר שסביב ה-10% חולים בזה. בעיקר ילדים, מבוגרים. הוא מאוד מסוכן לאנשים עם מחלות רקע ופעוטות עד גיל שנה".
גם בארה"ב מדווחים על תחלואה בווירוס. לפני כשנתיים, במרץ 2023 דיווחנו ב-mako בריאות על זינוק בהיקפי התחלואה ב- HMPV בארה"ב .
איך מצמצמים את הסיכוי להידבק?
כדי לצמצם את הסיכוי להידבק בווירוס, כדאי להקפיד על כללי ההיגיינה אליהם התרגלנו בתקופת הקורונה: שטיפת ידיים, אוורור חדרים ועיטוש לכיוון המרפק.