החצבת חוזרת: אחרי שבשבוע שעבר דיווחנו על שני חולים מחיפה שאובחנו עם הנגיף, היום (שלישי) מדווח המשרד אודות 4 אנשים שאובחנו בימים האחרונים כחולים בחצבת. מאז דצמבר 2023 אובחנו 18 חולי חצבת, מרביתם לא היו מחוסנים באופן מלא כנגד חצבת.
המקרים החדשים שאובחנו הם: תייר שהגיע מרוסיה ושהה במלר"ד במרכז הרפואי ברזילי מ-5.2 בשעה 20:30 ועד 6.2 בשעה 01:00; ילד מחולון מחוסן במנה אחת שחזר מאזרבייג'אן ושהה במלר"ד במרכז הרפואי וולפסון החל מ-9.2 בשעה 17:00 ועד 10.2 בשעה 04:00; אדם שנדבק מחולה אחר במחוז חיפה שנסע בקו 12 של אגד בקרית ים ב- 9.2 שעת עליה 12:00; ופעוט מנהריה שחוסן במנה אחת, כפי שהיה אמור בהתאם לגילו. אנשים שחוששים שנחשפו במועדים אלה ואינם מחוסנים בשתי מנות יכולים לפנות למוקד קול הבריאות של המשרד.
במשרד הבריאות מבהירים כי כפי המקובל בכל מקרה של תחלואה, מתבצעת חקירה אפידמיולוגית לאיתור המגעים. עוד הם מציינים כי מחלת החצבת היא מחלה נגיפית מידבקת ביותר שמתבטאת בחום, הרגשה כללית רעה, נזלת ופריחה. כמו כן, היא עלולה להוביל לסיבוכים קשים ואף מסכני חיים. במשרד גם מבהירים את חשיבות החיסון בהגנה על הגוף מפני הידבקות: "החיסון לחצבת מעניק הגנה טובה מהמחלה ומסיבוכיה ואנו מדגישים את החשיבות לחסן ילדים ומדוכאי חיסון בחיסון נגד חצבת, במסגרת חיסוני השגרה במועדם על מנת להימנע מסיבוכי המחלה. בנוסף, ממליץ המשרד לנוסעים לחו"ל לוודא כי הם מחוסנים בשתי מנות. ניתן להשלים את החיסונים לפני הנסיעה לחו"ל במרפאות המטיילים".
"החצבת היא עדיין בעיה בין-לאומית"
בתגובה להודעת משרד הבריאות, אומר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, כי אף שעדיין לא מדובר בהתפשטות, בהחלט חשוב לעקוב אחר ההתפתחויות. "זה בהחלט מצב לא תקין. המקרים הללו רק מוכיחים שהחצבת היא עדיין בעיה בין-לאומית".
כמו כן, על רקע העלייה כללית שתועדה בתחלואה בנגיף ולנוכח המקרים המדווחים החדשים, הוא מדגיש את חשיבות החיסון מפני הנגיף. "החיסון הקיים במסגרת חיסוני השגרה הוא יעיל ובטוח כבר שנים רבות. כדי למנוע מקרים נוספים של הידבקות חשוב להקפיד לחסן את הילדים. אמנם לא כל הצטננות או שפעת היא חצבת' אך חשוב שאנשים מדוכאי חיסון וילדים מתחת לגיל החיסון (כלומר מתחת לגיל שנה) יישמרו עד כמה שניתן. גם ילדים מתחת לגיל 5 שאינם מחוסנים מועדים יותר לסיבוכים. מדובר באחד הווירוסים המידבקים ביותר שקיימים. מעבר להגנה ברמת הפרט, חשוב כמובן, לבצע גם ניטור וחקירה אפידמיולוגית, כפי שמשרד הבריאות מבצע, כדי לאתר את כל מי שבא במגע עם החולים שאובחנו". עוד מציין הפרופ' כי החיסון מספק הגנה של 97% אחרי שתי מנות, וכ-90% אחרי מנה אחת.
"במקרה שמופיעים תסמינים אופייניים של חצבת יש לפנות טלפונית לרופא. עד לבירור הרפואי יש להימנע משהייה במרחבים ציבוריים כדוגמת קניונים, תחבורה ציבורית וכדומה", ממליצים במשרד הבריאות, וקוראים לציבור ליצור קשר בכל חשש להדבקה בטלפון *5400