אחרי ההמלצה – מתי יגיע היישום? לאחר חודשים ארוכים של עבודה, הצוות הבין-משרדי לגיבוש הרפורמה להסדרת שימוש הקנאביס הגיש בשבוע שעבר את המלצותיו לשר המשפטים ניסנקורן – שהודיע כי הוא תומך במהלך, וכי משרדו כבר התחיל לגבש את החוק שצפוי להיכנס לתוקפו בעוד כ-9 חודשים. אלא שהמשבר בממשלה נמשך ונראה שהיא לא תאריך את ימיה, בייחוד לאחר חשיפת חדשות 12 אמש (רביעי) על כך ששר הביטחון גנץ החליט להקים ועדת חקירה לפרשת הצוללות וכלי השיט, שזכתה לגינוי חריף של רה"מ נתניהו שהאשים אותו בפוליטיקת בחירות. אם כך מה יעלה בגורלה של הצעת החוק ללגליזציה והאם יש לה בכלל סיכוי לעבור במקרה שהממשלה תתפרק? בדקנו.
הצוות שניסח את ההמלצות ללגליזציה הוא בין-משרדי, כלומר הורכב מכמה משרדי ממשלה שהסכימו יחד על המתווה וגם ניסחו אותו יחד, כלומר שעל פניו היה זוכה לתמיכת הממשלה. אם עננת הבחירות לא הייתה מרחפת, התרחיש הסביר היה שאכן החוק היה עובר ברוב גדול בכנסת לאור העובדה שהסדרת שוק הקנאביס קיבלה את התמיכה של רוב סיעות הבית, גם מהקואליציה וגם מהאופוזיציה.
הרכבת יצאה מהתחנה? לא בטוח: התרחישים
ההערכות במערכת הפוליטית הן שהבחירות יתקיימו אי שם ברבעון הראשון של 2021, וכעת נשאלת השאלה מה יעלה בגורל המתווה והאם הוא בכלל יעלה להצבעה. אם ההערכות טועות והממשלה תאריך ימים, המתווה אכן יובא לאישור הכנסת, ואז הוא צפוי לקבל תמיכה גדולה מהקואליציה, שמינתה את הצוות הבין-משרדי ואז לאחר כמה חודשים הלגליזציה בישראל תצא לדרך באופן רשמי. אבל מה יקרה אם הכנסת תתפזר ונהיה עם ממשלת מעבר?
לממשלת מעבר אין את אמון הכנסת, וחוק יסוד הממשלה לא מגדיר לה מה אסור לעשות לאחר פיזור הכנסת, גם בתחום בחקיקה. במילים אחרות ניתן לומר שלכאורה, יש לה את כל הסמכויות להמשיך בחקיקה – אך יש כמה פסיקות של בג"ץ ושל ביהמ"ש העליון שקובעות שממשלת מעבר צריכה לפעול בסבירות ובמידתיות: כלומר שהיא לא יכולה לנקוט צעדים בסוגיות מרכזיות שיכולים להביא לשינוי בלתי הפיך אם אין אינטרס ציבורי חיוני שמחייב את אותו שינוי. שימוש בקנאביס הוא סוגיה אזרחית, ואם רוב חברי הכנסת תומכים במתווה – כנראה שגם ההצבעה והאישור הם סבירים ומידתיים, שכן האישור זוכה גם לתמיכת האופוזיציה, ומכאן שממשלת המעבר תעמוד במבחן המשפטי שאכן מדובר באינטרס ציבורי.
בימים הקרובים צפוי להסתיים במשרד המשפטים גיבוש מזכר החוק, שבהמשך יובא להצבעה בישיבת הממשלה שצפויה לקדמו כהצעת חוק ממשלתית בכנסת. אם ניסוח המזכר יסתיים אבל הממשלה תתפרק בינתיים, לא ברור מה יעלה בגורל הצעת החוק. ברוב התחומים, סביר להניח שהחקיקה אכן תיתקע – אך דווקא בגלל שהסדרת השימוש בקנאביס זוכה לתמיכה גדולה בכנסת, וגם קיבלה את ברכת משרדי הממשלה השונים, התרחיש הסביר הוא שהחקיקה תימשך גם בזמן ממשלת המעבר, אם תהיה.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שמדווחים נסייני החיסון של "פייזר"
>> קבלו אותו: הירק שמפחית חשק למתוק
>> אוכלים כשאתם בסטרס? מצאנו פתרון עבורכם
יש גם תרחיש אחר, שבו חברי הכנסת – מהקואליציה ומהאופוזיציה – יבחרו לתקוע מקלות בגלגלי הלגליזציה ולא יקדמו את החקיקה בזמן ממשלת המעבר. במקרה כזה, רוב הסיכויים שהחוק הממשלתי לא יעבור להצבעה במליאה, וכנראה ייאלץ לחכות לממשלה הבאה.
האפשרות הכי פחות סבירה היא שהצעת החוק הממשלתית לא תעבור להצבעה, ובמקום זאת יובאו להצבעה הצעות החוק פרטיות בנושא, אך מכיוון שהצעות אלה לא זוכות לתמיכת הממשלה, שהיא הרוב בכנסת, רוב הסיכויים שהצעות אלה נידונו לכישלון מראש.
בשבוע שעבר עם פרסום המתווה, אמר המשנה ליועמ"ש עמית מררי במסיבת העיתונאים כי "אנחנו חושבים שנכון להעדיף הסדרה מלאה על פני אי הפללה, שנפוצה יותר בעולם. באי הפללה אין כדי לענות על בעיות מסוימות כמו שוק שחור. מרבית חברי הצוות סברו שהיתרונות בהסדרה עולים על החסרונות".
נוסף על הלגליזציה, שתתיר שימוש בקנאביס לבגירים מעל גיל 21 שלא עובדים בתפקידים ביטחוניים, הצעת החוק צפויה לכלול גם אי הפללה של המשתמשים בקנאביס. גידול ביתי ייאסר כנראה בשלב הראשון, האישור לגידול הצמח יינתן למגדלים מורשים בלבד. נוסף לכך, הוחלט גם להסדיר את הרפורמה בקנאביס הרפואי כדי להקל על החולים שנעזרים בצמח.