משרד החקלאות הודיע אתמול (רביעי) כי במסגרת ניטור מחלות אקטיבי בבעלי חיים שערך המכון של השירותים הווטרינרים, התגלה לראשונה נגיף הגורם למחלת קדחת דימומית קרימיאן-קונגו (CCHF) בבקר הרועה ברמת הגולן, מזרח עמק יזרעאל ודרום הכרמל.
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מסביר כי מדובר בנגיף המועבר באמצעות עקיצת קרצייה שניזונה מדם בקר וצאן נגוע ולאחר מכן עוקצת בני אדם. לדבריו, מדובר בנתון מדאיג, אם כי לא מפתיע במיוחד. "אומנם עד כה לא דווח על הנגיף בארץ, אך הממצאים האחרונים אינם מפתיעים, לנוכח העובדה שמדובר בנגיף שמסתובב באזור אגן הים התיכון המזרחי, בעיקר במערב אסיה ובאפריקה, ובכל שנה ישנם עשרות מקרים מדווחים של הדבקה בבקר, כפי שדווח השנה באזורים כמו סרביה ואפגניסטן".
הפרופ' מציין כי הנגיף מסכן אנשים שעובדים בסביבת עדרי בקר, אך הוא אינו מועבר באמצעות אכילת בקר, או שתיית מוצרי חלב שמקורם בבקר. לדבריו, אף שהסיכון נקודתי, הוא עלול להיות מסוכן ביותר. "מדובר בנגיף קטלני פי כמה מווירוסים מוכרים כמו שפעת למשל. התסמינים המוכרים כוללים: חום, כאבי ראש, הקאות, שלשולים ודימומים עוריים ורבע עד שליש מהנדבקים בו עלולים למות".
"לא סביר שנראה הדבקה מסיבית"
לדבריו, קשה לקבוע את הסיבה שגרמה להופעת הווירוס לראשונה בארץ דווקא בתקופה הנוכחית, אבל אי אפשר שלא לתהות לגבי עיתוי הופעתו, בייחוד לנוכח התפרצות קדחת הנילוס המשמעותית שחווינו השנה בישראל. "ההערכות הן שהאקלים הקיצוני באזורנו מוביל להופעת וירוסים ומחלות שלא ראינו בעבר. החדשות המעודדות הן שבניגוד לקדחת הנילוס, המועברת בידי יתושות שיכולות לנוע מאות מטרים, במקרה הנוכחי מדובר בקרציות שטווח הפעולה שלהן מצומצם יותר, ולכן לא סביר שנראה הדבקה מסיבית".
הפרופ' מבהיר כי כיוון שמדובר בנגיף, אין טיפול למחלה וגם עדיין לא נמצא חיסון עבורה. כל שנותר, לדבריו, הוא בעיקר להיזהר. "חשוב שמי שעובד עם בקר יקפיד להשתמש בתכשירים דוחי חרקים, וכן יקפיד על לבוש מתאים. חשוב לוודא שכשיוצאים מהמשק הגוף נקי מטפילים ולהיות ער לתסמיני המחלה".
בשל העובדה שמדובר במחלה זואונוטית (המועברת מבעלי חיים לבני אדם), וההשלכות הפוטנציאליות על בריאות הציבור, משרד החקלאות עדכן את משרד הבריאות בעדויות להימצאות הנגיף.