כמה אנשים חולים בקורונה בסין? לאחר ביטול מדיניות "אפס הדבקה", ששררה בסין מאז פרוץ המגפה בדצמבר 2019 ועד לפני שבועות ספורים, וריאנט האומיקרון שוטף את המדינה ושלל מספרים נזרקים לחלל האוויר. במחוז ז'ואטיינג מדברים על כמיליון מקרים ליום, וצופים הכפלה שלהם בקרוב. בכמות הביקורים במרפאות שם נרשמה קפיצה של פי 14 מהרגיל. בשנגחאי מבקשים מהציבור להישאר בבית בחג המולד ומדברים על חצי מיליון נדבקים ליממה. ממסמכים סודיים שדלפו לכאורה עולה שבעשרים הימים הראשונים של דצמבר נדבקו 250 מיליוני סינים, וש-37 מיליון מהם נדבקו ביממה בודדת. ובשעה שהניחושים פורחים באוויר, סין הרשמית הפסיקה לדווח כליל.
אוכלוסיית סין כמעט בתולית לנגיף. בגלל מדיניות אפס ההדבקה מעטים יחסית הסינים שנחשפו לווריאנטים הקודמים, ורוב האוכלוסייה לא קיבלה מנות בוסטר. בנוסף, החיסונים שניתנו לה הם החיסונים הסינים, הנחשבים לפחות יעילים. בשלב זה דבר לא יעצור את האומיקרון השוטף את האוכלוסייה, ויש המקווים ללמוד כך עד כמה באמת קטלני הווארינט הזה. אם הסינים ידווחו נתוני אמת כמובן.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי
בהודו מודאגים מאוד מהמצב ההולך ומחמיר בסין, וכדי למנוע זליגה של הנגיף אליהם אישרו שם חיסוני בוסטר בתרסיס, חיסונים שיעילותם עוד לא לגמרי ברורה. כמו כן הרשויות בהודו ממליצות לציבור לחזור לעטיית מסכות ולשמור על ריחוק, והחלו לבצע בדיקות מדגמיות של חלק מהתיירים המגיעים למדינה. החשש העיקרי בהודו וגם בעולם הוא שההדבקה הנרחבת כל כך בסין תהייה כר פורה להתפתחות וריאנטים חדשים.
נפרדים מה-R
פה בישראל משרד הבריאות הגיע למסקנה שאין עוד טעם להציג את מקדם ההדבקה, ה-R המפורסם, וביטל אותו מלוח הנתונים הרשמי. מקדם ההדבקה מחושב על סמך כמות המאומתים היומית ביחס לכמותה 10 ימים קודם, אך כעת, כשרק מעטים מהנדבקים נבדקים במרפאות או מדווחים על תוצאות הבדיקה המהירה בבית, הנתון הפך לחסר ערך. עם זאת, לפחות על סמך ממוצע הנתונים השבועי נראה שיש מגמת ירידה קלה בכמות ההדבקות. כשליש מהנדבקים חולים בפעם השנייה לפחות, וייתכן שזו הערכת חסר, אם חלק מהאנשים נדבקו בעבר ללא ידיעתם. לאחר שמספר החולים במצב קשה הגיע לשיאו לגל זה, עם 179 חולים שנספרו ביום שלישי האחרון, ירד מספרם בסוף השבוע ל-165. במקביל עלה בשבוע שעבר מספר הנפטרים הכולל ל-11,988.
אבולה באפריקה, סלמונלה באירופה
חדשות אופטימיות מגיעות מאוגנדה, שם התפרסם דו"ח מעקב אחר מגפת האבולה שהראה דעיכה יפה בכמות המקרים. נראה שההתפרצות קרובה לסיום, אם לא הסתיימה כבר - שכן בתקופה האחרונה לא התגלו מקרים נוספים של אבולה. כזכור אין היום חיסון מאושר נגד אבולה סודן, הזן שתקף את אוגנדה, וחברות החיסונים וממשלת אוגנדה תכננו לנצל את ההתפרצות כדי לנסות את החיסונים הקיימים נגד זנים אחרים גם נגד הזן הזה. בעקבות דעיכת ההתפרצות התנאים לניסוי נהיו פחות טובים, אך חיסונים כבר הגיעו למדינה ויתכן שהניסוי ייערך בכל זאת, כדי להתכונן להתפרצות הבאה שאולי לא תמוגר באותה היעילות.
לסיום, מה גרם למגפת סלמונלה בנורווגיה? נראה שהאשם הוא במלפפונים מספרד! 72 בני אדם אובחנו עם סלמונלה בתקופה קצרה עם תחלואה מקבילה גם בשוודיה והולנד השכנות. החשד נפל על אוכל מיובא בעל חיי מדף קצרים. חקירה הפנתה את האצבע המאשימה לכיוון מלפפונים ספרדיים שרוב מוחץ מהחולים צרך, אך הירקות הללו כבר אזלו מהשוק ולא ניתן לבדוק אותם כדי לאמת את החשד.
הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי