לפני יומיים שיתפה שיר אלמליח את פרטי המקרה שבו התינוקת שלה סבלה מחנק בעקבות ריפלוקס סמוי. אם גם אתם הורים לפעוטות ודאי נחרדתם מהמחשבה על תרחיש דומה. מה צריך לדעת ואיך מתמודדים?
ריפלוקס סמוי בתינוקות (Silent Reflux) מתרחש כאשר תוכן הקיבה עולה חזרה אל הוושט, אך לא מגיע עד לפה, ולכן לא מתבטא בפליטה נראית לעין. מצב זה נגרם בשל חוסר בשלות של סוגר הוושט התחתון, ולרוב הוא משתפר עם הגיל. ריפלוקס סמוי עשוי לגרום לאי-נוחות, בכי תכוף, קשיי שינה ולעיתים צרידות או קשיי נשימה. במקרה שתיארה שיר אלמליח, תוכן הקיבה שעלה בוושט החליק לכיוון דרכי הנשימה, ולמעשה התינוקת עשתה אספירציה (שאיפה של מזון לתוך הריאות, שגורמת לתחושת חנק) ולכן נכנסה למצוקה.
מדוע ריפלוקס קורה ומתי?
ריפלוקס נפוץ במיוחד בחודשים הראשונים לחיים, שכן מערכת העיכול של התינוק עדיין מתפתחת. הוא יכול להיות מושפע מתזונה, תנוחה לאחר האכלה, ולעיתים אף רגישות למרכיבים במזון.
כיצד מטפלים בריפלוקס?
הטיפול תלוי בחומרת התסמינים. במקרים קלים, שינוי תנוחת ההאכלה ושמירה על התינוק במצב זקוף לאחר האוכל עשויים להקל. במקרים חמורים יותר, הרופא עשוי להמליץ על שינויי תזונה, טיפול תרופתי להפחתת חומציות הקיבה ובמקרים חריגים אפילו ניתוח.
השכבה על הגב והקשר לריפלוקס
למרות הריפלוקס, ההמלצה החד-משמעית היא להשכיב תינוקות על הגב בזמן השינה. תנוחה זו מפחיתה את הסיכון לתסמונת מוות בעריסה. לתינוקות עם ריפלוקס מומלץ לשקול שימוש במזרן בזווית קלה (בהנחיית רופא).
חשוב לעקוב אחר מצבו של התינוק ולהתייעץ עם רופא ילדים במקרה של חשד לריפלוקס סמוי.
ד"ר דב טשרנין הוא מומחה ברפואת ילדים במכבי שירותי בריאות בנתניה.