ביום שבת נפטרה הנערה מלכה בוקצ'ין, בת ה-18 מירושלים, בתו של הרב מנחם מנדל בוקצ'ין, מחשובי חסידי גור בירושלים, בעקבות סיבוך נגיף השפעת. בוקצ'ין אושפזה במרכז הרפואי שערי צדק  לפני כחודש במצב קשה. פרופ' יחיאל שלזינגר, מנהל בית החולים לילדים במרכז הרפואי ומומחה למחלות זיהומיות: "מדובר בנערה בריאה יחסית, ללא מחלות רקע. היא חלתה בשפעת מסוג B, ובאופן דרמטי תוך מספר ימים מצבה הידרדר והיא סבלה ממחלה לבבית קשה מאוד, ומדלקת בקרום ובשריר הלב". לדבריו, בעקבות כך הנערה חוברה למכשיר אקמו, המדמה פעולת לב-ריאה, וקיבלה תרופות נגד שפעת ותרופות נוספות, אולם מצבה לא השתפר. "יותר ויותר מערכות קרסו עד שהמחלה הכריעה אותה בסופו של דבר".

עם זאת, הפרופ' מבקש להדגיש כי מדובר במקרה נדיר: "אין צורך להיכנס לפניקה. מחלת השפעת מלווה בדרך כלל בחום גבוה ובכאבי שרירים. רק במקרים נדירים גם שריר הלב מעורב". הוא מוסיף כי בתקופה האחרונה הצוות מקבל דיווחים גם מבתי חולים אחרים אודות חולים שמחוברים למכשיר האקמו בעקבות סיבוך של נגיף השפעת. "גם אצלנו מאושפזים במחלקה ילדים רבים שחולים בווירוסים שונים, ביניהם גם שפעת".

בתוך כך, בתי החולים אכן מדווחים על ילדים רבים שמאושפזים בימים אלה בשל הנגיף, חלקם במצב קשה. מהמרכז הרפואי שיבא (תל השומר) נמסר כי ילד בן 10 מאושפז במצב קשה מסיבוכים של הנגיף במחלקת טיפול נמרץ ומחובר לאקמו, ללא מחלות רקע. מצבו קשה, אך יציב. בשיבא מציינים כי הילד לא התחסן לנגיף. בבית החולים דנה דואק לילדים באיכילוב מאושפזים שני ילדים עם שפעת, מצבם יציב.

במרכז הרפואי שניידר מקבוצת כללית, מציינים כי כשמונה ילדים מאושפזים עם שפעת במצב יציב, רובם אינם מחוסנים.

חיסוני שפעת (צילום: shutterstock)
חיסון שפעת - מפחית את הסיכוי לתחלואה קשה | צילום: shutterstock

מדוח של מערך מודיעין בריאות של משרד הבריאות עולה כי לפי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות, בשבועות האחרונים נמשכת העלייה בשיעורי תחלואה דמוית שפעת, דלקת ריאות וזיהום בדרכי הנשימה העליונות המדווחת ממרפאות קהילה. בבתי החולים של שירותי בריאות כללית תועדה עלייה בביקורים במיון כללי כתוצאה מדלקת ריאות, וכן עלייה חדה בביקורים כתוצאה מברונכיוליטיס (דלקת הסִמפּוֹניות, זיהום נגיפי בדרכי הנשימה) בקרב ילדים עד גיל שנתיים, לצד המשך נוכחות גבוהה של נגיף ה-RSV.

"אנחנו רק בתחילת העונה, השיא עוד לפנינו"

פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה ודיקן הפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בר-אילן, מבהיר גם הוא כי מותה של הצעירה מנגיף השפעת הוא מקרה נדיר, אך מדאיג. לדבריו, קבוצות הסיכון כוללות מבוגרים, ילדים קטנים עד גיל 6, נשים בהיריון וחולים בעלי מחלות רקע, והעובדה שישנם ילדים נוספים במצב קשה מטרידה. הוא מציין כי ככל הנראה רוב המקרים המדוברים הם כתוצאה של שפעת מזן B, זן שבדרך כלל לא גורם לסיבוכים בתדירות גבוהה.

פרופ' כהן מציין כי קשה להצביע על ההסבר המדויק שהביא לתוצאה הטרגית של הנערה בת ה-18. "ייתכן שמדובר בזן אלים יותר של שפעת, או ברקע רפואי כלשהו שלא ידוע לנו. בנוסף, חשוב להבין שגם אנשים בריאים לפעמים חולים באופן קשה כתוצאה מנגיף השפעת. ראינו מקרים כאלה בשנה האחרונה גם בחצי הכדור הדרומי, ובעבר גם בישראל התרחשו מספר מקרי מוות של צעירים משפעת, אף שאינם נכללים בקבוצת הסיכון".

פרופ' כהן אומר כי סיבוכי שפעת כוללים לרוב דלקת ריאות חריפה, לרבות חוסר תפקוד של הריאות וקשיים נשימתיים חמורים. במקרים נדירים, כאמור, הם כוללים גם דלקות שריר הלב וקרום המוח וקריסת מערכות. "הציבור צריך להבין שלא קיים טיפול יעיל מספיק לשפעת, אלא רק תרופות להקלה בסימפטומים, שכן במצב קשה גם תרופות אנטי-ויראליות אינן אפקטיביות", הוא מחדד. "אנחנו רק בתחילת העונה, שיא התחלואה עוד לפנינו ולכן אני בהחלט מציע למי שלא התחסן לנגיף לעשות את זה כעת. עונת השפעת בישראל מתחילה מאוחר יחסית ולכן עוד לא מאוחר".

הפרופ' מדגיש כי מדובר בחיסונים יעילים ובטוחים. "תוך שבועיים מתפתחים הנוגדנים בגוף. החיסון מפחית את הסיכוי לתחלואה קשה ב-50%-70%".

פרופ' שלזינגר מוסיף: "יש לאנשים נטייה לחשוב ששפעת היא התקררות או צינון קל בחורף אבל מדובר בנגיף שגורם לתחלואה קשה, ובהיסטוריה של הרפואה, לפני 100 שנה, הוא הביא למותם של מיליונים רבים. יעילותן של התרופות הקיימות מוגבלת ולרופאים אין הרבה מה לעשות במצבים קשים. לכן הדבר היחיד שניתן לעשות הוא להתחסן. נכון שהחיסון אינו יעיל ב-100% אבל זה ודאי חיסון שיכול לעזור באופן משמעותי".