משרד הבריאות מוחה בתוקף כנגד האיסור שקבעה עיריית תל אביב על הצבת צליות אישיות בחופי הים בעיר. במכתב ששיגר ראש שירותי בריאות הציבור בפועל, ד"ר אודי קלינר, לראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, קורא המשרד לעירייה להפסיק את האיסור ולאפשר לתושבים להגן על עצמם מפני נזקי השמש באמצעות הצליות.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
במכתב נאמר בין השאר ש"לא מתקבל על הדעת כי צעד בריאותי בסיסי וחשוב כמו הגנה מהשמש בחוף הים בעזרת מחסה מתקפל אישי ייאסר על פי החוק העירוני". משרד הבריאות קורא במכתב לעיריית תל אביב "לאפשר לתושבי העיר ואורחיה להגן על עצמם מנזקי השמש בעת השהות בחופים".
"הופתענו לראות שעיריית תל אביב רוצה פתאום למנוע מאנשים להגן על עצמם מהשמש, במין טענה חצי אסתטית וחצי בריאותית, לכאורה. יש כאן מהלך תמוה מאוד שלא ראוי לעשות", אומר ד"ר אביעד הדר, יועץ מדעי לראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות.
כזכור, לאחרונה החליטה עיריית תל אביב לאסור על הקמתן של צליות מתקפלות בחופי הים שבעיר. פקחים שמסתובבים בחופים רשאים לתת קנס של 475 שקל למי שמפר את האיסור. ההחלטה עוררה תרעומת גם בקרב מתרחצים, שעד עכשיו יכלו ליהנות מהצללה זולה וניידת בזכותן של הצליות הפופולריות.
"השלכות בריאותיות חמורות"
אין ספק שחשיפה ממושכת לשמש, ממנה מגנות הצליות שנאסרו לשימוש, עלולה להיות מסוכנת מאוד. על פי המכתב, "מחקרים עדכניים מהארץ והעולם מצביעים על כך שלהיעדר צל במרחב הציבורי קיימות השלכות בריאותיות חמורות, הכוללות בין היתר סיכון מוגבר לסרטן העור. גורם הסיכון החשוב ביותר להתפתחות מלנומה ממאירה הוא חשיפה לקרינה על סגולית (UV) מאור השמש. הסיכון לפגיעה מקרינה זו עולה כאשר מדובר בילדים עד גיל 15 שנה".
בנוסף, מניעת האפשרות להתגונן מפני השמש עלולה לגרום להפחתה בפעילות הגופנית. "הים הוא מקום מאוד דומיננטי לפעילות גופנית, הרבה מאוד אנשים רצים בים ומשחקים בו בפריסבי ובכדור", אומר הדר. "ברגע שנמנעת מאנשים האפשרות לקחת באופן פשוט חתיכת בד ולהגן על עצמם בחוף, יורד הסיכוי שהם יבחרו בים כאופציית הבילוי שלהם. חוסר פעילות גופנית הוא אחד הגורמים המרכזיים להרבה מהמחלות שהחברה המודרנית סובלת מהן, כמו סכרת, שבץ, תחלואה לבבית, השמנת יתר, וכמה סוגים של סרטן שקשורים לאורח חיים לא פעיל".
מעבר לזה, השמש בחוף הים התל אביבי נחשבת למסוכנת במיוחד מכיוון שבנוסף לקרינת השמש הישירה, רמות האלבדו - קרינת שמש שמוחזרת מהסביבה - בחוף גבוהות. כך, השפעת השמש החמה מתעצמת עוד יותר. תופעת האלבדו הגבוה ודאי מוכרת לכם היטב אם טיילתם אי פעם במקום מושלג וגיליתם שנשרפתם מקרני השמש שהוחזרו על ידי השלג. תופעה זו משמעותית בתל אביב עקב מבני הבטון הרבים שמאחורי החופים ועקב הצבע הייחודי של החול בעיר.
עוד ב-mako בריאות:
>> האיום הבריאותי שמסכן את הציבור הישראלי
>> מרגישים עייפים כל הזמן? אולי זו הסיבה
>> כך ג'ניפר לורנס נכנסה לכושר שיא
בתשובה לטענת העירייה שהצליות תופסות מקום רב מדי בחוף, נכתב במכתב של משרד הבריאות: "אנו סמוכים ובטוחים כי לעירייה כלים יצירתיים אחרים למנוע ממתרחצים להקים סככות צל גדולות מדי שמגבילות את הנאת המתרחצים האחרים מהחוף".
"אי אפשר לקבוע מהלך חד צדדי שמוריד לאנשים את היכולת להגן על עצמם מהשמש ולא מציע שום אלטרנטיבה", אומר הדר. טענה נוספת שנשמעה היא שהיתקלות בחוטי הצליות עלולה לגרום לפציעה. הדר משיב לכך ש"ההתמקדות בחוטים של צליות קטנות נראית קצת תמוהה. לא מדובר כאן באוהלים גדולים עם ברזלים. הצליות האישיות האלה קטנות מאוד, וגם אם ילד נתקע בחוט ונופל - הוא נופל על החול. ילדים רצים ונופלים בחול כל הזמן, הם יכולים להיתקע בהרבה דברים אחרים".
חשוב מאי פעם
מעבר לנוחות ולבריאות האישית, הצללה ראויה חשובה גם למלחמה בשינוי האקלים, שהופך את הקיץ שלנו לחם יותר ויותר בכל שנה. איך זה קשור? שהייה בצל היא הדרך הטובה ביותר להתקרר כשחם בלי להשקיע אנרגיה, ולכן ההצללה חשובה מאוד במדינות חמות כמו ישראל. לצורך העניין, כשאנחנו שוהים בחוץ וחם לנו מאוד, סביר להניח שמאוחר יותר, כשנהיה שוב במקום סגור, נדליק את המזגן על עוצמה גבוהה יותר ולפרק זמן ממושך יותר כדי להתקרר, וכך נתרום יותר לשינוי האקלים. לעומת זאת, כשאנחנו שוהים בצל חם לנו פחות וסביר להניח שאחר כך נפעיל את המזגן למשך זמן קצר יותר, או לפחות על עוצמה נמוכה יותר.
על אף התנהלותה בפרשת הצליות, יש לציין שבמקרים אחרים עיריית תל אביב מפגינה נכונות רבה להוסיף צל לעיר החמה ושטופת השמש. העירייה מפעילה, למשל, שירות נרחב של השכרת שמשיות בחופיה. בנוסף, העירייה מפרסמת מדריכים שכוללים הנחיות למתכננים בנושא הצללת שטחים ציבוריים.
מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "עיריית תל-אביב-יפו אוכפת את נושא הצליות בהתאם לחוק העזר העירוני, הקובע כי חל איסור על הקמת אוהלים באזורי החוף בכל שעות היממה. האכיפה החלה בשבועות האחרונים לאור התגברות התופעה בחופים, באופן המהווה הפרעה ממשית במרחב הציבורי. יודגש כי בטרם מתן הקנס, מסבירים הפקחים את הנושא לבעלי הצליות והם מתבקשים לקפלן, ורק במידה והם מסרבים ניתן להם הקנס. יצוין כי עד כה ניתן דו"ח אחד בלבד לאישה שסירבה בתוקף לקפל את הצלייה למרות בקשת הפקח.
באשר לשטחי ההצללה, העירייה פועלת כל העת להגדלת שטחי ההצללה בחופים, ורק בחודשים האחרונים הוסיפה עשרות פרגולות בחופים ברחבי העיר".