שני רופאים בכירים שמנהלים קליניקה להפרייה חוץ-גופית, נעצרו בחשד כי ייבאו ביציות מופרות מגאורגיה שנשאו מחלה גנטית קשה, המופיליה B. חמש נשים שהופרו מהביציות הנשאיות נפגעו בחומרות שונות, כשתינוקת אחת נולדה עם מחלת ההמופיליה ואחת הנשים עברה לידה שקטה לאחר שהעובר נמצא חולה. משטרת ישראל פתחה בחקירה, כשנציג המשטרה טס לבטומי שבגאורגיה לצורך איסוף חומרים.
עו"ד שגית זוהר שמייצגת זוג שנפגע בפרשה: "הלקוחות שלי עברו שנים ארוכות של ניסיונות להביא ילדים לעולם. בשנים הראשונות באמצעות הביצית והזרע שלהם, ניסיונות שלא צלחו. אחרי הרבה מאוד אכזבה וכישלונות, לא הייתה ברירה והם נאלצו לפנות לתרומת ביצית. התרומה הזאת נערכה באמצעות אותו מומחה פוריות שאליו פנו והיו מטופלים אצלו במשך זמן רב".
"הלקוחות שלי הזמינו תרומת ביצית, שהייתה מאוד מפורטת. התאפשר להם לבחור את זהות התורמת. הבדיקות הגנטיות נעשו בגאורגיה. רק לאחר החזרת העובר ויצירת ההיריון, נודע להפ על הפגם בביצית ועל המחלה. העובר, ממין זכר, חלה בהמופיליה B. הם נאלצו לעבור לידה שקטה. צריך לזכור שלידה שקטה זה לא שקט בכלל, הם תיארו בפניי שראו לנגד עיניהם איך רוצחים את התינוק שלהם. זה תינוק שכבר היה תינוק, לא עובר בתחילת הדרך. הלקוח שלי מספר שהוא כבר ראה איך הוא הולך איתו לגן, לבית הספר, לצבא".
האם הרופא קיבל את תוצאות הבדיקה הגנטית שהראו כי הביציות נשאיות המופיליה?
"הרופא היה אמור לדעת על תוצאות הבדיקות. הן התקבלו זמן רב לפני ההיריון. יש כמה פרטים שאני לא יכולה לחשוף, העניין נמצא בחקירה מאוד אינטנסיבית. המשטרה והרשויות עובדים על זה בצורה מאוד רצינית ומהירה. אנחנו מחכים לתוצאות החקירה. הפרטים נחשפו, הפרשה יצאה לאור, אבל יש עדיין מקום לחשוף נתונים נוספים והשלכות רוחב אחרות שאנחנו לא יודעים אותן. מחכים שהמשטרה תעשה את העבודה".
האם מדינת ישראל מחייבת בדיקה גנטית כזו?
"באופן עקרוני, הבדיקות הנדרשות הן בגאורגיה, במעבדה עצמה. משרד הבריאות אישר את המעבדה הזו כמעבדה שאפשר לקבל ביציות ממנה. היא נמצאת ברשימת המעבדות המאושרות. גם הנושא הזה נמצא היום בבדיקה בגאורגיה, יש חקירה מקיפה מאוד גם שם".