כאבי ראש מסתכמים במרבית המקרים במשככי כאבים ומנוחה קלה, אך אצל אילנה (שם בדוי), תושבת המרכז בשנות הארבעים לחייה, הם הסתיימו בארבעה ביקורים בחדרי מיון בחודש האחרון, עד לאבחון הממצא הנדיר במרכז הרפואי וולפסון. "זה היה עוד יום רגיל. נסעתי לעבודה ובדרך התחיל לי כאב ראש. אני לא סובלת מכאבי ראש בדרך כלל, אז לא התרגשתי וחזרתי הביתה לנוח", סיפרה בריאיון ל-mako בריאות. אלא שתוך שעות מספר הידרדר מצבה והיא החלה להקיא ללא הפסקה. "הרגשתי שאני חייבת מישהו שיטפל בי, לא הרגשתי שאני מסוגלת פיזית ללכת ולקחת מונית. ביקשתי מחברה שתזמין לי אמבולנס ולקחו אותי לאחד מבתי החולים הגדולים במרכז".

לדבריה, בבית החולים עברה סדרת בדיקות, ובסיומן נאמר לה כי אין לה שום ממצא חריג, וככל הנראה מדובר במיגרנה, והיא שוחררה לביתה. "מעולם לא סבלתי ממיגרנות וזה נשמע לי מוזר", היא משחזרת.

למחרת המשיכה אילנה לחוש ברע ופנתה לבית חולים נוסף באזור המרכז. "ההקאות וכאבי הראש התעצמו, וכבר זיהיתי את הדפוס. כששכבתי הרגשתי בסדר גמור, וכשעמדתי או ישבתי הרגשתי נורא". ואולם, לדבריה, גם הביקור הזה הסתיים בשחרור הביתה ללא אבחון מדויק לאחר בדיקת סי.טי. "קיבלתי משככי כאבים ושיחררו אותי הביתה", היא אומרת.

ביום השלישי אילנה כמעט לא הצליחה לתפקד כלל. "לא הצלחתי כמעט לקום מהמיטה, וכשקמתי לא הצלחתי ללכת ישר, זה לא היה מצב תקין. כשהגעתי שוב למיון באותו בית חולים, לא יכולתי לעמוד זקוף, אז פשוט שכבתי במיון על הרצפה. הכאבים היו עזים, מפלחים. הביאו לי משכך כאבים חזק יותר ושוב שחררו אותי לביתי".

כאב ראש (צילום: fizkes, shutterstock)
"מעולם לא סבלתי ממיגרנות וזה נשמע לי מוזר" | צילום: fizkes, shutterstock

"סוף סוף הרגשתי שמתייחסים אליי ברצינות"

בשלב זה החליטה אילנה לפנות לייעוץ אצל פרופ' יאיר למפל, מומחה לנוירולוגיה במרכז הרפואי וולפסון, שהיה למעשה הראשון להציע סיבה אפשרית אחרת לכאבים הקשים – תסמונת דליפת נוזל המוח ועמוד השדרה. פרופ' למפל הפנה אותה לחדר המיון בבית החולים וולפסון, שם עברה בדיקת MRI וכן בדיקת ניקור מותני לבחינת הנוזל, וממצאיהם איששו את האבחנה. "סוף סוף הרגשתי שיש לי מענה ושמתייחסים אליי ברצינות", היא אומרת.  

ד"ר רון דבי, מנהל המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי וולפסון, מסביר כי זהו מקרה נדיר, שמתרחש כאשר יש חור או קרע במעטפת, כלומר בשק המכיל את נוזל המוח ועמוד השדרה, שנועד להגן על הרקמות העדינות באזור. "לרוב הקרע נגרם בעקבות פרוצדורה רפואית כלשהי שבה המעטפת נפתחה או כתוצאה מתאונה או חבלה, אבל במקרה הנוכחי, המטופלת לא עברה אירוע כזה. היא שיתפה אותנו שבמהלך שיעור ספורט עשתה עמידת ראש, אבל כלום מעבר לכך. 'קרע ספונטני' הוא נדיר בקרב אנשים בריאים".

"לרוב הקרע נגרם בעקבות פרוצדורה רפואית, תאונה או חבלה, אבל במקרה הנוכחי לא היה אירוע כזה. המטופלת שיתפה שעשתה עמידת ראש, אבל לא מעבר. 'קרע ספונטני' נדיר בקרב אנשים בריאים"

ד"ר רון דבי, בי"ח וולפסון

כפי שציינה אילנה, אומר ד"ר דבי, התסמינים כוללים כאבי ראש קשים שמורגשים פחות בשכיבה ובמנוחה, ויותר בישיבה, או בעת קימה מישיבה לעמידה. הוא מוסיף כי החולים בתסמונת עלולים לסבול גם מבחילות והקאות, וכן מסחרחורות ונוקשות בצוואר.

לטענת ד"ר דבי, במקרים נדירים, ייתכן זיהום של נוזל המוח ועמוד השדרה בעקבות הקרע במעטפת, ואף פגיעה נוירולוגית במקרים מתמשכים שלא טופלו כראוי. עם זאת, מדובר בתסמינים שעשויים להתרחש גם במצבים רפואיים שגרתיים יותר, ולכן ד"ר ויטאלי פינקלשטיין, סגן מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים שטיפל באילנה, מסביר מתי כדאי לגשת לבדיקה רפואית - "העצה של למטופלים היא לשים לב לעוצמת כאב הראש – אם המטופל מתאר אותו כבלתי רגיל או חד וחזק - יש לפנות לטיפול רפואי".

MRI (צילום: shutterstock)
הממצאים איששו את האבחנה | צילום: shutterstock

לאחר האבחנה הופנתה אילנה ליחידת הכאב במרכז הרפואי וולפסון, שם ניסו הרופאים תחילה לטפל בבעיה באופן שמרני, תוך מתן משככי כאבים, מנוחה והמתנה לסגירת החור "מעצמו", כפי שלעיתים קורה. עם זאת, הטיפול לא צלח, ולכן הוחלט לבצע הליך המכונה בשפה הרפואית "הזרקת דם עצמי לחלל אפידורלי". "זוהי פעולה פשוטה, שבמהלכה מזריקים דם למיקום הקרע כדי לסתום אותו, ולהקטין ככל האפשר את דליפת נוזל השדרה דרך אותו חור", מסבירה ד"ר יבגניה לוין, מנהלת יחידת הכאב במרכז הרפואי. היא מציינת כי ההליך בוצע תחת שיקוף, באופן שאִפשר לצוות לדייק את הפעולה ולהקטין את הסיכוי לסיכונים או סיבוכים.

כעבור כמה ימים שוחררה אילנה להתאוששות בביתה. כעת היא מבקשת להעביר מסר ואומרת, "אל תפקפקו בתחושות שלכם. זה נורא קל אחרי שהמון רופאים אומרים לכם שיש לכם משהו מסוים לא להאמין מעבר לזה. תקשיבו לתחושות הבטן שלכם ואל תוותרו".