האם אתם נמצאים בסיכון מוגבר למות ממחלת לב חלילה? מחקר חדש שנעשה לאחרונה במערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית, מנסה לענות על השאלה הזאת. המחקר עקב אחר מאות מטופלים הסובלים מטרשת עורקים - מחלה המובילה להתפתחות אירועי לב ואירועים מוחים, במשך 7 שנים. לפי מסקנות החוקרים, קיים קשר מובהק בין רמות גבוהות של מדד דלקתי בדם לבין סיכוי לתמותה ממחלות לב.
מהלך המחקר
טרשת עורקים היא אחד הגורמים המרכזיים לתחלואה ולתמותה כלל עולמית. במשך שנים מנסים חוקרים ברחבי הארץ והעולם להבין מיהם האנשים המצויים בסכנה לחלות בה, ולא פחות חשוב מכך – מי נמצא בסיכון גדול יותר למות כתוצאה מהמחלה. בשאלה זו, התמקד כאמור המחקר, שנערך בהובלת פרופ' קובי ג'ורג', מנהל המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי קפלן.
במסגרת המחקר, ערכו החוקרים מעקב אחר 283 מטופלים, מתוכם 230 שסובלים מטרשת עורקים חמורה, כלומר שיש להם עורק אחד מוצר ב-50% לפחות, ו-53 מטופלים ללא טרשת עורקים וללא היסטוריה של איסכמיה לבבית. כלל המטופלים עברו צנתור במרכז הרפואי קפלן בין 2010 לבין 2013, ונעשה אחריהם מעקב לאורך 7 שנים. הגיל הממוצע של הנחקרים הוא 67. שני שליש מתוכם היו גברים, ושליש - נשים.
המחקר התבסס על מחקרים קודמים מתחום חקר המוח והמלחמה באלצהיימר, אשר עקבו אחר חלבון המכונה TREM2. מדובר בחלבון הקיים במערכת הדם. אצל חלק מהאנשים, הוא עובר שינוי מבני שמקורו טרם ידוע. בקפלן מסבירים כי למעשה, אצל אנשים הסובלים מאלצהיימר, החלבון המדובר נחתך מחוץ לתא מסיבות שאינן ברורות, והחלקים המסיסים ממנו (sTREM 2) מופרשים לתוך נוזל עמוד השדרה. בדיקות של חולי אלצהיימר מעידות על רמות גבוהות של חלבון זה בדם. כיוון שתהליך פירוק החלבון מתרחש גם בלבם של מטופלים עם טרשת עורקים, החוקרים ניסו להבין מהן רמות החלבון בקרב מטופלים עם טרשת עורקים, ואם יש התאמה בין המדד הדלקתי לבין התקדמות הטרשת. החוקרים אומנם לא הצליחו להוכיח שקיימת התאמה בין עלייה ברמות המדד לבין התקדמות המחלה, אבל הם הראו קשר מובהק בין רמות גבוהות של המדד הזה בקרב מטופלים הסובלים מטרשת עורקים לבין התמותה שלהם.
"מניח יסודות למחקרים נוספים"
בקפלן מציינים כי מדובר במחקר פורץ דרך, אשר ביקש לבחון לראשונה את קיומו של מדד דלקתי בגוף שמעולם לא נבחן עד כה. ד"ר וולרי קוצי'וק, קרדיולוג במרכז הרפואי קפלן הנמנה עם עורכי המחקר אומר כי "זוהי הפעם הראשונה שמתקיים מחקר שמצליח לגלות קשר בין תמותה של מטופלים עם טרשת עורקים לבין מדד דלקתי, שהוא למעשה רמות ה-TREM2 בדם שלהם. באופן תיאורטי, בשלב הזה אנחנו יכולים לקחת מטופל שמגיע לפעולה פשוטה יחסית כמו צנתור אלקטיבי, לבדוק את רמות המדד הזה אצלו ולומר מהם סיכויי התמותה שלו".
פרופ' קובי ג'ורג', מנהל המערך הקרדיולוגי במרכז הרפואי קפלן, ומי שהוביל את המחקר: "המחקר מניח את היסודות למחקרים נוספים שיכולים לעזור לנו להבין מיהם החולים המצויים בסיכון למות מטרשת עורקים. היכולת הזאת מאפשרת לנו 'לחבק' קרוב יותר את המטופלים המצויים בסיכון ולטפל בהם. יתרה מכך, מחקר זה הוא חלק בלתי נפרד מפיתוח תשתית של טיפול אפשרי למחלה".
במחקר השתתפו גם: ד"ר וולרי קוצי'וק, ד"ר שגיא צחורי, ד"ר יגאל וולוגרסקי, ד"ר ליבי גריב, ד"ר גל סלע, ד"ר אורטל תובלי, ד"ר מיכאל וולט, ד"ר מיכאל פלסר ופרופ' שרה שמעוני.