ביום ראשון הוריה של מיה (שם בדוי), פעוטה כבת שנה וחצי, הבחינו שהיא עוברת התקף אסתמה חריף. בשל חומרת מצבה, הם החליטו לגשת איתה באופן מיידי לחדר המיון לילדים בהדסה הר הצופים.

"לצערי, אנחנו כבר רגילים לראות אותה בהתקפים קשים, ומדי פעם יוצא לנו להגיע למיון. אבל הפעם זה היה חמור במיוחד", מספר אביה. שם, בבית החולים, הבחינו הרופאים במיון כי בתחתית צילום הריאות שעברה, באזור המעי, ממוקמים מספר מגנטים. הם יצרו קשר מיידי עם מחלקת הגסטרו והזעיקו את ד"ר פרי ניקול מילמן, רופאה במחלקת גסטרו ילדים בהדסה הר הצופים. כשראתה את הצילום, הבינה שמדובר במצב מסוכן המחייב התערבות מיידית. "מגנטים הממוקמים במערכת העיכול יכולים להיות מאוד מסוכנים, כיוון שהלחץ המגנטי יכול ליצור חור במעי, מה שעלול לסכן חיים".

האתגר - להרדים פעוטה שסובלת מהתקף אסתמה קשה

בשל כך, החליטו הרופאים להכניס את הפעוטה לניתוח חירום בשיאו של התקף האסתמה שחוותה. ד"ר עדו וילצ'יק, רופא במחלקת ההרדמה, מתאר את האתגר שבביצוע הרדמה בזמן התקף אסתמה: "באופן כללי, אפשר לומר שכל הרדמה מאתגרת את הריאות, וכשמגיעים מטופלים חולי אסתמה לניתוח מתוכנן, האתגר גדול יותר ולכן יש הכנה מוקדמת הכוללת מתן תרופות ייחודיות שיתמכו בריאות בזמן ההרדמה. במקרה הזה, לנוכח דחיפותו, לא היה ניתן לבצע הכנות מראש, כי הפעוטה כבר הייתה במצב מסכן חיים. לכן, החלטנו שלמרות הכל, חייבים לנתח אותה באופן מיידי. בזמן ההרדמה הפעוטה הגיבה בצורה קשה, אבל המשכנו לטפל בה באמצעות תרופות, כי התקף האסתמה המשיך תוך כדי הניתוח". 

המגנטים שאותרו (צילום: הדסה)
המגנטים שאותרו | צילום: הדסה

במהלך הניתוח, ד"ר מילמן שלפה את המגנטים שהתמקמו בקיבה, אך היה חשש ממשי שהם כבר גרמו לחור במעי. "אף שההרדמה הייתה מאתגרת, בזכותה יכולתי להכניס את מכשיר הגסטרוסקופ, המוחדר דרך הפה ומאפשר הסתכלות אל תוך הקיבה. הבחנתי בקבוצת מגנטים הממוקמים בצד אחד שלה וקבוצה נוספת בצד השני, דבר שמגביר את הסיכוי להיווצרות חור במעי, בשל העובדה שהמגנטים נמשכים אחד לשני. בעזרת המכשיר הצלחתי לשלוף אותם, ולאחר ביצוע צילום בטן, ראינו שהם כבר גרמו למעין חור. מזל שהספקנו להוציא אותם בזמן". פרוצדורת הוצאת המגנטים אכן בוצעה בהצלחה ובשל התגובה הקשה להרדמה, הפעוטה נותרה מונשמת במשך יום נוסף ביחידה לטיפול נמרץ ילדים, על מנת לקבל תרופות שיתמכו בריאותיה.

לאחר כמה ימים של השגחה, היא שחוררה לביתה. כעת אביה מספר בהתרגשות: "כשהגענו להדסה הר הצופים בכלל לא ידענו שהיא בלעה מגנטים. עברו עלינו כמה ימים קשים אבל הרופאים עשו הכל וחייה של הבת שלי ניצלו".

ד"ר מילמן מדגישה שהטיפול במקרה המורכב הצליח הודות לשיתוף הפעולה בין הצוותים: "העבודה בין הצוותים עזרה מאוד, כולנו דיברנו באותה השפה וכל צוות העניק לילדה את הטיפול הטוב ביותר בתחום שלו. צוות הרדמה, צוות טיפול נמרץ וצוות גסטרו הצליחו לטפל במקרה מורכב מאוד ויחדיו להציל חיים".